Opinie: Hengelen is dierenmishandeling en moet worden verboden

Lijden vissen onder vissen? Lang zijn we ervan uitgegaan dat vissen geen pijn zouden kunnen lijden, omdat vissen niet naar ons mensen kunnen uitdrukken wat ze ervaren. Of misschien is het beter om te zeggen: omdat mensen dat niet goed aan hen kunnen zien. Ze maken geen geluid, zijn niet aaibaar en emoties zijn niet van hun gezicht te lezen. Wetenschappelijk onderzoek laat nu zien dat vissen weldegelijk pijn lijden als ze worden verwond. 

Door: Melchior Mattens (Partij voor de Dieren)

De kennis over pijn- en stresservaringen van vissen was tot amper tien jaar geleden nog zeer beperkt. In Nederland is er door Universiteit Wageningen en de Radboud Universiteit onderzoek gedaan naar hoe vissen pijn verwerken en eventueel ervaren. Uit hun onderzoek komt naar voren dat vissen zich duidelijk langdurig anders gedragen nadat ze pijnschokken kregen toegediend. 

Ook in het buitenland zien we recentelijk veel onderzoek verschijnen. Doctor Lynne Sneddon, directeur van de afdeling Bioveterinary Science aan de University of Liverpool haalde in een interview met de VRT onlangs een reeks recente onderzoeksresultaten aan die elke twijfel over óf vissen pijn kunnen lijden volledig wegnemen. Zo toonden studies aan dat vissen dagenlang zullen wegblijven uit een gevaarlijk deel van hun leefgebied, zelfs als ze daardoor niet kunnen eten. Even opzienbarend was een onderzoek met baarzen, waaruit bleek dat deze vissen lange tijd minder eten nadat ze door een haak zijn verwond aan hun lip. Een teken dat het pijnlijk is om de mond te gebruiken. Een ander onderzoek laat zien dat zebravissen – nadat ze in een bak veel te warm water zijn geplaatst – niet veel meer doen. Maar nadat pijnstillers aan het water worden toegevoegd pakken ze de draad weer op. Ook gaan vissen sneller ademen (hyperventileren) na een pijnlijke ervaring én zien we dat vissen geneigd zijn pijnlijke lichaamsdelen (zoals hun lippen) tegen iets aan te wrijven. Dat laatste is vergelijkbaar met het menselijk gedrag om bijvoorbeeld over je teen te wrijven als je daarmee ergens hard tegenaan gestoten bent.

Met deze kennis op zak kunnen we er eigenlijk niet omheen: het verwonden van vissen met een haak zorgt ervoor dat hengelaars een vis pijn doen. En dat vissen die pijn ervaren en erop reageren zoals wij zelf ook doen: maken dat je wegkomt, en de zere plek ontzien of verzorgen. En daar komt ook het leed door het boven water takelen, de stress door vasthouden in leefnetten en beschadigen van de slijmlaag op de huid van vissen – cruciaal voor de overleving van vissen – nog eens bij. Kortom, hengelen veroorzaakt enorm vissenleed. 

Maar is het dan ook dierenmishandeling? Ja, want bij de meeste andere (vergelijkbare) dieren zouden we allemaal zeggen dat het dierenmishandeling is als we op dezelfde manier met ze zouden omgaan als hengelaars met vissen. En dat voor een klein beetje menselijk vermaak. De gemeente zou middels een verbod op hengelen voor de belangen van de vissen op moeten komen. Maar zou het niet fijner zijn als hengelaars zelf hun netten (figuurlijk) in de wilgen zouden hangen? Dus beste hengelaars: stop met deze hobby. Ga andere leuke dingen doen in de tijd die je anders aan de slootkant had doorgebracht. Daar doe je de vissen een enorm plezier mee. 

