Op 10 december wordt het geheel vernieuwde Zaans Museum geopend. Op dezelfde dag wordt afscheid genomen van directeur Fokelien Renckens-Stenneberg met een minisymposium.

Tijdens het minisymposium dat begint om 15.00 uur zal gesproken worden door Judikje Kiers, directeur Ons’ Lieve Heer op Solder,
Cas Verholt van Act2 storytelling & imagination, Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam, Anna Popova, adjunct directeur openluchtmuseum Kolomenskoye in Moskou, Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum/Huis Van Gijn en Geerte Udo, directeur Marketing, Amsterdam Marketing.

Om 17:00 wordt het vernieuwde Zaans Museum geopend door de burgemeester van Zaanstad, mevrouw Geke Faber.

Het afgelopen jaar is het Zaans Museum volledig heringericht. Naast de presentatie ‘De Zaanstreek maakt het’, wordt de portrettencollectie van Zaankanters in al zijn glorie getoond. De Verhalentafel nodigt bezoekers uit elkaar te ontmoeten en tot slot is er een ‘museum in een museum’ ‘Typisch Zaans’; een remake van de tentoonstelling ‘Zaanlandsche Oudheden en Merkwaardigheden’ uit 1874 in het stadhuis op De Burcht in Zaandam.