Ooit stonden er op het schiereiland De Hemmes in de Zaan tien molens. De Hemmesgroep die het plan heeft gemaakt om het terrein voor bewoning geschikt te maken, wil daarvan zes molens terug plaatsen. De eerste zou De Zaadzaaijer moeten worden.

De gemeente Zaanstad en omliggende bedrijven onderzoeken samen de haalbaarheid van maatregelen die overlast van geur en geluid verminderen. De Hemmis ligt namelijk vlakbij enkele grote bedrijven waardoor woningbouw lastig is. Binnenkort komt er echter een “bestemmingsplan-plus”.

De gemeente heeft ook een herstart gemaakt met het stedenbouwkundig plan voor het gebied dat in 2015 wordt afgerond. Ook wordt een planning opgesteld voor de ontwikkeling van het terrein.

zaadzmolenrompDe molens op de Hemmes moeten er aan de buitenkant uitzien als een klassieke Zaanse molen, maar in de kap komen generatoren om stroom op te wekken.

De eerste molen wordt een pilot-molen, waarmee allerlei zaken getest moete worden, zoals de stroomopbrengsten en het geluid. De Zaadzaaijer was een voormalige oliemolen (1690-1947) en stond in het noordwesten van de Hemmes.

Bij goede resultaten wordt de tweede molen De Prolpot of De Roggebloem.

De realisatie hangt van veel factoren af. De bouw van de complete molen is geraamd op circa € 1,4 miljoen. De Hemmesgroep benadert momenteel sponsoren en investeerders. Ook loopt een aanvraag bij de gemeente Zaanstad.

Impressie-plan-Hemmes

Tekeningen van plan en nieuwe molen van Hemmesgroep, oude Zaadzaaije van Gemeentearchief. Ook de afbeelding hieronder (1900) komt uit het gemeentearchief. Het is de Achterzaan met “De Poel” v.l.n.r. : Zaadzaaijer, Poelsnip, Prolpot, Zeemeeuw, Oude Zwan, Roggebloem, Oranjeboom, geheel rechts: St. Willibrordus.

hemmes_oud