Nieuw op De Orkaan: De keuze van Appie

De verschillende Zaanse Facebookpagina’s zijn een bron van informatie, betrokkenheid en vermaak.

Je hebt koekvreters die melden wanneer er een helikopter overvliegt, kroosduikers die elkaar hun ontbijt tonen, krentekakkers die vrede stichten, gladoren die elke dag een foto uit het gemeentearchief plaatsen, stijfselkneters die mopperen, gortbuiken die petities starten, doppehokkers die muggenziften en…  

.. je hebt Appie Jacobsen. Een galgenzager.

Appie plaatst zeer regelmatig foto’s met informatie in Rayon: Historisch Zaanstreek . En het begon ons een klein beetje te frustreren dat hij met details of foto’s komt die wij niet kunnen herleiden. Wel valt op dat het vaak meestal altijd klopt. En als hij het niet precies weet, dan zegt hij dat gewoon.

Kortom: wij vinden hem goed. En we hebben hem met zweet in de handjes gevraagd of hij heel misschien exclusief voor ons elke week een foto wil selecteren waarover iets te denken of melden valt.

Hij zei ja!

Hieronder zijn eerste bijdrage:

Braaksloot

Braaksloot 1900

 

Zo zag de Braaksloot en naaste omgeving aan ’t Kalf er omstreeks 1900 uit. Het zou nog vele jaren duren eer de eerste woonschuit een ligplaats in de Braaksloot kreeg. Links zien we de braakdijk en rechts een deel van het hek voor de Kalverkerk. Op de achtergrond staat molen “De Strijd”, in de nacht van 21 op 22 februari 1949 afgebrand. Dichterbij staat de molen “Het oude Bonte Kalf”, ook “De ouwe Bonte” genoemd, in 1649 gebouwd en in 1905 tot stellinghoogte afgebroken. In 1936 zijn de restanten afgebroken. Er is van dit landelijk stuk Zaandam niet veel meer over.

Braalksloot nu

De foto is van Appie

Op de foto van zo’n 116 jaar later ziet u wat er allemaal is veranderd, de Braaksloot is smaller geworden, omdat de rijweg breder moest worden om het groeiend verkeer ruimte te bieden. Op de oude foto ziet u alleen een stukje van het hek van de kerk, op de latere foto staat de kerk er zelf ook op.

Appie stelt zijn keuzes samen uit ansichtkaarten en foto’s uit zijn eigen collectie, uit oude boeken en uit bijvoorbeeld het gemeentearchief.

Deel dit artikel:

6 reacties op Nieuw op De Orkaan: De keuze van Appie

 1. Geweldig idee! Met plezier gelezen!

 2. Thea Stam Den Ronden schreef:

  Zo blij met Appie. Wat een goed idee en weer met veel plezier gelezen.

 3. Hans Kuyper schreef:

  Molen De Strijd was nog maar net in het bezit van Vereniging De Zaansche Molen toen hij door vandalen in de fik gestoken werd. De eerste molen die de Vereniging verwierf, Het Pink in Koog aan de Zaan, was in 1939 al bijna helemaal gesloopt, terwijl hij toen net een paar jaar stil stond. We hebben het wel eens over de jeugd van tegenwoordig, maar hun (over)grootouders konden er ook wat van…

 4. dirk schreef:

  Appie Jacobsen…? Altijd goed !!!

 5. Erna Rietveld schreef:

  Van het begin af aan vind ik het top wat Appie publiceert, vooral met de informatie erbij, grote klasse Appie het is een plezier om te bekijken en te lezen

 6. Peter Kruit schreef:

  Super Appie. Gefeliciteerd met je vaste wekelijkse plekje in de Orkaan. Nu krijg je vast nog meer fans!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *