Het heeft heel wat jaren geduurd met discussies, vertragingen, toenemende kosten en veel gedoe, maar de vervanging van de Zaanbrug is – zoals iedereen ondertussen weet – een feit. Vandaag werd de officiële opening van de ‘nieuwe’ Zaanbrug feestelijk gevierd.

De feestelijkheden begonnen om 13.00 uur in de Stoomhal in Wormer. Bezoekers werden voor de ingang verwelkomd met muziek van de brassband Eensgezindheid Wormer. Binnen konden bezoekers al vanaf 10.00 uur de expositie ‘Kom over de brug’ bekijken. Deze expositie is verzorgd door het Historisch Genootschap Wormer. Daarnaast was er een film te bezoeken over de bouw van de Zaanbrug. Ook was er een ballonkunstenaar en fotobooth waar bezoekers een foto van zichzelf met de Zaanbrug konden laten maken.

In de stoomhal namen gedeputeerde Jeroen Olthof (provincie Noord-Holland), wethouder Gerard Slegers (gemeente Zaanstad), wethouder Rolf van Wanrooij (gemeente Wormerland) en Gerrold Steenbergen (aannemer Reimert Groep) kort het woord. Bewoners en ondernemers werden bedankt voor hun geduld, want het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Gerard Slegers vindt het resultaat ‘een vrij sexy brug met mooie vormen. De mooiste brug van Zaanstad.’

Rond 14.00 uur verplaatste het gezelschap zich te voet naar de Zaanbrug. Hier stonden al veel belangstellenden op de brug en de kade te wachten. De dames Noorderveer en Zuiderveer gaven vanaf het water een korte voorstelling. Daarbij stond de historie van de Zaanbrug en de tolheffing die er vroeger plaatsvond centraal. De officiële openingshandeling werd verricht door nog éénmaal tol te betalen, waarna de slagboom open ging. Dit was meteen het startschot voor de roeiwedstrijd tussen de Zaankanaries uit Wormer en WRV de Zaan uit Wormerveer.

Vervolgens gingen de feestelijkheden door in de Wormerveerse Vermaning. De Historische Vereniging Wormerveer (HVW) organiseerde hier de expositie ‘Overbruggen’ met film en muziek. Er werden gedichten uit de gedichtenwedstrijd voorgelezen en ook werd de winnaar bekend gemaakt. Er werd geproost met bubbels en lekkere hapjes.

Onder een slideshow met vijfentwintig foto’s (klik op pijltjes of swipe)

Hier vind je ons Zaanbrug-dossier (inmiddels tientallen berichten).

Bijdrage door Michel Schermer