Op de ‘voormalige stortplaats’ aan de Poelweg in Wormer komen volgende week de eerste Mobiele Units voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers.

Omdat ‘stortplaats’ natuurlijk geen naam is voor het buurtje schreef ik het College van Wormerland een briefje (zie onder).

Door Bart van der Laan 

Daarop reageerde een ambtenaar vrij snel. Die liet mij telefonisch weten dat de gemeente bezig is met een passende naam voor het nieuwe woonwijkje. Zo vielen al de namen van ‘Kleine Braak’ (op die plek was ooit een dijkdoorbraak tussen De Poel en de net drooggemalen Schaalsmeer) en ‘De Handschoen’. De laatste naam heeft de grootste kans denk ik. 

Die refereert aan watermolen De Handschoen. Over die molen lees ik in het boek ‘1100 molens in de Zaanstreek’ van Ron Couwenhoven: ”De Poelmolen of Handschoen zoals hij ook werd genoemd, werd in 1631 gebouwd toen de banne van Wormer, Jisp en Neck werd omdijkt. ‘De Handschoen’ loosde water uit de Poel in de Zaan en werd in 1878 gesloopt, nadat het stoomgemaal Ceres in werking werd gesteld. Locatie: aan de Veerdijk ten zuiden van de Poelsluis.”

Het briefje van Bart:

Aan Burgemeester en Wethouders van Wormerland,

Binnenkort komen er tijdelijke woonunits aan de Poelweg. De gemeente noemt die locatie steeds de ‘voormalige stortplaats’. Als inwoner van deze gemeente (sinds 1943) stoor ik me daar aan. Die naam klinkt in mijn oren veel te negatief. 

Ik heb een beter voorstel. Noem dit toekomstige woonbuurtje voortaan ‘Kleine Braak’. Een verwijzing naar een dijkdoorbraak tussen het Zwet/Poel en de Schaalsmeer. Die heeft op die plek honderden jaren terug plaatsgevonden.

Deze wijsheid verkreeg ik als lid van de Shok (Stichting Historisch Oost-Knollendam). En dan met name van betrokken bestuurders van deze Stichting, Thijs Ris (voorzitter) en Oostknollendammer Car Husslage. 

Deze mensen zijn heel goed op de hoogte van de historie in en rond Oostknollendam. Zo is de ‘Grote Braak’ (Zaan/Schaalsmeer) nabij Oostknollendam en de Kleine Braak nabij de Poelweg, dus de ‘voormalige stortplaats’. Uw college zou bij hen navraag kunnen doen.  

Met vriendelijke groet,

Bart van der Laan, 

Lees hier wat De Orkaan al schreef over de opvang aan de Poelweg.

Foto: Bart van der Laan