Het energieakkoord voor duurzame groei werd in september 2013 gesloten om een duurzamere samenleving te bewerkstelligen. Hoewel het akkoord is opgebouwd uit tien pijlers, zijn er twee die prioriteit hebben.

Ten eerste werd ten doel gesteld om het aandeel hernieuwbare energie te vergroten (14 procent in 2020).

Daarnaast moest het totale energieverbruik gemiddeld met zo’n 15 procent verlaagd worden. Hoewel de verduurzamingsplannen veelvuldig in het nieuws komen, wordt er maar weinig informatie verschaft over de cijfers van het Nederlandse energieverbruik. Liggen we op schema of wordt het aanpoten om deze pijler van het energieakkoord te gaan behalen?

2018 geeft hoop

April 2019: het CBS laat weten dat er in 2018 ten opzichte van het jaar daarvoor een daling is gemeten van het energieverbruik. De laatste keer dat er sprake was van een daling was in 2014, dus dit was zeker goed nieuws. Toch lijkt het energiebesparingsdoel nog ver buiten bereik.

Hoe staan de zaken ervoor?

Ten opzichte van 2017 werd er in 2018 53 PJ (1,68 procent) bespaard. (1 PJ voorziet 15.000 huishoudens van gas en stroom voor een heel jaar). Helaas ging het de voorgaande jaren minder goed met besparen. In 2014 werd 144 PJ (4,74 procent) bespaard ten opzichte van het voorgaande jaar. Vervolgens ging Nederland bergafwaarts, door een stijging van het energieverbruik. Zo steeg het energieverbruik in 2015 ten opzichte van 2014 met wel 2,19 procent.

In 2016 en 2017 was er respectievelijk sprake van een stijging van 1,16 procent en 0,20 procent. Tussen 2013 en 2018 is het energieverbruik met 85,2 PJ afgenomen, terwijl Nederland 231,72 PJ had moeten besparen om op schema te liggen. Bovendien werd ten doel gesteld om vanaf 2020 per jaar 100 PJ minder te verbruiken. We kunnen dus wel stellen dat Nederland flink achterloopt op het energiebesparingsdoel.

Hoe iedereen zijn steentje bij kan dragen

Hoewel de besparing vooral uit de hoek van bedrijven moet komen om de verduurzamingsplannen een kans van slagen te geven, kan iedereen zijn steentje bijdragen. Een geheel energieneutrale familie worden, ligt niet in ieders bereik, maar er zijn wel veel tips die huiseigenaren ter harte kunnen nemen om thuis te bezuinigen. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo kunnen een goede isolatie, HR++ ramen, radiatorfolie en tochtstrips de stookkosten flink verlagen.

Aanschaffen van apparaten die energiezuiniger werken, zoals een A++ wasmachine, zullen de energiekosten aanzienlijk laten dalen, mits ze op een energiezuinige manier worden gebruikt. En als je dan toch energie verbruikt, dan beter groene energie. Ook de goedkoopste energieleverancier kan groene energie leveren. Zo kun je geld besparen en duurzaam bezig zijn, zonder eerst te hoeven investeren.

Ingezonden mededeling door Twenty Four Webvertising.