Nieuwe plannen DeFlux, Fabriek en Fluxus kosten miljoenen

Nu het cultuurcluster niet doorgaat, laat Zaanstad onderzoeken waar de instellingen die zouden verhuizen naartoe kunnen.

Het gaat om plannen voor poppodium DeFlux, FluXus en De Fabriek. Voor de Bieb, RTV Zaanstreek en Babel zijn geen alternatieven op papier gezet.

Minimaal gaat het € 15 miljoen kosten, maximaal zo’n € 27 miljoen. Het projectbureau dat de berekeningen heeft gemaakt waarschuwt er echter voor dat er meer kosten kunnen komen door grondaankoop, sanering, vertraging van procedures, extra duurzaamheidseisen en extra isolatie bij het poppodium.

DeFlux naar kerk?

De grootste problemen zijn voor Podium DeFlux die uit hun locatie bij de Zuiderkerkstraat moeten. Er is gekeken een variant met 1 zaal tot 650 bezoekers en een grote variant (ca. 3.000 m2) voor een poppodium met een grote zaal (850 bezoekers) en een kleine zaal (200 bezoekers) inclusief muziekcafé, zelfstandige oefenruimtes en kantoren.

Een podium zou in een nieuwe toren op de Figaro locatie kunnen wat € 6 miljoen (of € 6,5 miljoen bij de grote variant) gaat kosten. Als het op een vrije kavel (bv. Hembrugterrein) gaat komen gaat dat € 8,5 à € 12 miljoen kosten.

Bij een bestaand pand (bv. een bestaande kerk of in een bestaand pand op het Hembrugterrein) is expliciet gekeken naar de O. L. Vrouw van Lourdes aan Ds ML Kingweg. In 2010 was daar de laatste viering. De kerk staat sindsdien te koop (foto boven van Reliwiki, 1985, Alie Stok-Britting). Kosten: € 5,7 miljoen. Zo’n oplossing betekent wel dat DeFlux kleiner wordt dan in cultuurcluster was gepland.

De Fabriek: Renovatie

Voor de Fabriek wordt gedacht aan een extra aanbouw voor een première-filmzaal van 110 stoelen en een renovatie van het bestaande gebouw, kosten: € 4,5 miljoen (€ 2,4 voor renovatie, € 2,2 voor nieuwbouw).

De dans en muziekschool FluXus aan de Westzijde kan gerenoveerd worden (€ 2,3 miljoen), de locatie aan de Klaas Katerstraat kan ook worden aangepakt (€ 3,9 miljoen) terwijl de dependance Hof van Zaenden verplaatst kan worden naar een nieuwe locatie op een vrije kavel (€ 1,9 miljoen) of in een nieuwe aanbouw aan de Klaas Katerstraat kan komen (€ 4,7 miljoen).

Bekijk hier het hele rapport.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • nico

  Graag stukken voorzien van tekstschrijvers/bronnen.
  Iedereen kan wel wat roepen.

 • Hallo

  Wat ik zo gek vind als ondernemer zijnde: waarom moet de gemeente/ overheid/ belastingbetaler bijdragen aan de plannen van deze ondernemingen/ cultuur?

  • Nathan M.

   Wellicht omdat cultuur belangrijk is voor de ontwikkeling als mens, en zeker de jongeren.

  • paul

   Als loonslaaf snap ik ook niet zo goed waarom de overheid de hobby van de één wel met subsidie doorspekt en de ander zijn hobby niet. Om dat niet te begrijpen hoef je geen ondernemer te zijn.

   De overheid heeft vaak de drang om gedrag en meningen van mensen te sturen. Dit loslaten lijkt nogal moeilijk te zijn.

 • Wanneer is het nu eens afgelopen met deze grootheidswaanzin???
  – De zalen van de Fabriek zijn doorgaans nauwelijks bezet. Premières worden gewoon gehouden en zijn sinds de kopieën digitaal zijn een stuk goedkoper geworden. Waarom dan toch die 3e zaal erbij? Fix liever die airco eens…
  – De popzaal van de Flux zou in het cult(d)duurcluster voor 450 bezoekers zijn. Zelfs het huidige zaaltje is zelden uitverkocht. Waarom dan nu ineens gaan mikken op “1 zaal tot 650 bezoekers en een grote variant (ca. 3.000 m2) voor een poppodium met een grote zaal (850 bezoekers) en een kleine zaal (200 bezoekers) inclusief muziekcafé, zelfstandige oefenruimtes en kantoren”. Oefenruimtes zijn er al in b.v. Rauw, Jottem en in de Creative Factory…
  Wellicht kunnen / willen deze clubs een poppodium voor veel minder realiseren?!
  En wat is er mis met bijvoorbeeld het KPN gebouw op de Krimp?
  – De Fluxus Beeldende kunst en Theater zouden toch samen gaan met de Bieb in het Verkadegebouw? Ruimte zat daar. Dan ga je toch niet meer investeren in de Klaas Katerstraat?
  – Wat moet er dan in hemelsnaam verbouwd aan de muziekschool op de Westzijde dat het 2,6 miljoen gaat kosten? Afgezien van het nu al 4 jaar achterstallige onderhoud omdat men zo nodig moest sparen voor de verhuizing naar het cult(d)uurcluster?

 • Paul

  Het KPN gebouw aan de Krimp is de komende jaren nog in gebruik!

 • Leintje

  Alstjeblieft niet in het KPN gebouw op het Krimp zeg! Het gebied is nu al overbelast met een chaos van af en aan rijdende auto’s, zwerfvuil en lawaaierig uitgaans publiek.

  Vriendelijke groeten,
  Bewoner van het Krimp

 • paul

  Iemand al een vergelijking gemaakt?
  Tot 27 miljoen (exclusief grondaankoop, sanering, vertraging van procedures, extra duurzaamheidseisen en extra isolatie bij het poppodium)voor het alternatief voor het cultuurcluster, plus reeds gemaakte projectkosten van het cultuurcluster, plus schadeclaim NS voor niet bouwen cultuurcluster, uitgezet tegen de kosten voor het bouwen van het cultuurcluster.

  De prijs voor het doorzetten van het cultuurcluster ten opzichte van het alternatief lijkt dan niet zo hoog. De toekomst gaat het leren.

  • Dirk van t Ent

   De cultuurklutsers ( prutsers) hebben hun zin totale chaos in cultuurland als ze hun gesubsidieerde cafés maar kunnen behouden ieder voor zich

 • Gert van Houts

  Eens met Kultuurklutser. Bieb zat voorheen boven AH Vermiljoenweg, Kade is bekend. Fluxus Westzijde is prima pand. Flux volstaat voor de programmering tot nu toe prima. Wat een geldsmijterij deze plannen. Waar is de bescheidenheid gebleven. Een pas op de plaats graag heren. Doe normaal!

  • Jaap

   Tja Gert, het schijnt voor Zaanstad niet mee te vallen echt Zaans met beide benen op de grond te blijven staan.
   Beetje bescheidenheid siert nog steeds de mens.

 • jan de bruin

  het is een wonderlijke geschiedenis! Nu het cultuurcluster van de baan is schroeven de culturele instellingen hun behoefte aan M2, aantal zalen en infrastructuur tot grote hoogte op zonder te kijken naar de behoefte op basis van huidige en toekomstige realistische parameters. De flux zou een zaal krijgen voor 450 bezoekers en dient nu plannen in voor een onhaalbaar aantal gebruikers. Filmhuis De Fabriek wil een extra zaal terwijl het de huidige twee filmzalen bij lange na niet vol krijgt. Knap de huidige locaties op en zoek naar eventuele relocatie in beschikbare historische gebouwen of leegstaande kerken. laat de Zaanse bevolking zien dat er lessen getrokken zijn uit de politieke cultuurclustersoap waarbij de culturele organisaties in hun ambities meegesleept werden in een juridisch conflict.

  • Anne de Jong

   Eerst het prachtige pand wegwerken en nu de Zaanse mensen die er naar toe wilden uiteindelijk ook wegwerken en incapabel verklaren om behoeftes aan te geven of te verbeteren. Er is er zeker maar een die het goed weet over cultuur en de rest is de kluts kwijt.

 • H. van Nek

  Eens met Kultuurklutser voor wat betreft KPN gebouw aan het Krimp. Staat al jaren leeg. En er kunnen heel veel activiteiten in plaatsvinden. Voor luidruchtige oefeningen kunnen ze de bomvrije kelder onder het gebouw gebruiken. De buitenkant kunnen ze mooier maken ala Gedempte Gracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *