Onrust rond huisvesting De Eigen Wijs in Wormer

In Wormer start Stichting De Eigen Wijs in het schooljaar 2017/2018 met een nieuwe school.

Het gaat niet om een standaard basisschool, maar om een school waarbij gepersonaliseerd leren het uitgangspunt is onder het motto:

´Je bent goed zoals je bent’.

Het eerste jaar wordt uitgegaan van 40 leerlingen.

Gemeente Wormerland heeft besloten dat de school moet worden ingevoegd in het hoofdgebouw van de Wormerwieken, maar daar zijn beide scholen het niet mee eens. Op het schoolplein staat het bijgebouw ‘Het Kasteel’ al zes jaar leeg. Het formaat en de indeling zou zeer geschikt zijn voor de start van de nieuwe school.

Er is een petitie gestart tegen dit besluit. Het is opvallend dat de petitie vaak niet simpelweg getekend wordt, maar dat er duidelijke motivaties worden toegevoegd.

De Wormerwieken en De Eigen Wijs trekken hierin samen op. Wij vroegen ons af wat het probleem is om samen te gaan, als de twee scholen toch al zo goed kunnen samenwerken. En we belden met Jet Meelker van De Eigen Wijs:

‘Het argument van de gemeente is ‘geld’. Ons gaat het om ‘onderwijs’. Samen met De Wormerwieken hebben we, met een architect, goed gekeken naar alle mogelijkheden. We staan positief tegenover samenwerken, maar praktisch loop je echt tegen zaken aan die moeilijk in het hoofdgebouw voegen.’

Wat is het voordeel van Het Kasteel en waarom mogen jullie er niet in?

‘Het gebouw staat los van het hoofdgebouw. Daarom is het misschien makkelijker te verhuren aan externe partijen. Er zijn twee verdiepingen met elk twee ruime lokalen met schuifdeuren en brede gangen. Wij hebben open ruimtes nodig omdat we in groepen begeleid zelfstandig werken. Daarbij hebben we bewegend leren en dat geeft onrust als je dat in het hoofdgebouw zou moeten doen.’

De scholen hebben berekend dat ze sowieso binnen drie jaar extra ruimte nodig hebben, het ‘voordeel’ dat Wormerland financieel zou behalen als het hen lukt om Het Kasteel (dat eigendom is van Agora) te verhuren zou dus maximaal de huuropbrengst van die drie jaar zijn. Daarnaast mag eraan getwijfeld worden of er snel een huurder gevonden wordt, aangezien het al zes jaar leegstaat.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *