Ook in flats: GFT apart

Zaanstad en HVC gaan in Kogerveld, Rooswijk, Zaandam-Zuid, Krommenie en Wormerveer flatbewoners stimuleren om meer groente-, fruit- en tuinafafval (GFT) te scheiden.

In het GFT–E (E van etensresten) van bewoners van hoogbouw zit nog veel plastic waardoor het niet geschikt is voor hergebruik. Met de proef wordt gekeken wat het beste werkt om de kwaliteit van het GFT-afval te verbeteren.

Bewoners van hoogbouw hebben geen afvalcontainers omdat daar geen ruimte voor is. In het GFT–E afval belandt nog veel plastic omdat veel mensen het afval in plastic afvalzakken weggooien. Een biologisch afbreekbare vuilniszak met het kiemplant logo mag wél in de gft-container.

Volgens wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt wordt er ieder jaar meer afval gescheiden: “het aandeel restafval daalt. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Daarom gaan we deze proef doen.”

De proef vindt plaats in vijf wijken met hoogbouw.

 • In Kogerveld bewoners gestimuleerd om de plastic zak met gft-afval weg te gooien in een aparte prullenbak die naast de gft-container komt.
 • In Krommenie kunnen bewoners een gratis afvalbakje voor in de keuken en biologisch afbreekbare zakjes bestellen.
 • In Wormerveer gaan afvalcoaches met gratis afvalbakjes de wijk in en komt er een biozakjes-automaat in de wijk.
 • In Rooswijk komen in de hallen van de trappenhuizen dispensers met biozakjes.
 • In Zaandam Zuid gaan afvalcoaches langs de deuren om tips te geven hoe nog beter afval gescheiden kan worden.

Daarnaast vervangt HVC een aantal containers. De nieuwe containers zijn gebruiksvriendelijker

De proef loopt tot eind juni. Daarna zullen de gemeente en HVC de resultaten uit de verschillende wijken met elkaar vergelijken en wordt besloten of we een maatregel doorgevoerd wordt in heel Zaanstad.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • d siebeling

  en wanneer gaat de afvalheffing omhoog

 • Nico Kuilman

  In Amsterdam maanden met zo’n stinkende gtf bak op 1 hoog gezeten tot ik hem voor de deur bij de boom had gezet en hij binnen een paar dagen gejat was. Amsterdam is er mee gestopt konden het niet meer kwijt en nu ga8at zaandam het ook maar eens proberen? Hou toch op, glasbak en papierbak OK ouwe kleren ook goed maar geen stinkende bak in je flat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *