OFC heeft zaterdagmiddag met ruime cijfers verloren van kampioen Sporting Andijk. Het werd 1-5 in Oostzaan. Desondanks is OFC verzekerd van een volgend seizoen in de 4e klasse. Concurrent ZCFC verloor met 7-1 van DZS, de nummer twee van de competitie.

Al vroeg in de wedstrijd werd winst een moeilijk verhaal voor OFC. Nadat Luc Waardenburg al een grote kans niet af wist te maken werd Wes Ruiter na vijf minuten de ruimte in gestuurd. Oog in oog met doelman Nick Beerens faalde hij niet. Ruiter schoot de bal hard en hoog in het doel en zette de bezoekers zo op een vroege voorsprong.

OFC liet zich niet kennen. Trainer Dave Derlagen, die zichzelf in de basis had gezet omdat er nog wissels onderweg waren, deed in de achtste minuut een poging van afstand. De bal werd onderweg aangeraakt door een verdediger en zwaaide zo nog gevaarlijk richting de goal. Tien minuten later meldde OFC zich definitief voor het doel van keeper Peter Lighthart. Een voorzet van Cedric Tijmes kwam net achter één van de aanvallers van OFC. Die wist de bal maar half te raken, waardoor hij naast het doel hobbelde.

Een periode waarbij de teams aan elkaar gewaagd waren brak vervolgens aan. OFC probeerde met de lange bal gevaarlijk te worden terwijl Andijk vooral gefocust leek op het behouden van balbezit. Na ongeveer 35 minuten spelen gaf Andijk, de kampioen in de vierde klasse, weer wat gas bij. Een redelijk vrije kopkans van Jelte de Kroon ging nog ruim over, maar in de 41e minuut was het wel raak. In de opbouw van achteruit verslikte de Oostzaanse defensie zich. Zo kon Luc Waardenburg overnemen, vanaf links naar binnen dribbelen en beheerst de 0-2 binnenschuiven in de verre hoek.

Kort voor rust was het OFC dat een dot van een kans had. Na een goede hoge bal vanuit de defensie nam Sem Smit zeer bekwaam aan in het strafschopgebied. Smit kwam door de uitkomende keeper in tijdsnood en prikte hij nét naast.

2e helft

Bij aanvang van de tweede helft nam OFC-trainer Derlagen weer plaats in de dug-out. Ook sijpelde het nieuws door dat ZCFC op een ruime achterstand stond. Dit nieuws leek OFC goed te doen, na rust waren het namelijk de Oostzaners die het beste uit de kleedkamer kwamen.

Veel gevaar leverde dit niet op tot de 59e minuut. Uit een lange bal van achteruit legde Salah Said in één keer en uit lucht de bal breed waarna Ahmed Alsayed de 1-2 binnen kon leggen. Maar vijf minuten later was het weer raak voor Andijk. Hessel de Kroon ging op avontuur en mede omdat twee OFC-verdedigers elkaar in de weg liepen kon hij in alle vrijheid de derde Andijkse goal binnenschieten.

Kort na de 1-3 brak rond de 70e minuut een interessante periode aan. De nummer 10 van Andijk, Chris Schuitemaker, haalde van pak m’ beet 40 uit maar zag zijn inzet net naast het doel belanden. Vlak daarna vond er een typisch staaltje flipperkastvoetbal plaats in de zestien van Andijk. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van OFC-aanvaller Arsenio Middel die hard en hoog overschoot. Hierna was het weer Andijk dat de counter inzette. Aan het einde hiervan stond Chris Schuitemaker die met een hard afstandsschot het net liet bollen.

Na deze periode was het beste spel bij beide ploegen er wel vanaf. Het tempo werd uit de wedstrijd gehaald door kleine overtredingen over en weer, waar scheidsrechter Erwin Visser zijn handen vol aan had. Diep in blessuretijd bepaalde Hessel Waardenburg met een bekeken schot de eindstand op 1-5 in het voordeel van Andijk.

Het was warm in Oostzaan. Een drinkpauze was op z’n plaats.

Overleven en bouwen

Trainer Dave Derlagen was vanzelfsprekend blij met de handhaving in de 4e klasse:

’Toen ik instapte lag het allemaal dicht bij elkaar. We hebben op de juiste momenten genoeg punten gepakt wat uiteindelijk genoeg blijkt te zijn. Die zekerheid is nu wel fijn. Dit seizoen was overleven en volgend seizoen gaan we bouwen.’

Dat OFC zonder veel slechter te zijn uiteindelijk toch ruim verliest is volgens Derlagen voor een groot deel te wijten aan de fitheid van zijn selectie.

’De laatste tijd hebben we steeds meer problemen qua fitheid. Een normale situatie zou zijn dat we met zo veel blessures dat we spelers kunnen pakken van de onder 23. Dat gebeurt nu ook wel, alleen die boys hebben dan ook al een wedstrijd gespeeld. Dan vraag je gewoon veel van ze en is het lastig om een hele wedstrijd goed voor de dag te komen.’

Door: Rick Nieborg (tekst en foto’s).