Sjoerd Soeters wandelde zaterdagmiddag, 6 juni, over de Westzijde, en zag dat het niet goed was. Weg met die Trespa-shit tekende NHD-verslaggever Ivo Laan uit zijn mond op (Trespa gevelplaten: geperste houtvezels).

Soeters is niet de enige met ideeën over wat ooit de statigste straat van Zaandam was. De architecten van Heren 5 ontwikkelden een nieuwe visie op de Westzijde: een parelketting volgens hen.

De handen van Zaankanter Merijn de Jong van Heren 5 jeuken als hij aan de mogelijkheden voor de Westzijde denkt, vooral aan het stuk tussen Gedempte Gracht en de Verkadefabriek. Het moet een gebied worden met brede stoepen vol bomen en terrassen.

Samen met de ondernemers in de omgeving van de Verkade Koekfabriek, o.a. die van het Bakery Institute, heeft hij al gebrainstormd over de mogelijkheden.

De Verkadefabriek zou zich kunnen ontwikkelen tot een Zaanse versie van De Hallen in Amsterdam, De Zaanse Schrans: eerlijk en gezond eten.

Ook de Bullekerk (Cantates van Bach), de Villa Van Wessem (Kamer van Koophandel) en het IJspaleis van Goemans hebben een plek gekregen in de visie van Heren 5 (klik voor grote versie).

H5-parelketting-westzijde

Links boven en hieronder hoe de Westzijde eens was… (foto’s Gemeentearchief Zaanstad)

flentrop

De visie van Heren 5 staat enigszins haaks op de nieuwe detailhandelsvisie van Zaanstad. Daarin wordt de aandacht in Zaandam geconcentreerd op de Gedempte Gracht (inclusief Rozenhof) en de Westzijde tot de Stationsstraat, dat zijn kernwinkelgebieden (rood), het stuk tot de Klokbaai is aanloopgebied (groen).

Hoofdgebieden worden door de gemeente ondersteund, andere winkelgebieden (“zonder toekomst”) niet. Daar denken ze bij Heren 5 anders over…

detailhandelsvisie centrum zaandam

O ja, Soeters had ook een visie, hij wilde van het gebouw waar Dagblad Zaanstreek in huisde een fietsenstalling maken…