Als je een dagje lekker wil shoppen in het flitsende stadshart van Zaandam, dan kan je overwegen een busje te pakken.

Wie dat doet vanuit Oostzaan is twaalf euro verder, wie dat doet vanuit Wormer betaalt slechts vijf euro. Dat terwijl je vanuit Wormer een kilometer langer in je verende stoel mag zitten.

Het is vooralsnog een raadsel waar dit verschil ‘em in zit. Wel geeft het kaartje dat je voor € 6,- in Oostzaan moet kopen het recht om anderhalf uur lang over te stappen op de metro en ook de tram. Maar die heeft Zaanstad niet.

Vervoersregio Amsterdam

We hebben de vervoersregio om opheldering gevraagd, maar zij komen daar volgende week pas op terug. Wel hebben zij de vervoerders, waaronder Connexxion gedicteerd dat er een kaartje moet komen dat tevens geschikt moet zijn voor de Noord-Zuidlijn. Dit met als resultaat dat op 7 maart de prijs van het regiokaartje met een euro (twintig procent!) van vijf naar zes euro verhoogd werd. De vervoerders moeten nu immers een deel van de opbrengst delen met het GVB.

Connexxion reageerde wel direct. De woordvoerder bevestigt dat het verschil ‘wat bijzonder’ is, maar ze gaan het voorlopig niet veranderen:

‘Oostzaan viel voorheen ook in dat vijf-euro tarief. Mogelijk bekijken we het per 1 januari, maar dat is geen belofte.’

Krommenie

In Krommenie is ook iets aan de hand. Als je vanuit Krommenie met de bus naar Zaandam station wilt, en je reist met je chipkaart, dan kost dat ruim drie euro. Het kopen van een los kaartje van tweeëneenhalve euro is dan ineens weer aantrekkelijker.