Westzaners moeten voortaan in Assendelft, Koog a/d Zaan, Zaandijk of Zaandam pinnen. De enige pin-automaat in het dorp, aan de Kerkstraat, is buiten werking gesteld.

Volgens de Rabobank is de “ligging naast een kinderdagverblijf qua veiligheid niet wenselijk”.

Elders vervangt de Rabobank hun automaten door Geldmaat-automaten, maar deze vervalt dus helemaal. Het streven is dat iedereen binnen 5 kilometer een geldautomaat kan vinden. Ook in Zaandam verdwenen automaten.

Gré Luttik uit Westzaan stuurde ons de foto, en is het niet met de stap eens. Volgens haar laat de Rabobank vooral ouderen in de kou staan.

“De pinautomaat hangt tegenover het ‘bejaardenhuis’ Lambert Melisz.
Hier en in de omgeving wonen behoorlijk wat ouderen. Met of zonder rollator. Voor velen geldt ook dat ze geen auto hebben.

Er zijn twee ver weg gelegen pinautomaten: Assendelft en Westerkoog. Voor onze ouderen en anderen die niet zo goed ter fiets of been zijn een drama.”

Gré informeerde bij de Rabo en kreeg te horen dat de Rabobank ervan uit gaat dat iedereen binnenkort alleen nog gaat pinnen voor boodschappen. Volgens haar is er overigens in de Coop geen pinautomaat.

Op het tekst bij de pinautomaat staat dat de automaat verdwijnt omdat er een kinderdagverblijf naast zit, volgens Luttik een smoesje:

“Tijdens, meestal in de nacht uitgevoerde kraken, liggen kinderen thuis in hun bed. En laten we wel wezen: toen kinderdagverblijf Babino zich op die plek vestigde hing die pin er al. Achteraf zeuren over een gevaarlijk pinapparaat is hetzelfde als een koe in zijn achterste kijken.”