De maand november 2023 gaat de boeken in met een historische record. Op 11 van de 30 dagen viel er meer dan 10 mm neerslag en dat leidde tot een totale neerslagsom van 260,1 mm. En dat tegen een normaal gemiddelde van 97 mm. Nog nooit was een maand zo nat.

Door Hessel Kraaij*

Over de drie herfstmaanden viel er 541,5 mm neerslag. De Zaanstreek behoorde tot het natste deel van ons land. De gemiddelde neerslag over het hele land bedroeg zo’n 400 mm. In De Bilt was het de op één na natste herfst sinds het begin van de metingen met 432 mm tegen 239 mm normaal. Alleen in 1998 was de herfst met 468 mm in De Bilt nog natter.

Met 260 mm regen werd dus een record gevestigd.

Ondanks alle regen scoorde november toch ook een bovengemiddelde temperatuur. Normaal voor november is 7,8 °C tegen nu 8,1 °C. We telden 2 dagen met lichte vorst met een minimum van -1,0 °C op de laatste dag van de maand. En ook het aantal zonuren kwam met 112 uur iets boven het gemiddelde van de afgelopen jaren uit.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. November was dus warmer dan gemiddeld.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken. De meetgegevens zijn van Weerstation Kraaijenest Zaandam-Peldersveld en zonuren Weerhaas Zaandam-Centrum.


Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. De foto’s helemaal boven en hieronder is van Gré Noom: Nauerna dreigt in het moeras te zakken na de hevige regenval eerder in november.