Waar zijn dit jaar de lichtjesavonden, Halloween-vieringen, Allerzielen en Allerheiligen? In ieder geval in Wormerveer, Zaandam, Oostzaan, Westzaan, Koog a/d Zaan (met wensconcert) en Krommenie.

De Historische Vereniging Wormerveer organiseert op vrijdag 28 oktober voor de 15e keer een lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West aan het eind van de Marktstraat in Wormerveer. Ooit begonnen met 250 lichtjes, is dit aantal in de loop der jaren uitgegroeid tot 2.000 exemplaren. De begraafplaats is tijdens de lichtjesavond voor publiek geopend vanaf 19.00 tot 21.00 uur.

Op 28 oktober organiseert De Historische Vereniging Westzaan een “In Memoriam” lichtjesavond op de Algemene begraafplaats aan de Dolphijnstraat te Westzaan. Dit jaar met medewerking van zanger Benjamin van der Logt. Dit jaar staat er voor het eerst een “Wensboom” iedereen mag op de kaartjes kenbaar maken wat u voor de algemene Begraafplaats aan de Dolpfijnstraat te Westzaan aan wensen heeft en dit ophangen aan de boom. Vanaf 18:45 uur verzamelen bij Gallery of Dreams aan de J.J. Allanstraat (tegenover de ingang van de begraafplaats). Om 19.00 uur start “De Stille Tocht” en wandelen we langs het pad met vele fakkels waarna, aangekomen bij de begraafplaats zal Ingrid Jahn- van Binsbergen direct aansluitend een openingswoord doen en dan houden wij 2 minuten stilte! Mensen die slecht ter been zijn kunnen op de parkeerplaats bij de begraafplaats parkeren voor 18.45 uur!

Halloween op vrijdag 28 oktober bij De Bullekerk. Dansavond met dj D-Niece met speciale drankjes in de sfeer van Halloween. Tickets voor de dansavond zijn hier verkrijgbaar

Halloween bij wijkboerderij De Veldmuis (zie affiche onder) op zaterdag 29 oktober. Vanaf 17:30 uur voor de groep 0 tot 12 jaar, en vanaf 20.00 uur voor de rest (als die durft). Ilpendamstraat 38, Zaandam.

Bullekerk (woensdag 2 november): Allerzielen. Iedereen is tussen 19.00 en 20.00 uur welkom om een geliefde te komen herdenken middels het aansteken van een kaarsje. Met muziek van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor, Ruud Luttikhuizen (piano) & Mariëtte Gort (cello). De toegang is gratis.

Op woensdag 2 november is er tussen 19.00 uur en 20.00 uur een wensconcert door Bas Westerhof op het orgel van de Kogerkerk. Dit in het kader van Lichtjesavond en Allerzielen. Uw muzikale wensen, muziek (van pop tot klassiek) die u tijdens het concert op 2 november zou willen horen, kunt u tot uiterlijk 28 oktober doorgeven aan b.westerhof@upcmail.nl
De begraafplaats achter de kerk zal die avond versierd zijn met honderden lichtjes.

Lichtjesavond in Krommenie op vrijdag 4 november tussen 17.00 en 21.00 uur op de begraafplaats aan de Eikelaan in Krommenie. Tijdens de avond wordt iedereen in tijdsblokken ontvangen op het schoolplein van basisschool De Hoeksteen. Reserveren voor een tijdsblok is verplicht en kan via de website van de Raad van Kerken (www.rvkkrommenieassendelft.nl) of via de website van de Petrusparochie (www.st-petruspaochie.nl ) onder het kopje Lichtjesavond.

Allerzielen Oostzaan op het kerkhof in Oostzaan op zondag 6 november vanaf 19:00. (Bewust op een zondag ipv doordeweeks op 2 november, zodat de lichtvervuiling van de supermarkt achter het kerkhof en auto’s van bezoekers hiervan, geen hinder geven.)

Ook een viering in dit overzicht? Mail het aan De Orkaan.

Wormerveer, foto Pieter Harbering, 2021

Wat zijn Halloween, Allerheiligen, Allerzielen en Lichtjesavond eigenlijk? De officiële dagen zijn 31 oktober (Halloween), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november)..

  • Halloween is op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus, maar dat valt dus op 11 november).
  • Allerheiligen is de dag vóór Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.
  • Allerzielen: Lichtjesavond is een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ‘s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesavond is Allerzielen in vermomming (en vaak op de verkeerde dag).

Door: Amy Schermer