Op 8 oktober wordt “De Zaanstreek Maakt Het” geopend. Een groot deel van museum is opnieuw ingericht, waarbij de Zaanstreek als industriële bakermat één van de belangrijkste onderdelen is.

Voedsel-productie, houtbouw en industrie hebben allemaal een plaats in de nieuwe opstelling gekregen. Soms gaat de geschiedenis maar een paar jaar terug, maar spectaculair is ook het overzicht van alle molens die er ooit in de Zaanstreek stonden (met draaiende molentjes op een plattegrond van de Zaanstreek).

portret zaans museumNaast het ‘maak-deel’ zijn ook interactieve games en video’s, een nieuwe portretten-gallerij (rechts) en een presentatie van het historisch project Monumenten Spreken, waar de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Meer foto’s op de Facebook pagina van het museum.

De nieuwe opstelling is het laatste grote project van Fokelien Renckens-Stenneberg die aan het eind van dit jaar zal terugtreden als directeur.

Zij was dertien jaar directeur en realiseerde eerder ook het Verkade Paviljoen, de Kuiperij op de Zaanse Schans, de restauratie van het Czaar Peterhuisje en het entreepaviljoen aan het museum.