Opgepast: Corona-phishing

We kregen mail van Kees van Feringa van Mijnoverheid,nl – ja inderdaad, met een komma (,) en niet met een punt.

Kees mailt ons:

“Op basis van de financiele effecten door de COVID-19 pandemie is er door de Overheid besloten u een extra toezegging te geven voor een bedrag van € 279,99 op uw belastingaangifte.”

Krompraat met spelfouten. De werkelijke afzender is geregistreerd op ‘ckstrip.nl’.

Als iets te mooi is om waar te zijn is het ook meestal niet waar. Het is een nepmail om je geld afhandig te maken.

De eerste mails van Kees doken ongeveer een maand geleden op in andere plaatsen. Oppassen dus, niet klikken en meteen weggooien.

Deel dit artikel:

7 reacties op Opgepast: Corona-phishing

 1. Peter de Monnink schreef:

  Ook zo iets gekregen. Eerst berichtenbox van de overheid gecheckt. Darna verwijderd.

 2. Arie v Harrick schreef:

  Zou je niet kunnen uitleggen hoe de oplichters verwachten uiteindelijk geld van hun slachtoffers afhandig te maken? Wat zou er kunnen gebeuren bijvoorbeeld als je toch op hun link zou klikken?

  • Jan v/d Broek schreef:

   Dat is vrij simpel. Door op die link te klikken komt je _niet_ bij mijnoverheid.nl terecht, maar bij de site van de phisher, die de site van mijnoverheid nagemaakt heeft. Niet iedereen heeft dat door, en vult inlogcodes (digid, banksite, etc) is, die de phisher dan misbruikt.

 3. André van Beveren schreef:

  Elke email van een bank, overheid of overheidsinstelling waarin gevraagd wordt via een aangegeven link naar de site van die ‘overheid’ moet direct gewantrouwd worden. Controle is net zo simpel als Jan van de Broek omschreef hoe de criminelen aan geld komen. Als er een link wordt gemeld waarvan verzocht wordt via die link naar de website te gaan volstaat het om met je muis-cursor op deze link te gaan staan, Niet klikken, dan zie heel vaak linksonder het adres war je naar toe wordt geleid, zoals boven in het beeld te zien is. In negen van de tien gevallen betreft het dan een crimineel. Niet reageren en direct verwijderen. Alle regionale- en nationale overheden zullen nooit een link in hun berichten plaatsen. Men gaat ervan uit dat de ontvanger wel weet welke website te zoeken voor de correcte informatie, of het adres wordt omschreven.

  • Martijntje E. Van den Bos schreef:

   Heel slecht in deze tijd
   Waar we het allemaal best
   Moeilijk hebben, alles al duurder is en we ook nog oppassen moeten voor crimineelgedrag🤔

 4. Piet Oudega schreef:

  Weer een illusie armer. Het Arie Lemsfonds kreeg deze week bericht van het “United Nations Compensation Fund” dat we 240.000 dollar zouden krijgen als compensatie voor de Covid-19 problemen die we hadden ondervonden. Toch maar niet geklikt…

 5. Gerlof Otter schreef:

  Ik vraag me altijd af hoe ze geld van je rekening kunnen afschrijven zonder dat ze de bankpas in bezit hebben.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *