Ook vuurwerk in ‘vrije zones’…

Zaanstad heeft het effect van de vuurwerkvrije zones nog niet geëvalueerd maar “duidelijk is wel dat er in Zaanstad op veel plekken vuurwerk is afgestoken. Ook in of rond de vuurwerkvrije zones” laat burgemeester Hamming via zijn woordvoerder weten.

Onder meer werd er vuurwerk afgestoken bij het Zaans Medisch Centrum en de Zaanse Schans. Die gebieden hoorden bij de 30 vuurwerkvrije zones in Zaanstad.

Verrassend vindt Zaanstad dat niet, omdat ook in gemeentes als Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, waar een totaal vuurwerkverbod gold, vuurwerk werd afgestoken.

In deze steden, maar ook in andere, waren veel incidenten. Agenten en andere hulpverleners werden bestookt met zwaar vuurwerk, er vielen weer veel gewonden (vooral met oogletsel) en ook één dode. De schade was weer aanzienlijk. De politie heeft opnieuw gepleit voor een totaal landelijk vuurwerkverbod, maar daarvoor is geen Kamermeerderheid. Vuurwerk afsteken is vooral een rechtse hobby, VVD, CDA, PVV, SP, FvD, JA21, Van Haga en BBB zijn tegen.

Burgemeester Hamming stelt dat het handhaven van een vuurwerkverbod, of in het geval van Zaanstad een vuurwerkvrije zone, kennelijk moeilijk is:

“Voor een belangrijk deel doen we een beroep om de bereidheid van inwoners zelf om na te leven. We gaan er vanuit dat veel inwoners het belang zien van mens en dier en daarom niet of minder afsteken in de buurt van onder andere parken, dierverblijven en verzorgingshuizen.

Bij de meeste dierverblijven en verzorgingstehuizen was het een relatief rustige jaarwisseling. Wel werd er vuurwerk afgestoken in de buurt van het Zaans Medisch Centrum en de Zaanse Schans. Dit heeft niet tot grote incidenten of grote branden gezorgd.”

De jaarwisseling was in de Zaanstreek volgens de politie ‘rustig’ verlopen, maar de klachten van inwoners waren er niet minder om.

“Het verbod op knalvuurwerk, de tijden waarop vuurwerk afgestoken mocht worden, alles werd genegeerd en er werd niet gehandhaafd., “in Peldersveld de middag en avond hevig harde knallen, waar was de handhaving”, “Het is genoeg! Ik ben klaar met die herrie ook voor de dierenvrienden thuis. Stop ermee”, “Havenbuurt Zaandam wordt al sinds 14.30 uur volop afgestoken waardoor ik dus niet meer even een rondje met mijn hondje kan lopen”, “De ene bom na de andere en er wordt niets aan gedaan”, “compleet oorlog in de Russische Buurt”, “Er was rondom de Acht Staten op de parkeerplaatsen vuurwerk… zoals vanouds”,

Er waren uiteraard ook inwoners die “vreselijk genoten van alle knallen en lichtjes in de lucht”.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *