Nieuw bestuur Zaanse Schans nu al onder vuur

Tot 29 mei kan iedereen* die constructief, verbindend, transparant, proactief, analytisch en strategisch is, solliciteren als bestuurslid van de Zaanse Schans. Op 1 juli moeten drie nieuwe bestuursleden benoemd worden.

Bij de ondernemersvereniging OV1509 bestaan grote bezwaren tegen de manier waarop dat bestuur wordt samengesteld. Ook de fracties van CDA, DZ en LZ stellen vragen over de procedure.

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door conflicten op de Zaanse Schans; ondernemers en bewoners voelden zich niet vertegenwoordigd door het bestuur, wat een hoogtepunt bereikte bij de discussie over het ‘business-model’ (eerst heette dat zelfs ‘verdienmodel’) van de Zaanse Schans. Na veel uitstel en denken over alternatieven heeft Zaanstad ten einde raad een vermakelijkheden-belasting ingevoerd (die tot dusver ‘0’ euro opleverde).

De Stichting Zaanse Schans werkt samen met de Zaansche Molen, de Zaanse Tijd en het Zaans Museum nog steeds “hard aan het ontwikkelen van een gezamenlijk aanbod voor de bezoeker, gekoppeld aan een all-incard” aldus de tekst van de advertentie voor de nieuwe bestuursleden.

Misleiding

Ondernemersvereniging OV1509 stelt dat die nieuwe card “een illusie en een vorm van misleiding” is, “het is geen openluchtmuseum waarvoor je een toegangskaart kunt verkopen.” De suggestie dat alleen deze drie erfgoedpartijen meetellen op de Zaanse Schans, is de ondernemers in het verkeerde keelgat geschoten.

CDA, DZ en LZ vragen aan B&W hoe het nu zit met dat nieuwe ‘erfgoed’-model, hoe gaat die card er precies uitzien, wanneer komt die, of wordt dat een taak van het nieuwe bestuur?

De ondernemers zijn ook boos dat ze niet betrokken zijn bij de totstandkoming van het functieprofiel voor de nieuwe bestuursleden. Als zij er wel bij betrokken waren geweest, zouden er niet zoveel ‘feitelijke onjuistheden’ in de tekst zitten. Zo is de Stichting Zaanse Schans helemaal niet de ‘regisseur’ van alle partijen op de Zaanse Schans, zeker niet van de ondernemers en bewoners. Het is juist deze ‘autoritaire’ rol van de Stichting die de verhoudingen op scherp hebben gesteld op de Zaanse Schans.

Ook CDA, DZ en LZ willen weten hoe het zit met die rol als regisseur en bovendien willen ze graag weten of de gemeente nog een stem heeft bij de benoeming van het bestuur, dat in tegenstelling tot het vorige (dat uit vrijwilligers bestond) nu betaald gaat worden voor hun werk.

Om 18.30 worden de vragen van CDA, DZ en LZ gesteld (en hopelijk beantwoord). Volg dat hier.

* Behalve als je een boef bent of was, op de Zaanse Schans woont of werkt of wethouder of raadslid bent.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • En het bleef nog lang onrustig op de Schans.

  • nico kuilman

    Is het niet beter om een zo’n molen te verplaatsen naar het openlucht museum in arnhem en de rest tegen de vlakte en huizen bouwen? Probleem opgelost en er wordt ook wat aan de woningnood gedaan. Dat geruzie houd toch nooit op.

  • wim mulder

    verkoop de huizen aan de bewoners, zet het bestuur aan de kant en richt een bv op , laat iedereen met commerciële activiteiten aandeelhouder worden, uiteraard tegen betaling. Het moet toch belachelijk zijn om met 2 tot 3 miljoen bezoekers daaruit geen omzet , kosten en winst te zijn te halen zijn. Gewoon dus commercieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *