Onverwachte concurrentie voor Fred Kroket

Sinds augustus bestiert Fred Kroket (eigenlijk Fred Voskuil) een snackachtig gebeuren op Industriegebied Hoogtij in Westzaan.

En, sinds we in oktober vorig jaar zijn chorizokroketjes probeerden, kunnen we zeggen dat Fred hofleverancier is van de gestaag groeiende love handles ter redactie. 

_____________

Update: vandaag (donderdag 11 maart) is er een petitie online gekomen.

_____________

Bij het tekenen van zijn jaarcontract op het plekje bij de benzinepomp werd hem door de ambtenaar van Zaanstad voorgespiegeld dat het een optie zou zijn om er een stukje grond te kopen, vertelt Fred. En toen de zaak floreerde, durfde hij te dromen van een vast paviljoentje op een kavel naast de plek waar hij nu staat. Het gebouw van Zuiver zag hij daarbij als inspiratie, maar dan in ’t mini. 

Fred raakt de juiste snaar met het juiste assortiment: hij kiest voor Zaans waar het kan en voor kwaliteit boven marge. In bijna een jaar bouwt hij een vaste klantenkring op, waarbij hij voor recreatiefietsers een doel werd, voor werklui uit de omgeving een beloning en voor elke toevallige passant een verrassing. 

Procesmanager

Gisteren kwam hij zelf voor een verrassing te staan. En dat was geen prettige. Hij had een tekening van zijn Fred-Kroket-Keet-2.0 ingediend bij de procesmanager van de gemeente, maar kreeg daarop het antwoord dat er meerdere kandidaten zijn voor een horecavoorziening. 

Hoewel Fred met bloed, zweet, tranen en een hoop liefde keihard gewerkt heeft om een succes te maken van de plek waar anderen afhaakten, denkt hij er bij onze gemeente geen punten mee verzameld te hebben: 

‘Misschien had ik nattigheid moeten voelen. Het contract zat zo in elkaar dat ik niet kon opzeggen, maar zij wel. Als die andere partijen meer bieden, dan ben ik weg. Ik heb voor deze plannen een investeerder moeten vinden, maar al mijn reserves zijn verdwenen toen mijn vorige bedrijf, de tentenverhuur, niet meer kon draaien wegens corona.’

Fred is een doorzetter, maar denkt dat hij het verliest van het grote geld: 

‘Als er een fastfoodketen komt, dan kan ik daar niet tegenop.’

Wij willen Fred niet kwijt, en we kunnen ons niet voorstellen dat onze gemeente zo met hardwerkende ondernemers omgaat. En ergens hoopt Fred Kroket ook op iets van menselijkheid bij de bestuurders: 

‘Ze hebben me de gelegenheid gegeven om hier een onderneming op te bouwen, en die kans heb ik aangepakt. Ik nodig alle partijen van harte uit om een kroketje* te komen proeven.’ 

In oktober maakten we dit filmpje:

* Natuurlijk ook vega voor wie dat blieft 

Deel dit artikel:

33 reacties

 • Gemeente Zaanstad,

  Geef een Zaanse ondernemer een kans. Hij heeft bewezen een enthousiaste en goede ondernemer te zijn.
  Wij vinden dat Fred Kroket het eerste recht heeft om de plek te kunnen kopen.

  Des te meer omdat hij door de coronacrisis zijn bedrijf in verhuur op heeft moeten heffen.

 • Wieteke Ackema

  Wij willen Fred Kroket niet Nel Frinandel

 • Rinus Vink

  Gemeente Zaanstad,

  Laat je van je menselijke kant zien en kies eens een keer niet voor het grote geld. Gun deze plek aan Fred kroket. Een harde werker die niet zijn handen ophoud, maar ze uit de mouwen steekt.
  Dit heeft hij al bewezen, door niet bij de pakken neer te gaan zitten bij het onderuit gaan van de evenementen branche.
  En deze succesvolle zaak te beginnen. Een zaak met toekomst.

 • Irene de Oude

  Dat is zuur en geheel onverenigbaar met beleid voor goed ondernemersschap. Komop gemeente Zaanstad, geef deze hardwerkende eerlijke ondernemer een echte kans. Al eens geproefd wat hij biedt aan lokale producten?

 • Henk Thesing

  Dit was te verwachten van deze Gemeente.
  Zodra iemand hard werkt en succes heeft en de Gemeente is hier niet bij betrokken geweest dan wordt er tegengewerkt.
  In de media heel sociaal doen maar in de praktijk is het precies anders om.
  Een kreet van “wij luisteren naar en zijn er voor onze bewoners” is niet juist.
  Kijk naar besluitvorming over bv. openstelling busbrug, oversteek Guisweg, uitstoot Olam Cocoa, bomenkap, gedogen illegale uitbouwen, Europese school enz. enz. enz.
  Dit is een te lange lijst om in zijn geheel te plaatsen.
  Fred ik hoop dat je het red.
  H.Thesing

  • Piet Davon

   Misschien moet er een keer een onderzoek komen? Hoe komt het dat de gemeente Zaanstad keer op keer vreemde en niet te verklaren besluiten neemt. Hoe kan het zijn dat het lijkt of dat de gemeente er alleen voor bepaalde bedrijven, stadsdelen of mensen is en de rest gewoon wordt genegeerd en opgezadeld wordt met de gevolgen. Ook hier weer. Logisch zou zijn de Zaanse ondernemer te steunen en het samen tot een succes te maken. Dus niet……

   Inderdaad is de kreet “wij luisteren naar en zijn er voor onze bewoners” bij deze gemeente onzin. In geen één van de bovengenoemde dossiers is gekozen voor het belang van de burgers. Waarschijnlijk alleen geluisterd en vervolgens een niet gedragen besluit genomen.

 • Ivar Bron

  tja.. tegen Ikea kan je niet op..

 • Ria Kee Holkamp

  Dit zou vreselijk voor deze zo hardwerkende ondernemer..
  Hij heeft zich door de CORONA niet kapot laten krijgen.
  Maar nu wordt hij door het grote geld kapot gemaakt .

  Fred die er altijd voor iedereen klaar staat
  Draaien ze straks de nek om

  DIT MAG NIET GEBEUREN NU NIET NOOIT NIET

  • J Oussoren

   Waarom moet er weer een kleintje vechten tegen een grote. Fred heb daar een mooie plek gemaakt dus hij verdient die plek. Zaanstad schei eens uit met het sjoemelen en maak de plek vrij voor fred

 • Gemeentes gaan altijd voor het grote feld maar niet voor het menselijk belang. Typisch weer z’n gemeente!!!

 • Piet Zwikker

  Fred heeft recht om op deze plek te blijven. Is nu een jaar bezig en doet er alles aan om het zijn klanten naar de zin te maken met beschutting tegen regen en wind en kou in de winter en daarbij met prima producten. begint het net een beetje te lopen en bekend te worden bij de mensen in de omgeving. En nu zou dus een fastfoodketen met het meeste geld zijn plek in nemen? Dat is onrecht en mag niet gebeuren.

 • Karin van Benten

  Ongelooflijk dit! Ik ken Fred als een goudeerlijke oprechte en voor iedereen klaar staande vriend. Dit is te erg voor woorden en verdient hij niet. Mocht er een petitie gestart worden dan teken ik die meteen. Dit mag toch niet gebeuren.

 • Marjanne den Hartog

  Dit kan niet waar zijn. Eindelijk een plaats waar de chauffeurs terecht kunnen voor lekker eten en een praatje en dan straks een gigant waar de chauffeurs niet welkom zijn. Eerst iemand iets op laten bouwen en dan weer met de grond gelijk maken. Schande Gemeente

 • Trots op mijn man, die deze onderneming toch in een half jaar tijd, heeft neergezet!
  Samen met Yolanda en nog andere hulpen die hem bijstaan en allemaal hart voor zijn zaak hebben
  Om er wat van te maken, wat ze ook goed voor mekaar hebben gekregen!
  Gemeente Zaanstad, we hopen daarom dat jullie je hart laten spreken en
  Fred het gunnen om een mooie plek hier te behouden en nog verder kan uitbreiden,
  Met de goede inzet voor de omgeving en alle mensen die zijn zaak bezoeken .
  Agnes Voskuil

 • Susan Prins

  Ja, Fred Kroket moet blijven! Dat verdient hij en de buurt ook. Hij verkoopt heerlijke snacks!

 • Minke Simonse

  Beste gemeente,
  Communiceer open en eerlijk met je ondernemers en steun ze. Ondernemers als Fred laten de Zaanstreek floreren, die moet je koesteren. Laat Fred de kansen grijpen die er zijn om verder uit te bouwen.

 • Jannie Meijer

  Nee! Dit mag niet gebeuren! Wat is hiervoor geknokt en wat een resultaat! Een gezellige, warme plek en verse snacks! Fred moet blijven!’

 • Ewoud de groot

  schandalige aanslag op de pioniersgedachte

 • Ton Lameijer

  Heeft Fred al een afwijzing gekregen en zo ja van wie? Zo ja, wat is dan de opgegeven reden? als het weer een fastfood keten is met meer geld dan weet ik wel een oplossing. Noem man en paard en we kunnen die persoon aan de schandpaal nagelen. Vaak komen ambtenaren er mee weg omdat niemand hun persoonlijk kent, denk maar aan de toeslagen affaire, niemand heeft het gedaan, maar als je hun mail en woonadres publiceert dan doen ze het in hun broek.

  • Merel Kan

   Hoi Ton, we proberen bij De Orkaan zaken zichtbaar te maken, maar je suggestie om ambtenaren te nagelen en hun adres en mail te publiceren gaat veel te ver. Er lijken verwachtingen gewekt, maar zwart op wit zijn er geen toezeggingen gedaan. We volgen Fred op de voet en hopen dat hij mag blijven ondernemen op Hoogtij. We hoorden van Truus Vegter dat een petitie in de maak is.

 • Chris Swartsenburg

  Hoe kan je nou zo’n wurgkontrakt tekenen,erg slim vind ik het niet.
  Toen hoogtij nog in de kinderschoenen stond,heb ik een optie genomen op een horeca locatie,die heb ik laten lopen omdat het te lang duurde.
  Er is voor hoogtij een bepaalde plek toegewezen voor een horeca bestemming en dat is niet op Fred z’n locatie,even naar gemeente gaan en locatie opzoeken,daarna optie nemen

 • waar kan ik tekenen!
  wij willen Fred Kroket een 💖 onder de riem steken en staan achter hem!

 • Idi Lammers

  Ik wacht op de petitie !!!

 • Ingrid Jahn- van Binsbergen

  Wij tekenen graag mee zodra de petitie er is.

 • Nel Zwikker-Buis

  Fred Kroket moet daar blijven, hij heeft een mooie plek opgebouwd, werkt hard en dat kan toch zomaar niet door een ander afgepakt worden! Als daar een horecagelegenheid moet komen is hij diegene die er recht op heeft en niet een of ander fastfoodketen die het meeste geld bied.

 • Jan Marinus

  Benieuwd of de gemeente Zaanstad ook De Orkaan leest en tot inkeer komt na deze vele reacties.
  Fred eerst een lekkere worst voorhouden en als Fred een hap wil nemen wordt de worst aan het grootkapitaal aangeboden en die mogen wel happen.
  Inderdaad zijn chorizo kroketjes zijn onweerstaanbaar!

 • Agnes van der Kramer

  Het zou toch onmenselijk zijn, om iemand die hart voor zijn zaak heeft en heeft opgebouwd, van zijn plaats weg te halen. Gemeente wees eens een keer menselijk laat die man daar op die plaats staan. Zonder concurentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *