Kerkrade staat stijf onderaan op plek 342 als het gaat om aantrekkelijkheid. En Amsterdam wint de beauty contest. 

Maar binnen de Zaanstreek doen we er ook toe: Oostzaan staat op de dertiende plek! 

Al twintig jaar lang maakt Atlas Research een jaarlijks onderzoek waarbij de woonaantrekkelijkheid van gemeentes wordt gemeten. Dit jaar worden voor het eerst alle gemeentes meegenomen in het onderzoek, en Oostzaan komt daar behoorlijk goed uit. 

Hoewel dertien? Een ongeluksgetal, een teken aan de wand? De eigen burgemeester Polak van Oostzaan heeft de handdoek in de ring gegooid als het gaat om behoud van zelfstandigheid voor het dorp achter de ophaalbrug. 

Er wordt gepraat met Wormerland (98 op de aantrekkelijkheidslijst) en met Landsmeer (zij staan op nummer 10!). Ook wordt er geflirt met Amsterdam (1) en Zaanstad (66).

Hedonistisch…

Het onderzoek naar de woonaantrekkelijkheid is tot stand gekomen door een analyse te maken van kenmerken van woonlocaties (nu volgt een ingewikkelde uitleg over het onderzoek die we zelf ook niet helemaal snappen, vooral omdat er een ‘hedonische prijsmethode’ is gebruikt.

Met deze methode is berekend hoe graag men zou willen betalen voor een woonruimte. De volgende factoren zijn daarbij meegenomen: bereikbaarheid, voorzieningen, veiligheid, historisch karakter, woonomgeving, en nabijheid van natuur. Wanneer je deze factoren afweegt door middel van veel te ingewikkelde econometrische analyses (die wij bij de Orkaan ook amper begrijpen) kom je tot een conclusie over hoe woonaantrekkelijk een bepaalde gemeente is. Waarbij Oostzaan dus blijkbaar erg hoog scoort (dat snappen we dan weer wel).

Door Sascha Timmerman en Merel Kan. Foto boven is van Alexandra Blaes