Nieuw plan voor Westzijde: Zaanse parelketting

Sjoerd Soeters wandelde zaterdagmiddag, 6 juni, over de Westzijde, en zag dat het niet goed was. Weg met die Trespa-shit tekende NHD-verslaggever Ivo Laan uit zijn mond op (Trespa gevelplaten: geperste houtvezels).

Soeters is niet de enige met ideeën over wat ooit de statigste straat van Zaandam was. De architecten van Heren 5 ontwikkelden een nieuwe visie op de Westzijde: een parelketting volgens hen.

De handen van Zaankanter Merijn de Jong van Heren 5 jeuken als hij aan de mogelijkheden voor de Westzijde denkt, vooral aan het stuk tussen Gedempte Gracht en de Verkadefabriek. Het moet een gebied worden met brede stoepen vol bomen en terrassen.

Samen met de ondernemers in de omgeving van de Verkade Koekfabriek, o.a. die van het Bakery Institute, heeft hij al gebrainstormd over de mogelijkheden.

De Verkadefabriek zou zich kunnen ontwikkelen tot een Zaanse versie van De Hallen in Amsterdam, De Zaanse Schrans: eerlijk en gezond eten.

Ook de Bullekerk (Cantates van Bach), de Villa Van Wessem (Kamer van Koophandel) en het IJspaleis van Goemans hebben een plek gekregen in de visie van Heren 5 (klik voor grote versie).

H5-parelketting-westzijde

Links boven en hieronder hoe de Westzijde eens was… (foto’s Gemeentearchief Zaanstad)

flentrop

De visie van Heren 5 staat enigszins haaks op de nieuwe detailhandelsvisie van Zaanstad. Daarin wordt de aandacht in Zaandam geconcentreerd op de Gedempte Gracht (inclusief Rozenhof) en de Westzijde tot de Stationsstraat, dat zijn kernwinkelgebieden (rood), het stuk tot de Klokbaai is aanloopgebied (groen).

Hoofdgebieden worden door de gemeente ondersteund, andere winkelgebieden (“zonder toekomst”) niet. Daar denken ze bij Heren 5 anders over…

detailhandelsvisie centrum zaandam

O ja, Soeters had ook een visie, hij wilde van het gebouw waar Dagblad Zaanstreek in huisde een fietsenstalling maken…

Deel dit artikel:

8 reacties

 • vanmiddag mee gewandeld met de groep waaronder Sjoerd Soeters zeer interessant alle veranderingen vooral aan de verarmde panden.
  het zou geweldig zijn als het verwezenlijkt kan worden!

  maar fijn om ook mee te mogen en kunnen denken, het viel mij op als Zaankanter geboren en getogen dat je eigenlijk nooit omhoog kijkt.
  en nu pas echt heb kunnen kijken.!

 • frieda kok

  Mooie plannen, maar denk ook eens aan Burcht en Zuiddijk

 • Dries

  Laat ze eerst maar eens beginnen met het weren van auto’s uit de Peperstraat richting Westzijde,
  gewoon autovrij maken.

 • Bertus

  Vandaag de groep van Soeters tegengekomen, en de Westzijde kan absoluut iets heel moois worden, wat ik zo leuk vind aan de Westzijde is dat een groot aantal panden nog worden gebruikt door lokale ondernemers, en winkels waar er al tientallen van zijn. Stuk voor stuk specialisten die weten waar ze het over hebben en die keihard moeten knokken om te kunnen overleven tussen de grote jongens. Het is natuurlijk ook wel bizar dat er binnen een straal van 400 meter drie kruidvat winkels zijn. (gedempte gracht, westzijde en in de dirk)

  Ik maak een diepe buiging voor de kleine ondernemers op de Westzijde, ze doen het toch maar even houden de rug recht en dat mag best eens beloond worden. Het getuigd ook van lef dat de ondernemers hier nog durven te investeren. Saenkanter timmert leuk aan de weg, en tot mijn verbazing is er weer een bruidsmode winkel in Zaandam. (oude pand van Strego/Kaasschieter) Ik vind het ook erg jammer dat Berg&Berg weggaat.

  Het groene stukje op de kaart mag best worden doorgetrokken tot minimaal het dirk vd broek complex.

  Iets wat de Gemeente Zaanstad al in een paar maanden zou kunnen doen is het verkeer proberen te remmen, de rijbaan smaller maken, en veel meer oversteekplaatsen maken. Op sommige plekken is de stoep wel erg smal.

 • Jan de Bruin

  Nu het onder architectuur vermomde marketing concept van Soeters zijn finale stadium ingaat tracht hij grip te krijgen op de binnenstad. het wordt nu tijd dat onze Zaanse Architecten, die tot nu toe alleen de kruimels van Soeters toegeworpen kregen, betrokken worden in de Binnenstad ontwikkeling.
  Laten we afscheid nemen van de man die het hele centrum zgn. Zaanstad Groen wil maken en nieuw architectonisch
  elan toevoegen aan de Vinkenstraat, de Peperstraat en de Fluwelen Westzijde zodat er samen met de Dam een
  levendig winkel en wandelgebied ontstaat. Gecombineerd met een afgeslankte Bieb, twee bedrijfsonderdelen van
  Fluxus in de Verkadefabriek, de bestaande Muziekschool en de Fabriek, de horeca op de Dam, het Zaantheater en
  De Flux in de voormalige bioscoop Het Saentje ontstaat een cultureel centrum met economische potentie voor Zaanstad.

 • En in het midden van dat parelsnoer een gracht!

 • Jan A

  Mooie plannen en het is te hopen dat e.e.a. doorgaat. Het zou ook mooi zijn als de Burcht eens onder handen genomen zou kunnen worden.
  Parkeerplaats af en er een mooi plantsoen van maken? Dan knapt dat stuk Zuiddijk ook meteen op.

 • Huibert Latenstein

  De Zaanse architecten tellen kennelijk helemaal niet meer. Zag de almachtige Soeters zaterdag ook nog met zijn onderhorigen door de Westzijde schrijden. Wellicht kan hij de wegsloot doen uitgraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *