Olthof laakt FNV-actie voor Buurtzorg

Jeroen Olthof is niet blij met de actie waarbij vakcentrale FNV de overname van TSN door Buurtzorg probeert te forceren. “De FNV zet bestuurders onder druk” aldus Olthof.

Buurtzorg wil in 139 gemeenten het werk van het failliete TSN overnemen. Voorwaarde daarbij is wel dat er € 5 miljoen extra naar Buurtzorg gaat om dit te realiseren.

De FNV is voor overname door Buurtzorg, “Welke wethouder kiest voor goede thuiszorg?” vraagt de vakcentrale zich af op haar website:

Welke wethouder kiest voor dat cliënten hun vertrouwde medewerker behouden en medewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden.

Niet alle gemeenten gaan zonder meer voor het Buurtzorg-aanbod. Vooral de extra financiële steun is een probleem. Als één aanbieder die steun zou krijgen, moeten ook anderen daar gebruik van kunnen maken. Alleen Buurtzorg steunen met overheidsgeld zou uitgelegd kunnen worden al ongeoorloofde staatssteun.

Groen vinkje
Wethouders die instemmen met het Buurtzorg-plan krijgen van de FNV een groen vinkje bij hun naam, tegenstanders krijgen een rood kruis. De meeste gemeenten hebben nog niet gekozen. Dat geldt in Noord-Holland o.a. voor Jeroen Olthof (Zaanstad), Marco Olij (Oostzaan) en Elly Fens (Wormerland). Maandag loopt het aanbod van Buurtzorg af. Zaanstad wil ook andere aanbieders de mogelijkheid geven het werk van TSN over te nemen.

fnv top fnv 1 fnv 2 fnv 3

Jeroen Olthof stuurde een tweet van het blad Binnenlands Bestuur door waarin de FNV-actie door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een “ondermijning van de lokale democratische besluitvorming” genoemd wordt.

Tegen De Orkaan zegt de PvdA-wethouder in een toelichting:

“ik vind dat bestuurders een zorgvuldige afweging moeten kunnen maken en verantwoording moeten afleggen aan raad. Nu velt FNV oordeel en zet bestuurders onder druk.”

Aanbesteding
Op het blog van de SP wordt de vraag gesteld “waarom de thuiszorg zo nodig aanbesteed moet worden als er een goede oplossing ligt voor de problemen die zijn ontstaan na het failliet van TSN.” Fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer zegt:

Er ligt een goed voorstel, ook de bewindvoerders van TSN staan er achter, maar nee, de wethouder vindt dat er koste wat kost de marktwerking moet zegevieren. Nou, we weten hoe goed dat uitpakt in de rest van de zorg.

In een andere blogpost op de SP-website stelt Zoomermeijer dat Olthof er goed aan zou doen het het aanbod van Buurtzorg te accepteren in plaats van “de belangen van de vrije markt” te verdedigen.

De salarissen van de TSN-medewerkers zijn ook voor februari gegarandeerd. De gemeenten hebben de facturen op tijd betaald waardoor er genoeg geld in kas is volgens de bewindvoerder.

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Rienk

    Jammer dat Zoomermeijer snel zijn mening op een blog formuleert, maar dat bericht niet bijstelt als hij van mening veranderd is. Donderdag heeft Olthof mede naar aanleiding van de vraag van Zoomermeijer aangegeven wat er allemaal achter zit. Zaanstad heeft andere aanbieders de kans gegeven een vergelijkbaar aanbod te doen. Dat sloot vrijdag, Begin komende week valt een beslissing hoe in Zaanstad de zaken rond TSN worden afgewikkeld. Uiterlijk donderdag wordt de gemeenteraad geïnformeerd. Met die berichten was Zoomermeijer tevreden.

  • Rienk, mijn blog is een reactie op Jeroen’s aanval op de de FNV en de actievoerende medewerkers van TSN. Dat had je kunnen lezen in het blog zelf, of in bovenstaand artikel. Jeroen koos ervoor deze uitspraken te doen, die hij niet had hoeven doen, ná het Zaans Beraad donderdag. Je weet best dat ik zeg waar het op staat en dat als Jeroen toen de uitspraak had gedaan, dat ik hem daarmee had geconfronteerd. Nu doe ik dat noodgedwongen via mijn blog op onze site. Pas trouwens op met je een houding aan te meten omdat je die vergadering toevallig voorzat, scheidt svp die rollen. Wees zuiver en eerlijk in je argumenten alsjeblieft.

  • Rienk

    Ik wil niet in een wel of niet discussie komen door steeds weer te reageren. Ik heb gezegd wat ik heb meegemaakt. Maar of ik de vergadering voorzat of in de zaal aanwezig was doet aan mijn observatie over datgene wat wordt ingebracht niets af.

  • Jeroen ging wat mij betreft ná het Zaans Beraad buten zijn boekje. Daarover gaat mijn blog. Overigens is het een PvdA-burgemeester die in Bronckhorst vreedzaam demonstrerende TSN-medewerkers laat arresteren. Daarmee krijgt mijn reactie op Jeroen’s uitingen nog meer urgentie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *