“Onze missie is om kinderen te laten zien hoe ontzettend leuk techniek is” 

Vroeger werd er op de Hemkade vuurwapens, artillerie en munitie geproduceerd, maar vandaag is het HEM gevuld met enthousiaste basisschoolkinderen die staan te popelen om technische workshops te volgen. Nadat het startschot heeft geklonken, verspreiden de kinderen zich als een zwerm bijen over de uitgestalde workshops.

Op 6, 7 en 8 maart kunnen kinderen op het PET (Promotie Evenement Techniek) verschillende workshops volgen die te maken hebben met techniek. Dit is een initiatief van de Stichtingen voor Primair Onderwijs Agora en Zaan Primair in samenwerking met Jolien Techniek&Onderwijs. Voor de tiende keer kunnen Zaanse basisschoolleerlingen meedoen. 

Het is de missie van Jolien Duin, medeorganisator van PET Zaanstad, om kinderen te laten zien hoe ontzettend leuk techniek is. “De kinderen hebben nog hun hele leven voor zich en moeten nog beslissen wat ze later willen worden. Wij willen ze laten zien dat techniek ook een optie is,” stelt ze. “Dit is ontzettend belangrijk gezien het jarenlange tekort op de arbeidsmarkt in de technische sector.”

Basisscholen 

Naast de scholen die aangesloten zijn bij de stichtingen Agora en Zaan Primair kunnen ook andere scholen uit Zaanstad naar het event. Ook basisscholen uit Oostzaan, Wormerland en Wormer, zijn welkom. Marianne, onderwijsassistent bij Dynamica Onderwijs Wormerveer, is aangenaam verrast door het evenement en haar leerlingen. “De kinderen zijn vooral zo enthousiast omdat ze lekker praktisch bezig kunnen zijn,” stelt ze,

“ik heb eigenlijk nog nooit eerder gezien dat ze zo gedreven aan de slag gaan. Het is fantastisch om te zien dat ze zichzelf op een technische manier leren kennen en beseffen dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze dachten.”

Samenwerking 

Het PET werkt samen met verschillende partijen en bedrijven om de instroom naar technische opleidingen te vergroten. Yannick, die bij de workshops helpt en werkzaam is als uitvoerder in infrastructuur bij Sturm Zaandam, hoopt dat de kinderen geïnspireerd worden om in de bouw te gaan werken:

“Als ik zie wat voor prachtige creaties door de kinderen worden gemaakt, krijg ik een enorme boost van.”

Hij vindt dat het hoog tijd wordt dat we afstappen van het idee van hoog- en laagopgeleid. “De nadruk ligt tegenwoordig alleen maar op doorleren en studeren, terwijl werken met je handen net zo leuk kan zijn. Het nieuws toont zelfs aan dat MBO’ers vaak meer verdienen dan HBO’ers.” 

Door: Nick Boeske

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *