Opinie: de ‘geluidsvervuiling’ van Schiphol

Schrijvers en poëten kunnen het zo mooi zeggen: de oorverdovende stilte. En daar wordt dan in de regel de uitsluiting van menselijk veroorzaakte herrie mee bedoeld.

Het beste moment om deze zeldzame rust nog te ervaren is bij nacht. Wanneer elk geritsel in het gras, elke plons in het water, elke roep in de lucht de nieuwsgierigheid oproept.

Door Henk Visser van de Saense Onderwonenden Schiphol (SOS)

De meeste mensen staan er nooit bewust bij stil hoe ons leven de afgelopen eeuw langzaamaan is vergiftigd met allerlei soorten vervuiling. De visuele vervuiling heeft door de gevolgen nu globaal attentie maar de akoestieke verontreiniging is het best te merken in de regio’s rond luchthavens.

Marjan Slob schreef in de Volkskrant:

“In een rapport uit 2011 noemt de Wereldgezondheidsorganisatie herrie het op één na grootste gevaar voor volksgezondheid (alleen luchtvervuiling is bedreigender). We verliezen in West-Europa volgens een voorzichtige schatting jaarlijks één miljoen gezonde levensjaren vanwege geluidsoverlast. Je valt natuurlijk niet dood van herrie, maar je krijgt er wel stress van, en dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten.”

Het is erger. Mensen die onder de Zwanenburg-Polderbaan vliegroutes wonen en drie kwart van het jaar al om 5:30 wakker worden om pas tegen 2 uur ’s nachts rust te krijgen, lijden veel meer.

Niet alleen stress, maar ook depressies (uit onmacht), hoge bloeddruk, hoofdpijn, verhoogde agressie, verhoogd risico op nicotine, alcohol of drugs verslaving, vluchtdrang, wanhoop, verlies aan vertrouwen in de democratie, radicalisatie. Zelfs suïcidale neiging is niet uitgesloten.

Dat is niet verwonderlijk als men de noodzakelijk huisgebonden bewoners hoort die de hele dag met oorkleppen op moeten leven. Geen raam of buitendeur open kunnen hebben staan (dus geen ventilatie). TV en muziek altijd met de koptelefoon moeten horen. Daardoor altijd de telefoon binnen zichtafstand moeten hebben omdat die anders niet hoorbaar is. De deurbel niet horen en zo stap voor stap geïsoleerd raken in de maatschappij omdat ze niet meer bereikbaar zijn.

De NRC schreef:

“‘Vooralsnog zien we dat de groeiende economie nog niet tot een verbetering in de kwaliteit van leven geleid heeft en mensen ook niet ervaren dat het beter gaat,’ schrijft het SCP in De sociale staat van Nederland. Volgens het SCP is de economische groei van de afgelopen jaren meer bij bedrijven dan bij burgers terechtgekomen.”

Het cliché argument van de luchtvaartsector dat groei goed is voor ‘onze’ economie is dus een opgeblazen fabeltje. Met de nadruk op ‘onze’. Want geen enkel slachtoffer van de buitenbaarmoederlijke Schiphol expansie heeft daar ook maar enige compensatie voor gekregen.

Ondertussen betalen huurders in de getroffen wijken elk jaar méér voor minder woongenot.

Die oorverdovende stilte, alleen natuurgeluid. Ik heb het van de zomer opgevangen in Schiermonnikoog. Om als relikwie over te dragen aan mijn nazaten. Opdat onze inzet een getuigenis is van de wil om voor hen een leefbare wereld in stand te houden.

Foto van Herriestoppers werd gemaakt door Jolandas.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Slaapkamergesorek in het centrum van #Amstelveen, vanochtend om 05:15 uur: “Zal ik het raam dicht doen, want zodadelijk beginnen de vliegtuigen?” “Doe maar.”

  • Margreeth Eveleens

    Slaapkamergesprek om 23.30u tijdens alle jaargetijden: het begint weer… ik zal de airco aanzetten…

  • Bruce Latham

    Het wordt in Nederland steeds moeilijker om echt stilte te vinden. Ik was laatst een weekje op vakantie in eigen land, op twee plaatsen in de buurt van de Veluwe (een in Drenthe en een in Gelderland). En beide keren meerdere malen gehad dat straaljagers van een of ander vliegbasis in de buurt over onze kamer raasden. Ze vliegen minder vaak dan de Schiphol vluchten, maar maken ook 10x zoveel lawaai! Je bent ook nooit ver van een drukke autoweg in ons land, of een spoorlijn waar goederentreinen overheen denderen. Ik denk dat je inderdaad pas wat stilte vindt als je op de Wadden bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *