Oorlogsmonument ‘ontdekt’ in de Jambroesstraat

De Stichting Monumenten Spreken heeft op 31 maart haar 28 films over Zaanse oorlogsmonumenten overgedragen aan het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad.

Het zouden er eerst 27 zijn, maar eind vorig jaar bleek dat het monument bij de Bonifatiuskerk in de Oostzijde over het hoofd was gezien.

Het werden er dus 28 …

Tijdens de feestelijke overdracht afgelopen dinsdag werd het bestuur aangesproken door een bewoner van de Willem Brinkmanstraat die vertelde dat er in de Verzetsheldenbuurt ook een “onontdekt monument” was.

Het is een gevelsteen in de zijmuur van J.L. Jambroesstraat nr. 6, tegenover de Willem Brinkmanstraat nr. 1.

jambroesstraat2Deze buurt is gebouwd vlak na de oorlog. Volgens de huurster van nr. 6 worden er elk jaar op 4 mei bloemen gelegd. Zij woont er al meer dan 40 jaar, maar zij weet niet wie de beeldhouwer is of wat de steen voorstelt of ter gelegenheid waarvan ze geplaatst is. Niemand in de buurt weet dit.

Op site van Zaanse gevelstenen komt dit monumentje niet voor. Ook bij Zaanse Beeldhouwerken was het niet bekend (maar daar is na onze navraag het plaatje bij de oorlogsmonumenten toegevoegd). Ook op de site van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad ontbreekt deze gevelsteen.

George Jambroes was leraar aan het Zaanlands Lyceum die in het verzet ging en de dood vond als gevolg van verraad bij het England Spiel. De Zaandamse boekhandelaar Willem Brinkman was o.a. actief bij het huisvesten van Joodse onderduikers. Hij werd verraden en overleed in het Duitse Siegburg in februari 1945.

jambroesstraat

Wie weet iets meer over deze steen? Graag in de comments of per mail aan deorkaan@gmail.com.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *