Omstreden wifi-tracking in Wormerveer uitgeschakeld

De gemeente Enschede liep tegen een boete van € 600.000 aan wegens illegale wifi-tracking in de binnenstad. Dichterbij, in winkelcentrum Marktplein Wormerveer, werd de bezoeker ook via wifi gevolgd.

Zowel bij de AH-supermarkt als bij de collega’s van de COOP worden passanten er van op de hoogte gebracht dat er een Wifi- en Bluetooth trackingsysteem wordt gebruikt “voor het verbeteren van onze service”. Volgens het bedrijf dat de tracking installeerde, “is de software uitgeschakeld”.

Was het de afgelopen jaren dan wel toegestaan, en waarom hangen die bordjes er nog?

De mededeling bevat de geruststellende zin “Uiteraard wordt uw privacy gewaarborgd”, maar klopte dat ook? Tracking betekent dat je smartphone gevolgd wordt.

De Autoriteit Persoonsgegevens is daar vrij duidelijk over:

“Het volgen van mensen op straat, in winkelcentra of stations via hun mobiele apparatuur is voor bedrijven slechts in zeer weinig gevallen toegestaan. Wifitracking en ook andere digitale middelen om personen te volgen zijn slechts onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Het betreft vrijwel altijd een verwerking van persoonsgegevens, waardoor deze volgmethode onder de privacyregels valt.”

Quinten Snijders van de Autoriteit Persoonsgegevens:

“De stelregel is eenvoudig: ‘het mag bijna nooit’. Er zijn kleine uitzonderingen, maar het doel moet de middelen heiligen. Je mag het niet zomaar inzetten, dan schendt de rechten van de burgers. Om de drukte te meten is het een te zwaar middel.”

Uitzonderingen

AP-bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen wordt geciteerd op de site van de AP. “Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt.”

Die uitzonderingen zijn als er toestemming is verleend, als er een ‘gerechtvaardigd belang is of als er een overeenkomst is. Dat was hier niet het geval.

Volgens het bord kan je bij pfm-intelligence.com/privacy-protocol meer informatie aanvragen. Die pagina bestaat niet, je komt op een Engelstalige pagina waar de Britse firma het volgende uitlegt:

“This sensor registers all passers-by and / or visitors who have a device with them and have Wi-Fi and / or Bluetooth enabled (the device regularly sends probe requests). Data we process consists of sensor ID, date and time, pseudonymised MAC-address, signal strength and status.”

Wat doen die wifi- en bluetooth trackers dus? Ze slaan ‘pseudo-anoniem’ data van alle bezoekers op (dus van toestemming of overeenkomst is geen sprake). Het MAC-adres is je unieke identificatie van je telefoon.

Uitgeschakeld

Bij PFM weet een woordvoerder te melden “dat de software is uitgeschakeld”. Het tracken betrof alle bezoekers van het winkelcentrum, dus niet die van AH en COOP alleen. De eigenaar van het winkelcentrum, belegger Altera Vastgoed, heeft de opdracht voor de tracking gegeven.

Altera gebeld: wanneer is die tracking begonnen en wanneer geëindigd? Dat is van belang omdat de strenge regels minstens al gelden vanaf juni 2016. Op foto’s van Google Streetview is te zien dat de waarschuwingsborden er in juli 2017 nog niet hingen. Erwin Wessels van Altera:

“we hebben drie à drieënhalf jaar geleden in al onze winkelcentra deze trackers laten installeren. Omdat er ook in het buitengebied werd getrackt hebben we dat kenbaar gemaakt via bordjes. Anderhalf jaar geleden hebben wij in het kader van de AVG-wetgeving [Algemene verordening gegevensbescherming] besloten alle wifi-trackers uit te zetten.”

En de bordjes? Wessels: “die laten we weghalen”.

Foto boven: het waarschuwingsbord bij de COOP is van Petra Hoogkamer die ons op het spoor zette, onder het bordje bj AH (Google Street View).

Deel dit artikel:

7 reacties

 • p.hoogkamer

  Gaan we die vastgoed ondernemer geloven op zn mooie woorden of kan iemand toch ergens controleren of het systeem echt uitstaat.

 • Kees Konijn

  Gewoon net als vroeger zonder telefoon ☎️ / mobiel / GSM 📱 het huis verlaten werkt nog steeds het beste.

  Maar wat doe je dan vervolgens bij woningen waar je langs loopt met een camera deur(bel), camera aan de gevel, dakgoot enz. die ook meer registreren dan het eigen perceel 🤔. Daar mag je niets van vinden…… = voor de veiligheid. 🙈

 • Wat is het toch lekker rustig zonder een mobieltje 🙂

  Niemand die je lastig valt of in de gaten houd.

  En wat betreft de camera’s die alles registreren, ze gaan hun gang maar, ik heb geen mobiel die de boel aan mekaar linkt.

 • Rene Minnebo

  We maken ons weer druk om niets. Overal waar een chip in zit kun je worden gevolgd, telefoon, fiets, pasjes, auto’s, smart watch, tabled en ga maar door. En die camera’s aan de gevel, je zal maar net in een situatie terecht komen dat je blij bent dat er zo een ding aan de gevel hangt van iemand. Vroeger had je gewoon pech nu kun je vaak de schade of letsel verhalen. Mensen die vinden dat je er niets van mag vinden en zeggen dat het voor de veiligheid is hoeven bij mij niet aan te kloppen of ze de beelden mogen bekijken, zoek het dan maar zelf uit.

  Laten we ons meer druk maken over de ellende waar velen van ons nu mee te maken hebben. En de rest hoort gewoon in dit digitale tijdperk waar we in leven.

  Of ik het leuk vind nee niet altijd maar om mij er nou druk om te gaan lopen maken nee dat laat ik mij niet gebeuren.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, druk om niets vind ik toch wel wat naief Rene.
  Ik herinner mij nog mijn eerste videocamera lang geleden, er zat een lampje op dat knipperde wanneer je ging filmen zodat iemand kon zien dat ie aanstond i.v.m. privacy. Is geruisloos verdwenen.
  De eerste camera’s in de uitgaanscentra, de samenleving stond op z’n kop.
  Maar onder het mom van de veiligheid normaal geworden.
  Tegenwoordig een enorme groei in het verzamelen van data, wij hebben geen idee meer hoeveel, algoritmes en profielen, de meeste mensen aanvaarden het gelaten onder het mom van het gebeurt toch wel, ze weten toch alles al van je.
  En zo gaat het maar door totdat we allemaal keurig doen wat “ze” ons voorhouden.
  Nee, een zorgelijke toekomst voor de generaties die na ons komen want we hebben het nu eenmaal zelf zover laten komen.

 • ACH, maakt niet uit, gewoon je WiFi ff uitzetten, Data uitzetten, Bluetooth uitzetten, GPS uitzetten, dan kun je niet gevolgd worden. Beste is een Nokia 3310 OF helemaal géén mobiel net zoals vroeger. ( de oudere generatie zoals ik hadden ook géén internet, mobiel) zet alles uit als je gaat shoppen. Simpel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *