Noord-Holland gaat ‘aantal ganzen kleiner maken’

Vanaf 17 maart liggen de nieuwe beheerplannen voor vier Natura2000-gebieden Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Eilandspolder en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder ter inzage. De inhoud is nog niet bekend – maar volgens de Provincie blijven veel van de bestaande maatregelen om de natuur te versterken gelijk.

In de plannen is ook ‘gecoördineerd ganzenbeheer’ opgenomen: “Dat houdt in dat regionale beheerteams, onder leiding van de Faunabeheereenheid Noord-Holland, het aantal ganzen dat het hele jaar in dit gebied verblijft kleiner maken.”

Met gecoördineerd ganzenbeheer het aantal ganzen kleiner maken?

Wat zou dat betekenen? eehhh…. vergassen?

Stikstof en verbrakking

Eilandspolder, Wormer­ en Jisperveld & Kalverpolder, Polder Westzaan en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske zijn ‘stikstofgevoelige Natura 2000­gebieden in Laag Holland’ aldus de Provincie. Het landelijke beleid om stikstof-uitstoot te reduceren moet door de Provincie worden ingevuld. Dus dat wordt ook iets om op te letten bij de plannen.

Bij de polder Westzaan is daarnaast de ‘verbrakking’ een belangrijk element. Daarover heeft de Provincie overigens al een beslissing genomen, alleen het ‘hoe’ moet nog worden vastgesteld:

“Gedeputeerde Staten hebben besloten om een gedeelte, het Guisveld en het Euverenweggebied, van de Polder Westzaan actief te verbrakken. Het verbrakken gebeurt door licht zout water uit het Noordzeekanaal de polder in te laten. Hoe dit precies moet gaan gebeuren wordt uitgezocht.”

Op deze pagina zijn vanaf 17 maart de beheersplannen in te zien.

Foto: bijeendrijven van ganzen in Oostzanerveld in 2017 (LeoLokie)

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Louis Dirksen

  Toch vreemd dat een polder (Oostzaan) die sinds 1916 minimaal 40 jaar brak was gewoon zoet mag blijven en een polder (Westzaan) die nooit brak is geweest nu ineens brak moet worden.

  Hadden we geen gebrek aan zoet water in de nabije toekomst? Welke waterhoofden verzinnen zoiets?

  • Jaco Fleumer

   Westzaan is ook ooit brak geweest, ongeveer 40 jaar geleden nog.

   • Louis Dirksen

    Bedankt voor dit antwoord. Ik begreep dat een jaar geleden toen de plannen werden gelanceerd dit argument werd aangedragen vanuit het Westzaanse.

    Desondanks is het in tijden van zoetwaterschaarste een onzalig plan.

    • Jaap de Groot

     Als Westzaan verbrakt, blijft meer zoet water (uit IJsselmeer) over voor de andere polders waar zoet water écht nodig is.

 • Dré Prijs

  Ik lees liever dat GS kiest voor een actief beheer van waardevolle natuurgebieden. De veenweidegebieden in onze regio verruigen in rap tempo. De ontboering van de regio is daar volgens mij debet aan. Vrijwillig natuurbeheer kan deze enorme lappen grond nooit helemaal ontruigen. Staatsbosbeheer doet prima werk, maar het is ook niet genoeg. De kemphanen vechten nu over verbrakking, maar ik zie ze liever echt vechten om een waiffie op een rietvrij drassig weiland.

  • l. Boonstra

   Dit is dus het voorland als de Groene Partijen de beslissingen mogen nemen. Het Veenweidegebied zal daarna snel veranderen in bossages . Want ja beheerders kosten geld en dat geven ze liever uit aan import van goederen uit de buitenlanden en festivals.

 • J M vd Berg

  Noord-Holland gaat ‘aantal ganzen kleiner maken’
  Beetje flauwe reactie van mij, maar hoe gaan ze dat doen en hoeveel ganzen worden er kleiner gemaakt, ter grootte van een muis ofzo ?…..;-) Of bedoelen ze dat de ganzenpopulatie verminderd gaat worden?

 • Jaco Fleumer

  Het loopt gierend uit de hand met die ganzen, b.v. tussen Westzaan en Koog aan de Zaan denk ik ongeveer 500 stuks en broedseizoen moet nog beginnen, ongeveer 10-12 jongen per stel en halen een leeftijd van meer dan 20 jaar, geen natuurlijke vijanden m.u.v. een verdwaalde vos, dus reken maar uit.. Als het ratten waren dan waren er al maatregelen genomen, maar nu er veertjes op zitten wordt er weer krampachtig moeilijk over bestrijding gedaan.

 • hans van rheenen

  We moeten! Maar hoe?

  Afschieten, vergiftigen, invoeren van vos en/of wolf?

  • l. Boonstra

   Actief beheren is geen gif en de vos is er al maar die redt het niet en wolven hebben volgens mij liever iets drogere grond. Maar schieten en vangen en dan als biovlees in de winkel is volgens mij de enige manier van beheer. En dan ook nog wat van die andere zwarte vogels(zwart/wit ook) verminderen en de weidevogels hebben wat meer kans op een goed broedsel.

 • Jaap Meeuwsen

  Inderdaad vergassen ja, heb in het verleden gezien hoe dat gaat.
  Daar lusten we geen brood van, dat blijkt ook wel uit het feit dat er niet gefotografeerd of gefilmd mocht worden.
  Zo ga je niet met levende wezens om, wij zijn tenslotte ook met teveel op een te kleine oppervlakte dus de mens dan ook maar ??
  Wilde nog een vergelijking maken maar doe ik maar niet.
  En inderdaad, wat vossen of zo zou zeker helpen.
  De natturlijke vijanden hebben we al lang geleden om zeep geholpen met ons natuurbeheer .
  Of een antal eieren van een nest insmeren dan komen ze niet uit maar dat is meer werk dus duurder.
  Maar dan nemen de aantallen vanzelf langzaam af.

  • Jaco Fleumer

   Helaas vreten vossen ook de jongen en eieren van onze traditionele weidevogels, dus dfat is niet echt een oplossing. Afschiten en de ganzen naar de voedselbank lijkt mij een prima oplossing.

 • Rosemarijn Kroes

  Elk jaar worden de ganzen geruimd. (Oftewel kopje kleiner gemaakt) ze wachten tot ze jongen krijgen, ganzen beschermen namelijk hun kroost en vliegen dan niet weg.
  Zo heb je een Guisveld vol ganzen en op een dag is het merendeel opeens verdwenen, hou maar in de gaten… Hans Klok is er niets bij.

 • Daphne Dinges

  schieten is nogal ouderwets en voor het dier erg naar. knappe schutter die de vogel in 1x doodt. eieren schudden lijkt me beter.

 • Jaco Fleumer

  Werkt niet 5000 eieren schudden en dan wordt er een groot deel niet (op tijd) gevonden.

 • Vera Slim

  ja was mij ook opgevallen dat de ganzen oneens verdwenen zijn. karma voor diegene die ze afmaken. De mens is het meest domme en afschuwelijke wezen op aard..op een enkele bewuste daar gelaten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *