Het nieuwe ‘totaal-ticket’ voor de Zaanse Schans wordt niet deze maand maar pas vanaf 10 juni verkocht. Met het nieuwe kaartje krijgt de bezoeker toegang tot alle musea en molens. Losse kaartjes voor molens worden niet meer verkocht.

De nieuwe kaartjes worden bij speciale ticketpoints bij alle ingangen van de Zaanse Schans verkocht. De prijs is € 17,50 voor volwassenen en € 12,50 voor jongeren (4-17 jaar). In het nieuwe ticket zit geen korting op het parkeertarief meer. De Zaanse Schans blijft openbaar toegankelijk.

Voor toeristen die alle musea en molens willen bezoeken is het een goede deal. De huidige Zaanse Schans Card kost € 29,50 (kinderen € 20,00) en bevat ongeveer dezelfde aanbiedingen. Daar zat wel een korting op het parkeerticket bij die dan € 9 kostte in plaats van € 15.

Voor Nederlandse toeristen met een museumkaart is het een minder goede deal omdat die sowieso gratis in de musea (Zaans Museum, Wereld van Windmolens, Zaanse Tijd) kunnen. 

Mensen die alleen een molen willen bezoeken zijn duur uit in vergelijking met de oude situatie. Het stoppen van de verkoop van losse molenkaartjes moet bezoekers overhalen om het nieuwe ticket te kopen. Een bezoek aan (of het bekijken van) een molen is voor vrijwel alle toeristen het belangrijkste onderdeel van hun trip naar de Schans. De toegang tot een molen is nu € 6 (€ 3 voor jongeren). Dit ticket vervalt dus.

De verwachting is dat het bezoek aan de Zaanse Schans fors gaat toenemen en boven de twee miljoen in 2024 zal komen. Zaanstad dringt er al jaren bij de Zaanse Schans op aan met een ‘duurzaam exploitatiemodel’ te komen zodat de gemeente niet op hoeft te draaien voor het onderhoud.

Drukte

De proef duurt tot september. Anton Kok die als ‘kwartiermaker’ door Zaanstad en de erfgoedpartijen is aangetrokken om het project te begeleiden, verwacht dat in oktober de pilot geëvalueerd gaat worden. Er zal dan gekeken worden of dit mogelijk een ‘meerjarige’ oplossing is.

De Zaanse Schans gaat als onderdeel van het nieuwe beleid ook ‘druktebeheersingsmaatregelen’ treffen. Dat is vooral hard nodig vanwege de parkeeroverlast en de vele wandelende toeristen op de fietspaden (een doorgaande route naar Wormer). Die maatregelen zijn nog niet concreet. Kok zegt wel ‘in gesprek’ te zijn met de Vervoerregio Amsterdam over het fietspad “dat er eigenlijk omheen zou moeten gaan”.

UPDATE: Zaanstad kondigt sinds begin 2023 een Mobiliteitsplan Zaanse Schans aan, de woordvoerder van wethouder Gerard Slegers: “We zijn druk bezig met het uitwerken mobiliteitsplan Zaanse Schans. We verwachten dit stuk voor de zomer ter besluitvorming in B&W te hebben.”

Voorlopig blijft het erg druk op de Zaanse Schans. Kok: “het is gevaarlijk en eigenlijk een onhoudbare situatie, het is wachten op een ongeluk.”

Tarieven

Wat kosten kaartjes nu?

  • Zaanse Schans Kaart: 29,50.
  • Auto’s: € 15,- per bezoek.
  • Touringcars, afhankelijk van het seizoen tussen de € 35,- en € 55,- per bezoek.
  • Voor het Zaans Museum moet nu € 14,50 worden betaald.
  • Toegang tot het Wevershuis en de Kuiperij kost € 3 in beide gevallen.
  • Het kaartje voor Zaanse Tijd (klokkenmuseum) kost nu los € 12.
  • Een combiticket voor Wereld van Windmolens en twee molens kost nu nog € 22 (€ 11 voor jongeren).*
  • De toegang tot een molen is nu € 6 en € 3 voor jongeren.*

* Tussen 10 juni en september worden er geen losse kaartjes voor molens (dus ook geen combi-tickets) verkocht.

Door Piet Bakker. Bronnen: Anton Kok, websites Zaanse Schans, Zaansche Molen, Zaanse Tijd, Zaans Museum en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: De Orkaan (boven) en Aaf Aafjes (onder).

Station Zaandijk Zaanse Schans afgelopen weekend.