www.joodsmonumentzaanstreek.nl is ingrijpend vernieuwd. De website is van uiterlijk veranderd en heeft ook veel inhoudelijke aanvullingen gekregen.
In de Zaanstreek woonden volgens de nazi’s begin 1942 314 joden. Van hen zouden er 184 de oorlog niet overleven.
Op het online Monument is informatie te vinden over alle joodse inwoners van de negen voormalige Zaanse gemeenten in de Tweede Wereldoorlog en van de joodse onderduikers in de Zaanstreek.
Onderduikers
Rond de tijd dat de joodse inwoners de Zaanstreek moesten verlaten, kwamen de eerste onderduikers deze kant op. Onbekend is hoeveel van hen hier in totaal verbleven, maar de onderzoekers van het Joods Monument Zaanstreek hebben inmiddels de identiteit achterhaald van ruim vierhonderd mensen die voor korte of lange tijd een relatief veilige schuilplaats vonden in de Zaanstreek. De meesten van hen maakten de bevrijding mee.
Veel van deze 700 mensen hebben ook daadwerkelijk een gezicht gekregen, via opgespoorde en/of ter beschikking gestelde foto’s op de website.
Daarnaast is op het digitale monument veel extra informatie te vinden over hun omstandigheden rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Koninklijke Bibliotheek
De website is uniek in Nederland. In geen enkele andere gemeente is de gecombineerde digitale geschiedschrijving over inwoners, vluchtelingen en hun helpers zo uitgebreid vastgelegd. De Koninklijke Bibliotheek heeft het Joodsmonumentzaanstreek.nl daarom opgeslagen als digitaal erfgoed.
De komende tijd zullen er met grote regelmaat gegevens aan de site worden toegevoegd. Op de website en het daaraan gekoppelde twitteraccount is nu in één oogopslag te zien welke nieuwe informatie is verwerkt.
Om de toekomst van dit initiatief te waarborgen is begin 2016 een stichting geformeerd. De ingrijpende vernieuwing van de site werd mogelijk dankzij een aantal fondsen en de inzet van een groep vrijwilligers.
Op het online monument is een speciale pagina ingericht voor de Zaankanters die de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding kregen (Rechtvaardigen onder de Volkeren).
De foto’s komen van de website, klik op één van de foto’s voor het verhaal achter de mensen die er op zijn afgebeeld.
Op de foto linksboven staat staan Lies, Harrie, Eef, Linaen Sjaak de Jong van de Goudastraat in Wormerveer.
Henry Heijermans vertrok na de oorlog naar Amerika. Zijn vader kwam daar eveneens wonen (die overleed in 1959):
https://books.google.nl/books?id=XsfRDgAAQBAJ&pg=PT85&lpg=PT85&dq=%22henry+heijermans+%22&source=bl&ots=7Vrju-alN2&sig=XyRwQh1bwaDwGZt1NRLgg_4nCD4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjfrvu53svaAhXCaVAKHfnOAbMQ6AEIUzAK#v=onepage&q=%22henry%20heijermans%20%22&f=false
https://www.findagrave.com/memorial/115074216/louis-heijermans
Dank voor uw reacties. Die gegevens waren mij bekend. Ze staan (deels incorrect) vermeld in 'Mij krijgen ze niet levend', Lucas Ligtenberg 2017 Balans. Het ging mij om de eventuele andere 'zoon'(30-8 1908) maar dat spoor liep dood. Zelf vernam ik van sr. dat Henry na 'Rucphen' een ander traject volgde en na de bevrijding van 'het zuiden' in Nijmegen in contact kwam met de Youth for Christ. Vervolgens studeerde hij in Limburg waar zijn vader zich na Doorn bij hem voegde (Kerkrade). Pas in 1957 emigreerde sr. naar de VS. Weet u meer? Heel graag!
De zoon heet Henry Johan Louis Heijermans(geb Den Haag 1927), hij werd geboren uit het tweede huwelijk van zijn vader:
http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(r4xdm5ryfpqtaigu3mrqsnti))/scan.aspx?book=R&id=209683
De moeder van Henry overleed in 1939:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?facets%5Btype%5D%5B%5D=familiebericht&query=heijermans+helvoort&coll=ddd&identifier=ddd%3A010664809%3Ampeg21%3Aa0172&resultsidentifier=ddd%3A010664809%3Ampeg21%3Aa0172
Henry verhuisde in 1943 van Amsterdam naar Delft, zijn vader vestigde zich eind 1945 in Doorn:
https://archief.amsterdam/indexen/archiefkaarten_1939-1994/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=heijermans&i2=2&p2=d&y2=1865&x=1&z=b#A01232_0340_0679
I.v.m. mijn te schrijven boek 'Ik leef nog' over onderduiker in Delft Louis Jeremia Heijermans(1865 R'dam) zoek ik naar zijn zoon? Louis Heijermans 30-8 1908? Deze geschoolde musicus zou in '39 op het veer Enkh./Stav. Hannie Gijzen zijn gevolgd naar Koog a/d Zaan (Lage Dijk 27) en daar zijn ondergedoken onder de schuilnaam 'Roest'. Hij kwam na drie jaar toch in Westerbork terecht en is verder niet traceerbaar. Ik zou u zeer, zeer dankbaar zijn voor nadere gegevens.
M. van Donkelaar, Almere
Geachte redactie,
I.v.m. een interview door een medewerkster van het Holocaustmuseum in Washington bezocht ik uw website om enige documentatie omtrent mijzelf (Levie Polak) op te halen. Met de complimenten over die gegevens heb ik ook het volgende commentaar:
de foto in uw archief is niet van mij, maar van mijn vader,Wolf, geb. 9 jan. 1904.
Voorts is het wellicht vermeldenswaard dat ik in de tijd dat ik bij Marten Veenstra was ondergedoken "Jopie Veenstra" heette en doorging voor een neefje uit Rotterdam