Guus Mom stuurde dit ‘schilderij’ van het Noorderlicht, gefotografeerd vanaf de Justpier (Zaaneiland, Zaandam). Zaandam dus (Ahold-Delhaize-kantoor op de achtergrond), niet de Noordpool.

Het KNMI noemt het verschijnsel de ‘beste lichtshow van de natuur’. Het heet Noorderlicht omdat het in het poolgebied het best te zien is. Maar in deze tijd is ook in Nederland grote kans om het bijzondere fenomeen waar te nemen.

Het KMNI:

“Het noorderlicht is alleen in Nederland te zien tijdens een periode van maximale zonne-activiteit. De zonne-activiteit varieert met een periode van elf jaar, maar ook tijdens zo’n maximum is het noorderlicht zeldzaam in ons deel van de wereld. Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt.

Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien. Eind maart en eind september is er een iets grotere kans op noorderlicht. Dit komt door de stand van de aarde ten opzichte van het magneetveld van de zon.

(Ook het Zuiderlicht bij de Zuidpool bestaat, maar de kans dat we dat in Nederland zien is miniem: ongeveer nul procent naar boven afgerond).