Sinds augustus bestiert Fred Kroket (eigenlijk Fred Voskuil) een snackachtig gebeuren op Industriegebied Hoogtij in Westzaan.

En, sinds we in oktober vorig jaar zijn chorizokroketjes probeerden, kunnen we zeggen dat Fred hofleverancier is van de gestaag groeiende love handles ter redactie. 

_____________

Update: vandaag (donderdag 11 maart) is er een petitie online gekomen.

_____________

Bij het tekenen van zijn jaarcontract op het plekje bij de benzinepomp werd hem door de ambtenaar van Zaanstad voorgespiegeld dat het een optie zou zijn om er een stukje grond te kopen, vertelt Fred. En toen de zaak floreerde, durfde hij te dromen van een vast paviljoentje op een kavel naast de plek waar hij nu staat. Het gebouw van Zuiver zag hij daarbij als inspiratie, maar dan in ’t mini. 

Fred raakt de juiste snaar met het juiste assortiment: hij kiest voor Zaans waar het kan en voor kwaliteit boven marge. In bijna een jaar bouwt hij een vaste klantenkring op, waarbij hij voor recreatiefietsers een doel werd, voor werklui uit de omgeving een beloning en voor elke toevallige passant een verrassing. 

Procesmanager

Gisteren kwam hij zelf voor een verrassing te staan. En dat was geen prettige. Hij had een tekening van zijn Fred-Kroket-Keet-2.0 ingediend bij de procesmanager van de gemeente, maar kreeg daarop het antwoord dat er meerdere kandidaten zijn voor een horecavoorziening. 

Hoewel Fred met bloed, zweet, tranen en een hoop liefde keihard gewerkt heeft om een succes te maken van de plek waar anderen afhaakten, denkt hij er bij onze gemeente geen punten mee verzameld te hebben: 

‘Misschien had ik nattigheid moeten voelen. Het contract zat zo in elkaar dat ik niet kon opzeggen, maar zij wel. Als die andere partijen meer bieden, dan ben ik weg. Ik heb voor deze plannen een investeerder moeten vinden, maar al mijn reserves zijn verdwenen toen mijn vorige bedrijf, de tentenverhuur, niet meer kon draaien wegens corona.’

Fred is een doorzetter, maar denkt dat hij het verliest van het grote geld: 

‘Als er een fastfoodketen komt, dan kan ik daar niet tegenop.’

Wij willen Fred niet kwijt, en we kunnen ons niet voorstellen dat onze gemeente zo met hardwerkende ondernemers omgaat. En ergens hoopt Fred Kroket ook op iets van menselijkheid bij de bestuurders: 

‘Ze hebben me de gelegenheid gegeven om hier een onderneming op te bouwen, en die kans heb ik aangepakt. Ik nodig alle partijen van harte uit om een kroketje* te komen proeven.’ 

In oktober maakten we dit filmpje:

* Natuurlijk ook vega voor wie dat blieft