Ook Zaandam krijgt nieuwjaarsduik!

De weersverwachting voor 1 januari 2019: 1 tot 6 graden (boven nul), beetje bewolkt, windkracht 3 en 30 procent kans op neerslag zodat je het droog kunt houden. Behalve als je op die dag de Zaan induikt, dan wordt je 100 procent nat.

En dat kan dus. Bij jachthaven Dukra (Zaaneiland, Hogendijk) in de Russische Buurt is om 12.00 uur een originele nieuwjaarsduik.

De organisatoren richten zich op frisse Zaankanters die geen zin hebben “om helemaal naar Scheveningen of het Twiske te gaan.”

Verzamelen en omkleden om 12:00 in de kantine van Dukra. Na de duik is er warme chocolademelk en erwtensoep (in het kader van de duurzaamheid graag eigen mok en/of kom meenemen).

Je kan je aanmelden (dan weet de organisatie hoeveel chocolademelk en erwtensoep ze moeten inkopen) via een mail naar bas@baseneelco.nl (of bellen: 06-18 20 29 00).

Wie een lange ladder heeft om makkelijk het water in en uit kunnen, wordt ook gevraagd dat even te melden.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Erik

  Ehmmm,.. denk dat ik de Zaan even laat voor wat het is,.. duiken in de Zaan lijkt me niet echt een verstandig plan,.. zit ik straks in 2019 het hele jaar met littekens op m’n kop van fiets sturen en ketting tandwielen, die in de Zaan zijn gedumpt,..ehmm of iets anders…duik liever langs een tropisch eiland of zo…en nee ik hoef ook geen Unox Worst met soep…ieieiekkkk… 😛 😛

  • Bas

   Duiken lijkt me sowieso niet handig in water waar je niet kan zien waarin je duikt dus we gaan rustig het water in.
   Maar veel plezier op dat tropische eiland. En niemand dwingt je erwtensoep te eten hoor!

 • JK

  Deskundigen adviseerden na een noodlottig ongeval in de Hollandse Ijssel onlangs nog om bij dergelijke koude niet in het water te springen. Nou is springen ook al geen goed idee, sluit ik mij aan bij de vorige spreker. En het feit dat de organisatie al van start gaat zonder de benodigde uitrusting? Straks liggen er 20 onderkoelde mensen in het water met een armetierig laddertje? Ik heb ervaring met trainingen overleven op zee, en na een korte tijd in koud water kun je de ladder niet eens meer zelfstandig opklimmen en moet je geholpen worden. Ik zeg dus niet doen.

  • Bas

   We hebben al meerdere trappen maar willen er nog 1 voor het geval het druk wordt. We laten 1 persoon per trap het water in zodat je altijd zelf kan beslissen wanneer je eruit gaat, geen ‘wachttijd’ in het water dus. En zeker geen 20 mensen tegelijkertijd het water in, denk eerder aan 3 a 4. Maar we vinden het leuk als je komt helpen, ervaringsdeskundige kunnen we altijd gebruiken.

 • Egbert Visser

  Bij een traditionele Nieuwjaarsduik ren je met z`n allen tegelijk naar de waterkant en duik, ren of spring je het water in al is het maar voor een paar seconden.
  Het idee om door middel van ladders het water in en uit te gaan is al te zot voor woorden en van mij mag de gemeente Zaanstad het gaan verbieden.
  Erik heeft gelijk door te zeggen dat de “Nieuwjaarsduik” in de Zaan niet zonder risico is.
  Een Nieuwjaarsduik in Zaandam is op zich een prima initiatief maar doe het dan bij één van de strandjes van de Jagersplas.

 • Ja idd. Het initiatief is heel leuk, maar het (veilig) in en uit het Water rennen hoort er bij.

 • rj

  Liever Jagersplas idd. Ik kom trouwens liever kijken dan erin springen. Dat bewaar ik voor de zomer. Zo’n klap op je lichaam vind ik niet handig. Het geeft geen verfrissing en zelfs geen verbroedering. Mensen mogen op een andere manier leren dichter bij elkaar te komen, en dat vraagt warm menselijk contact. Da’s een weg en ik wens dat iedereen die gaat…uiteindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *