Ons jeugdpanel over ‘Lear’

De mensen van het Zaantheater doen er alles aan om leuke, spannende, prikkelende en soms zelfs stiekem leerzame voorstellingen binnen te halen voor ‘de jeugd’.

Maar is ‘de jeugd’ zelf ook zo enthousiast over hun keuzes?

Om daarachter te komen bezoekt ons jeugdige Orkaanpanel bestaande uit Leana Umboh (13), Jenske Eikema (16) en Joseph Krol (15) samen met Orkaankracht Dennis van den Berg, vijf voorstellingen van de ZaantheaterDeal.

Donderdagavond was alweer de derde voorstelling. Ditmaal Lear van De Toneelmakerij. Naar het bekende verhaal van Shakespeare, over een koning die langzaam gek wordt en het verraad of juist de eerlijkheid van zijn dochters.

Het Zaantheater
Opnieuw is het Zaantheater erin geslaagd een voorstelling te selecteren die speciaal gericht is op jongeren. Het bronmateriaal nodigt niet persé uit om jongeren te enthousiasmeren voor theater, maar dankzij een aantal slimme trucjes ontstaat toch een toegankelijke voorstelling. Zo wordt er origineel met de Shakesperiaanse taal omgesprongen, is de voorstelling doordrenkt van zwarte humor en wordt er voortdurend met live opgenomen beelden gespeeld. Sowieso doet de voorstelling bijna filmisch aan, door de live beelden te combineren met het ‘gewone’ acteerwerk op het podium. Daarnaast bleek het van het Zaantheater een goede zet om vantevoren een inleiding te verzorgen, zodat de jongeren niet helemaal blanco de zaal inliepen. De informatie die daar verteld bleek namelijk erg nuttig.

Maar wat vonden de jongeren er zelf van?

Joseph
“Ik vond de voorstelling erg leuk, interessant en boeiend. Echt geraakt door de voorstelling ben ik niet, ik vond hem wel mooi.” Denk je dat het mensen van jouw leeftijd aanspreekt? “Ja, dat denk ik wel. Ik denk dat zo’n voorstelling altijd wel relevant blijft. Ikzelf zou in ieder geval wel vaker dit soort theater willen zien. Eén dingetje was me wel opgevallen. In één scène was iemand in zijn hoofd gesneden en die wond was even later alweer weg. Dat is een klein foutje.”

Leana
“Ook ik vond de voorstelling erg interessant. Rijkdom kan je naar het hoofd stijgen en dan is het erg moeilijk om nog open te staan voor de eerlijkheid van andere mensen. De jongste dochter bleef voor haar vader zorgen, ook al had hij haar verbannen. Dat vond ik erg mooi.” Wel had het van Leana allemaal wat korter gemogen. “Bijvoorbeeld minder tussentijd om het decor te veranderen. Ook vond ik het hier en daar wat voorspelbaar en langdradig.”

Jenske
“Goede acteurs!” Dat is het eerste wat Jenske van het hart moet. “Het is zo goed gespeeld. Typisch shakespeare, dramatisch en vol quotes, en een ingewikkeld plot en lekker tragisch. Dat bijna iedereen doodging had ik stiekem wel verwacht.” Toch zijn er een paar kanttekeningen: “Het was een beetje lang en soms deden ze erg lang over een, naar mijn idee, relatief onbelangrijk stuk en dan juist kort over een belangrijker stuk.” Toch zou ze wel vaker dit soort voorstellingen willen zien. “Het verhaal vond ik erg mooi.”

De komende tijd bezoekt ons panel nog de volgende voorstellingen (jouw mening is ook welkom):

Eerder bezocht ons jeugdpanel Razend en Guerilla.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *