Zaanstad stijgt flink op Aantrekkelijke Steden-lijst

In 2022 stond Zaanstad nog op nummer 21 van de lijst van de 50 grootste steden van ons land. Dit jaar bezetten we nummer 14 in de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten, het getal van Johan Cruijff. We hadden het slechter kunnen treffen. 

Emmen is het slechtst bedeeld, daar moet je niet willen wonen, in Amsterdam zou je het beste uit zijn. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Atlas Research. Zij vergelijken de steden aan de hand van meer dan 50 indicatoren. Waarom Zaanstad precies de spurt naar boven heeft ingezet, is ons niet bekend. 

Met de veertiende plaats overstijgt Zaanstad steden als Groningen, Maastricht, Hoorn, Den Bosch, Arnhem en Nijmegen. 

De complete lijst staat in het NRC.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • R. de Vries

  Willekeurige lijst, samengesteld op basis van willekeurige indicatoren die voor de onderzoekers misschien belangrijk zijn, maar voor lang niet iedereen even zwaar wegen.
  Arnhem scoort hoog, maar het (auto)verkeer in die stad is een ramp.
  Velsen scoort ook niet slecht op plek 21, maar onder de rook van Tata zal lang niet iedereen willen wonen (ik voor geen goud in elk geval).

  Maar goed, Zaanstad stijgt naar plek 14.
  Voor de Zure Zaankanters: zo slecht is het dus (lang) niet in Zaanstad!

  • Harry Janssen

   Hoe kom je er bij dat de lijst willekeurig is? Op de website staat de methodiek van het onderzoek uitgelegd, waarbij wordt uitgelegd dat de 50 grootste gemeenten a.d.h.v. de woonaantrekkelijkheidsindex worden gescoord. Deze wordt ieder jaar tegen het licht gehouden en er zijn ook dit jaar er nieuwe indicatoren toegevoegd.

   Dat je het niet eens bent met de indicatoren, dat kan natuurlijk, maar dat betekent niet dat de lijst of de indicatoren willekeurig zijn gekozen. Misschien eerst even de onderbouwing doorlezen voordat je dit soort dingen gaat roepen?

 • hans van rheenen

  Een goede gelegenheid om de Zaankanters zèlf te vragen wat ze zo prima vinden aan Zaanstad …

  MIJN ANTWOORD: Ik woon hier sinds kort omdat ze tegen de winnaar Amsterdam met véél voordelen ligt aangeleund, maar het wonen aldaar onbetaalbaar is geworden.
  (Alhoewel Zaankanters vaak droge Zaanikkers worden genoemd, kan ik dat inmiddels ontkrachten).

 • Evert Hartog

  Vorig jaar verhuisd van Zaanstad naar Delden, een pittoresk stadje onder de rook van Hengelo. Hengelo heeft het stadscentrum vorig jaar opgeknapt het is er rustig en er is een prima boekenwinkel. De omgeving is prachtig. Zaandam is druk, vervuild en in heel Zaanstad is geen goede boekenwinkel te vinden. Het waait er altijd en de omgeving heeft niet veel meer te bieden dan de groene woestijn, ook wel weiland genoemd. Hengelo staat ergens onder aan in het lijstje. Er is hier werk, de mensen zijn vriendelijk, hoewel enigszins conservatief, er is een universiteit in de naastgelegen stad Enschede. Ik heb onlangs nog buren uit Zuid Afrika gekregen die vanwege het werk hiernaartoe zijn verhuisd. Leg mij maar eens uit wat er in Zaanstad beter is dan in Twente.

  • R. de Vries

   Valt niet uit te leggen want zoals ik al schreef, het is allemaal willekeurig en subjectief.

   Fijn dat je het naar het zin hebt in Hengelo, ik prijs me gelukkig dat ik in Zaandam woon, en niet elders.

 • Bert Versteeg

  In Zaanstad is het in het algemeen goed wonen maar ik weet de indicatoren van het onderzoeksbureau niet, ik ben hier geboren, ik woon er maar voor mij is onze stad zeker niet bovengemiddeld.
  De voordelen van Zaanstad zijn natuurlijk de nabijheid van Amsterdam en Schiphol en ook steden als Alkmaar, Purmerend en Haarlem zijn niet ver weg, de stad is uitstekend bereikbaar met de de auto en het openbaar vervoer, we hebben de Zaan er zijn recreatiegebieden, er zijn voldoende winkels, we hebben de polders en de kust is ook redelijk dichtbij.
  Natuurlijk heeft Zaanstad ook nadelen en dat is natuurlijk in de eerste plaats is Zaanstad één van de duurste gemeentes is van Nederland, onze wethouders, met Slegers voorop zullen zeker niet in de top 100 staan, het onderhoud van straten, fietspaden en openbaar groen is slecht en het winkel- en horeca aanbod kan beter.

 • Johan Prins

  Eigenlijk is Zaanstad de nummer 13, want Den Haag heeft geen stadsrechten.

 • Frits Krom

  Ja Johan, ’t is wat … Al die “ontplofte dorpen”, zoals Eindhoven, Den Haag, Apeldoorn enz enz … Groeien en groeien tot ze de afmetingen van steden krijgen, en dan ook maar meteen die naam erop plakken: “stad”. Terwijl er in en om (bijvoorbeeld) de “kop” van Overijssel enkele gehuchten (ongebruikte) stadsrechten hebben. Het meest krasse voorbeeld is kasteel Staverden op de Veluwe. De bouwheer wilde oorspronkelijk een stad, vroeg en verkreeg stadsrechten en begon met het kasteel te bouwen. Toen dat, inclusief bijgebouwen, klaar was, vond hij het wel genoeg en stopte. Zodat Huis Staverden nu feitelijk de kleinste Nederlandse stad is.

  • Jan van Zaane

   misschien zelfs de kleinste stad ter wereld (na Madurodam natuurlijk, dus mogelijk telt Den Haag toch weer mee). Durbuy in Belgie riep zichzelf al uit tot kleinste stad ter wereld maar is aanzienlijk groter dan Staverden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *