Waar eerder drie fietsroutes rond de Zaanse Schans werden genoemd in de plannen voor afsluiting en betaalde toegang, blijken het er volgens de Fietsersbond vijf te zijn. Twee extra opties zijn een route langs het laarzenpad (Schanszichtpad) en verbreding van het huidige fietspad. De omfietsroute via de Engewormer lijkt geschrapt.
Morgen, donderdag 8 mei, wordt tijdens het Zaanstad Beraad de technische behandeling van de plannen over de Zaanse Schans besproken, waarin onder andere het mobiliteitsplan, de prijsbepaling en de verschillende scenario’s aan bod komen.
Alternatieven
Eerder schreven we over het Mobiliteitsplan, waarin drie fietsroute-alternatieven worden genoemd. Dit zijn: een nieuw fietspad vanaf het St. Michaël College tot aan de Kalverringdijk (achter de Catharina Hoeve), een doorfietsroute parallel aan het bestaande fietspad langs de Kalverringdijk tot aan de Engewormer, en een mogelijke omfietsroute via de Engewormer als de huidige route wordt opgeheven.
Uit een brief van de Fietsersbond blijkt echter dat er nog twee extra opties zijn die in het plan niet worden benoemd: een verbreding van het huidige fietspad en een route langs het bestaande laarzenpad (Schanszichtpad) door het Kalverpolder.

De Fietsersbond noemt de verbreding van een bestaande fietspad, terwijl het mobiliteitsplan vooral inzet op bredere bruggen en looppaden. Slechts één keer wordt daarin de mogelijkheid genoemd om een fietspad te verbreden, en dan nog als open vraag. Al deze opties zijn niet eerder genoemd, en staan dus niet in het raadsvoorstel.
Toezeggingen
De plannen zijn volgens Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek mondeling besproken met de gemeente. Daarbij is afgesproken dat het huidige fietspad pas dichtgaat als er een volwaardig alternatief ligt dat 24/7 toegankelijk is. Dat is volgens de bond een harde voorwaarde.
Ook zou volgens Puhl-Diehle zowel door de Fietsersbond als door Zaanstad zijn uitgesproken dat de omleiding via de Engewormerringdijk en het smalle pad langs de Amerikaanse windmolen geen serieuze optie is, vanwege de verkeersonveiligheid.
‘Wij zijn daarom ook zeer tevreden dat deze alternatieve routes nu onderzocht gaan worden.’
Staatsbosbeheer
Boswachter Jamie Jenner van Staatsbosbeheer is kritisch over het voorstel voor een fietsroute over het Schanszichtpad. Volgens haar ligt het pad in een beschermd Natura 2000-gebied en vormt het een belangrijk leefgebied voor weidevogels, zoals de grutto.
‘Een pad dwars door de polder is wat ons betreft niet wenselijk.’
Het beoogde fietspad zou volgens Jenner leiden tot verstoring van een perceel dat bewust nat wordt gehouden (plas-dras) om weidevogels rust en voedsel te bieden. ‘Fietsers die daar dwars doorheen gaan, verstoren die functie.’
Door Nick Boeske. Bronnen: Raadsinformatiesysteem Zaanstad , mail Fietsersbond, reacties van Sonja Puhl-Diehle en boswachter Jamie Jenner, en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan. Zie ook ons dossier Zaanse Schans.
Alsjeblieft niet langs het grutto landje! Die beesten zijn al zo zeldzaam.
Verbreding van het pad, hekje, zebrapaadjes/oversteekjes en fietsroute vanaf de Kalveringdijk en achterlangs de Catharinahoeve naar SMC en Zaans museum is misschien niet zo gek.En het is niet zo'n idioot grote lus voor wie er vaak langs moet.
Verkeersgidsen ( iets ludieks in klederdracht - de veldwachter?- dat met een kwinkslag de toeristenkudde veilig de voetpaden op hoedt) lijkt me ook geen overbodige luxe.
Het laarzenpad is nu al een trekpleister voor fotografen juist om de schans te fotograferen van enige afstand. Zorg dan wel dat duidelijk is dat dit een fietspad is, want op de schans zelf is dat nu niet duidelijk genoeg! De fiets logo’s op het asfalt zijn al net zo versleten als de Zaanse Schans discussie.
Men zou beter ook nadenken over de verbreding van het voetpad. Overlast op het fietspad ontstaat met name omdat het voetpad eigenlijk te smal is om bijvoorbeeld twee rolstoelen of kinderwagens elkaar te laten passeren. Die gebruikers kiezen dan vaak (terecht) voor het fietspad. Ook gebruiken verkopers die vanuit een kar verkopen ook op het fietspad, als daar langs het voetpad meer gelegenheid voor is dan helpt dat ook.
Ook daarover wordt nagedacht, maar dit artikel ging over de fietspaden. En dat is al ingewikkeld genoeg.
Wie kent dat gedichtje nog..iets van "langs een erg smal daikie kwam ik bai molen de kat voor een kaikie..."
Dat mag toch alsjeblieft niet voltooid verleden tijd worden.
Het zal denk ik geen voetpad op een dijk op Deltahoogte worden maar ik hoop dat ze het een beetje charmant en redelijk historisch verantwoord kunnen houden. Hoewel dat lelijke asfalt wel lekker fietst. ( in Wormer hebben ze asfalt met een baksteen profieltje, optie?)
Wie weet trouwens de hele tekst van het gedichtje nog? ik herinner me ook nog iets als "molens male lete"....
Helemaal mee eens; het voetpad moet verbreed én verbeterd worden… en zou ook een stuk origineler kunnen - schelpen of klinkers!
Duur fietstochtje, 17,50 per keer. Tenzij je de blauwe route volgt. Of mis ik iets met een afsluiting in 2026?