Noord/Zuidlijn gaat rijden op 22 juli – bussen 391, 392 en 394 gaan anders rijden

De Noord/Zuid-metrolijn van Amsterdam-Noord naar het CS gaat op 22 juli voor het eerst rijden. Voor busreizigers uit de Zaanstreek heeft dat ook gevolgen.

Reizigers van 391 en 394 kunnen op station Noorderpark op de Metro overstappen. Lijn 392 (door Oostzaan) eindigt op station Noord van de Noord/Zuidlijn.

Vanaf 22 juli rijdt het grootste deel van de dag, iedere zes minuten een metro over de Noord/Zuidlijn. In de latere avonduren rijdt de Noord/Zuidlijn iedere zeven tot acht minuten.

Tot 22 juli test GVB de Noord/Zuidlijn. In april en mei gebeurt dit met testreizigers. In Amsterdam en de regio krijgen diverse bussen en trams een andere route.

Vanaf het Centraal Station duurt een rit naar station Noord een paar minuten. Dagelijks zullen zo’n 41.000 passagiers op dit station de metro nemen.

nz_trajectkaart_big_00

De Connexxion-plannen.

De Noord-Zuidlijn heeft inmiddels 3,1 miljard gekost en is daarmee volgens de Volkskrant het duurste OV-project ooit in het land. De rijdende metro, lijn 52 (een eerder filmpje van De Orkaan).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Piet Knollema

  Die 3,1 miljard die de lijn tot dusver heeft gekost is vooral ten goede gekomen aan al die mensen die er jaren aan gewerkt hebben! Toch?

 • Ans Pieper

  Het zat erin. Een verslechtering voor busreizigers vanuit de Zaanstreek. Nu rijd je rechtstreeks naar CS dan moet je altijd overstappen.
  Voor toeristen op de ‘gouden’ lijn 391 naar de Zaanse Schans ook niet zo handig.

 • De Orkaan

  De 391 en 394 blijven doorrijden naar CS, in Connexxion-plannen staat dat ze een stop maken op station Noorderpark, wat voor sommige reizigers die anders op CS over zouden moeten stappen sneller is. De vraag is of station Noorderpark al helemaal klaar is op 22 juli.

 • Willemsen

  Is ook al bekend hoe de nachtbus 392 gaat rijden. Ik verwacht niet dat de metro de gehele nacht door blijft rijden.

  • De Orkaan

   In de Connexxion-plannen staat daar verder niks over, alleen dat de lijn stopt bij Noord. Metro’s rijden net als trams tot ongeveer 00:30.

 • hans van loo

  De Noord-Zuidlijn moet een succes worden,voor de reiziger nadelige effecten ten gevolge van het wegvallen van tram-en busverbindingen mogen niet genoemd worden aldus een decreet.

 • Karin Plat

  Het gaat er niet op vooruit, maar op achteruit.
  Nu kan je vanaf de vorticelliweg in Amsterdam Noord met bus 392 rechtstreeks naar het cs rijden, straks moet je overstappen van het buikslotermeerplein naar het cs en vanaf daar weer overstappen op de tram naar plaats van bestemming. Moet je bij de Keizersgracht zijn, naar mijn weten is daar geen halte waar de metro stopt. Volgens mij bij het spui (dan moet je lopen) of een stuk verder. Kortom, geen verbetering. Als de metro maar tot 00.30 uur rijdt, hoe kom je ‘s-nachts vanaf het cs naar noord?

 • Corrie van Ekris

  Alle veranderingen zijn niet altijd verbeteringen. Gaat helemaal op voor de metro. Het netwerk van de busdiensten is niet 100 maar 200 % uitgehold.

 • Linda

  Ik woon aan de Lange Vonder, ja daar met die prachtige
  busbaan, waarvan de halte nu al niet door beide bussen gebruikt wordt.
  Straks nog maar 1 bus voor die hele busbaan, naar Sloterdijk komen wordt helemaal drama.

  • Ronald

   met bus 125 heb je vanaf Lange Vonder een directe verbinding met Sloterdijk. Maar helaas rijdt die niet altijd. Maar ik ben het roerend met je eens dat het een achteruitgang is.

 • Bert

  Wat gaat straks het parkeertarief kosten bij het Station Noord?
  Nu ga ik voor nog geen twee euro naar de stad, een straks met het parkeren zal het veel duurder gaan worden.
  Hetgeen nie bevordelijk is voor veel mpensen, je zal het fors voelen in je portomonee.
  Jammer dat daar geen rekening mee isngehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *