De haperende, kapotte, gestoorde, kaduke, stukke, vernielde, stilstaande, opgebroken roltrappen tussen het Stadhuisplein en de Hermitage in Zaandam blijven voorlopig wat ze zijn: een sta-in-de-weg. De langverwachte vervanging is uitgesteld, want de gemeente moest de aanbesteding afblazen.
Vier partijen werden uitgenodigd om een nieuw roltrapsysteem te leveren. Slechts één partij schreef in, maar dat voorstel werd door de gemeente als onder de maat beoordeeld. Geen gunning dus, en ook geen nieuwe roltrappen. Het gevolg: terug naar start. Zaanstad moet opnieuw op zoek naar een geschikte partij. Als alles meezit, schuift de planning op naar halverwege 2026.
Versleten
De aanbesteding is opgedeeld in twee delen: één voor de roltrappen zelf en één voor de overkapping. Voor die overkapping is al langere tijd een aannemer geselecteerd, dus dat deel loopt gewoon door. De vertraging zit ‘m puur in de trappen zelf.
De gemeente is ondertussen ook het geduld kwijtgeraakt met de vorige onderhoudsaannemer. Door aanhoudende problemen en een gebrekkige service is het bedrijf in gebreke gesteld, en verwacht Zaanstad niet dat die de klus alsnog oppakt. Een nieuwe onderhoudspartij is inmiddels benaderd om nog iets van het huidige systeem te maken, maar dat is eigenlijk dweilen met de kraan open: de trappen zijn zo versleten dat storingen zich blijven opstapelen.
Lift
De tijdelijke lift aan het Smidspad blijft voorlopig staan, totdat de nieuwe roltrappen er eindelijk zijn. Maar die lift, en de andere in de buurt, kunnen de drukte niet aan. Daarom komt er nu ook een vaste trap bij. Die moet het allemaal wat soepeler laten verlopen en ervoor zorgen dat mensen tijdens de werkzaamheden gewoon van het Stadhuisplein naar de Gedempte Gracht kunnen komen zonder oponthoud.
Begin dit jaar schreef De Orkaan nog optimistisch in de serie ‘Dit wordt het nieuws in 2025’ dat de nieuwe roltrap er eindelijk zou komen. Maar dat stuk lijkt inmiddels meer wens dan werkelijkheid.
Door Nick Boeske. Info uit het Raadsinformatiesysteem Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan en plannen van NUNC (ook bron afbeeldingen).
Maar de lift is ook steeds kapot en met een rollator kan ik geen trap op of af. Bij de parkeergarage kun je de lift ook niet meer gebruiken als nietparkeerder, je moet een code invoeren
Opnieuw aanbesteden lost niets op als er niet aan de eisen wordt gesleuteld. Niet te streng maar 90% van de uren doen ze het , binnen 2 dagen is een storing opgelost en Zaanstad gaat of fysiek of met cameras de roltrappen monitoren en de vernielers oppakken
Ga maar weer lekker aanbesteden en voor het goedkoopste gaan en je krijg weer gedoe met de kwaliteit want uiteindelijk moet de goedkoopste toch wat verdienen en gaan ze lopen klooien.
“Kwaliteit is een Keuze”
Het is me nog steeds een raadsel, hoe bij gemeentehuis te komen,als invalide,op krukken
Ik snap niet dat er niet gewoon een vaste trap wordt ingezet en een lift. Veel minder onderhoud en dan blijven de mensen ook nog eens in beweging.
Hans je hebt volkomen gelijk. Bewegen zullen meer mensen goed doen
Ik ben het volledig met Hans Janssen eens.
De liften zijn ook nogal vaak stuk....
Precies dit.. Geld er tegenaan blijven smijten is dweilen met de kraan open. Maar ergens heb ik langzamerhand het gevoel dat ze op deze manier met cijfertjes kunnen spelen om aan het eind van het jaar weer een bonus op te strijken omdat ze zulk goed werk hebben geleverd op het gemeentehuis.. *kuch, kuch*
Net zoals de bonussen toch konden uitgekeerd ondanks dat er voor de bouw van de bioscoop, parkeergarage en alles er boven miljoenen te kort waren..
Misschien kan Zaanstad meeliften op de aanbesteding die de gemeente Amsterdam heeft gedaan, op alle metrostations en bij bepaalde tramhaltes gaan ze alle liften en roltrappen vervangen. Het probleem is niet alleen in Zaanstad maar in heel Europa, te weinig bedrijven, monteurs en onderdelen, die kunnen de vraag niet aan.
Misschien was alles gelijkvloers houden toch beter geweest.
als het niet zo'n groot probleem was en is, is het een klucht te noemen...
het is en blijft moeilijk om voor 10 cent op de eerste rang te zitten en door claims 50 cent toe te krijgen, Oorzaak een gemeente bestuur dat zich wil verrijken cdoor claims neer te leggen bij leveranciers, ( vaker gebeurt binnen Zaanstedelijke aanbestedingen, leveranciers worden achterdochtig en terughoudend, eigen schuld dikke bult??)
De tijdelijk lift wordt dan weer zó klungelig aangegeven, dat zelfs Zaankanters, die erover gelezen hebben, het omleidingsbord niet zien.