De foto boven komt uit het Gemeentearchief van Zaanstad

Deel dit artikel:

33 reacties

 • Bert Versteeg

  Wil je heel snel wegwezen met je partij van de dieren!
  Ik vis al 40 jaar met heel veel plezier in met name de Zaanse wateren en ik behalve ik zijn er nog duizenden andere hengelsportliefhebbers.
  Van al deze hengelsportliefhebbers geniet een aanzienlijk deel al van hun pensioen en is het lekker met een hengel langs de waterkant zitten een belangrijke motivatie om buiten te zijn en een praatje met anderen te maken want vissen is een heel sociale bezigheid.
  Het gaat echt niet gebeuren dan een actiegroepje – een politieke partij kan ik het niet eens noemen – ons visplezier gaat bederven.
  Er zijn veel meer mensen bij een hengelsportvereniging aangesloten dan bij de KNVB en al deze mensen hebben allemaal hetzelfde gemeen en dat is buiten zijn, genieten van de natuur en de spanning van het vissen.
  Mattens en zijn kornuiten gaan er echt niet voor zorgen dat het visplezier van zovelen wordt verboden en ik verwacht dat de gemeenteraad van Zaanstad ook zo verstandig is dit waanidee voor eeuwig in de prullenbak te doen belanden!

  • Edwin Kleiss

   Nou Bert, je gaat ook lekker in op het onderwerp van deze column.

   Waarschijnlijk heb je hem niet eens gelezen maar zag je iets staan over vissen en ben je gelijk rood aangelopen en gaan tikken.

   Mattens weet ook wel dat er veel mensen van het vissen genieten. Dat ontkent hij niet. Maar daar gaat zijn verhaal helemaal niet over.

   • Bert Versteeg

    Je hebt gelijk Edwin, toen ik de kop las liep in rood van kwaadheid aan.
    In het NHD stond ook al een artikel over dit onderwerp afkomstig van deze meneer.
    Hij schreef daarin dat ze het in 2019 ook al hadden geprobeerd en dat als het verbod er niet doorkomt dan willen ze vislessen op de lagere scholen proberen te verbieden.
    Een aantal jaren geleden heeft deze dierenclub het ook al in Amsterdam geprobeerd en dat is gelukkig fallikant mislukt.
    Maar ik denk dat ik in mijn eerste reactie namens vele hengelsportliefhebbers sprak.
    Het kan toch niet zo zijn dat een relatief klein clubje het plezier van velen kan bederven?

    • Edwin Kleiss

     Sportief dat u dat toegeeft en zo reageert.
     Dat komt niet zo vaak meer voor online.

     Ik vind alle opinies interessant en wil graag andere kanten van een verhaal horen. Dus ook die van Melchior Mattens die een interessant verhaal brengt over wat vissen wel of niet voelen en ervaren. Goed dat daar oog voor is.

     • Bert Versteeg

      Sportvisserij Nederland heeft hier ook al onderzoek naar gedaan en uit dat onderzoek is gebleken dat vissen niet of nauwelijks het haakje voelen als dat in de bek zit.
      Slikt de vis de haak dan moet je de lijn zo kort mogelijk afknippen.
      Haken zijn meestal dun en zijn van staal en zullen vrij snel verteren.
      Verder is sportvisserij al een paar jaar met een campagne bezig om werpgewichten anders dan lood te gebruiken, denk hierbij aan grind, beton of ijzer.
      Daarnaast benadrukken ze steeds om je visplek schoon achter te laten en om afval op te ruimen.
      Ook het vissen met haakjes zonder weerhaak wordt geadviseerd.
      Vislessen op scholen worden gedaan door Sportvisserij opgeleide docenten.
      Deze lessen hebben niet alleen als doel de jeugd enthousiast te maken voor het sportvissen maar het is ook belangrijk dat ze buiten zijn en de kinderen leren natuurlijk hoe ze moeten vissen moeten vissen, hoe ze met een gevangen vis moeten omgaan en hoe ze die moeten onthaken.
      Ook leren ze iets over de biotoop van de vis en natuurlijk het herkennen van vissoorten.
      En wat is er nou mooier als het vangen van een grote karper, snoekbaars of snoek?
      Dus daarom alleen al de gedachte van iemand om deze mooie sport te willen verbieden kan er bij mij niet in.
      De volgende stap van dit activistenclubje zal wel een verbod zijn op vliegenmeppers, mierenlokdoosjes en muizenvalletjes.

  • Dries Bugger

   Ik snap dat het allemaal niet leuk is voor fanatieke vissers. Maar uw argumenten raken kant nog wal natuurlijk. Het is gewoon dierenmishandeling. Klaar. Tenzij je de vis mee naar huis neemt om op te eten, daar heb ik minder problemen mee. Maar voor uw plezier zo’n beest een haak door de lip rossen.. en dan heeft het beestje nog geluk , want vaak genoeg gaat die haak veel dieper en wordt zijn strot gewoon eruit of stuk getrokken. Of de haak komt bij zijn oog eruit.. etc

   Als we dat met cavia’s of vogels zouden doen, stond iedereen allang op zijn achterste benen uit protest.

   • Bert Versteeg

    Zo te horen bent u ook van die dierenclub en u overdrijft behoorlijk!
    Maar u heeft niet goed gelezen,ik heb nergens geschreven dat je een haak uit de strot van een vis moet trekken maar de lijn kort moet afknippen.
    En zo vaak gebeurd het bij mij niet dat een haak wordt geslikt, bij meer dan 90% van de vissen die ik vang zit de haak netjes in het lipje en als ie iets dieper zit pak ik mijn hakensteker en onthaak de vis voorzichtig.
    Het is gewoon van de zotte dat een paar mensen het plezier van een paar miljoen sportvissers wil bederven.

 • Sjoerd Klarenbeek

  De eerste alinea’s vind ik goed en feitelijk geschreven. Maar vissen betekent voor liefhebbers niet “een klein beetje” vermaak maar heel veel. Het betekent veel voor de beoefenaars. Door dit zo op te schrijven wordt in mijn beleving het hele betoog een stuk zwakker. Je ziet ook meteen de eerste reactie: weerstand. Erkenning van de pijn en ander ongerief dat hengelsport veroorzaakt bij vissen is van belang. Maar ook erkenning van het plezier van de hengelsport. Dan kan een eerlijkere afweging worden gemaakt.

  • Rob Wolvers

   Goed punt. Zo waren gans- en palingtrekken ooit populair. Geen zinnig mens dat terug wil naar die periode (denk ik), naar er braken destijds (1876/1886) heuse volksopstanden uit toen de overheid daar een eind aan probeerde te maken.

 • Dirk Marinus sr

  Vissen is een onschuldige wreedheid…..

 • Milko de Vries

  Hoe gaat het dan met haringen in een net. Voelen die niks?.
  Pak eerst de grote vissers.

 • Fred Blijestein

  Wat bezielt iemand om ergens met een hengel te gaan zitten in de hoop een vis te kunnen kwellen. Maar nog even dit:Waar was de Partij voor de Dieren toen de gemeente Zaanstad de penning voor de sporter van het jaar aan een kampioen vissen vangen gaf?? Op zich onbegrijpelijk want het heeft niets met sport te maken. De actie van de dierenpartij heeft mijn volledige sympathie maar het is wel toevallig dat het plaats vindt vlak voor de gemeenteraads verkiezing. Was daar eerder mee gekomen dan was de actie geloofwaardig

 • Marco van Luit

  Of vissen nou plezier geeft aan duizenden of niet doet er in principe niet zoveel toe. Mocht het inderdaad voor pijn en stress zorgen bij de vissen, lijkt mij een verbod een logisch gevolg.

  • A. de Jong

   Helemaal mee eens!

   Vissen is barbaars. Voor het vermaak van de mens wordt zo’n vis beschadigd. Het beestje wordt niet eens opgegeten als het gevangen wordt. Er is geen enkele reden om vissen te vergoelijken.

 • Henk Visser

  Dank je wel Melchior (en de Orkaan) voor het schrijven en plaatsen van dit gevoelige opiniestuk. Het roept blijkbaar wat emoties op. Maar dat is niet verwonderlijk als het gaat om dierenleed. Zeker in Nederland. Het 1ste land die een Partij voor de Dieren vertegenwoordigd zag in de volksvertegenwoordiging. Wat internationaal navolging kreeg.
  De wetenschappelijke evolutie van de mens heeft niet alleen slecht (de atoombom) maar ook veel goeds voortgebracht. Het inzicht dat verbranding van fossiele grondstoffen het klimaat aantast. Dat nicotine schadelijk is voor de gezondheid. En dat het schadelijke PTFE, waar teflon onder valt (een water en vet afstotend middel), inmiddels in meer dan 90% van alle mensen ter wereld in het lichaam zit.
  Uit deze voortdurende wetenschappelijke vindingen is al sinds langere tijd bewezen dat ook vissen emoties als pijn ervaren. Een bewezen feit dat geen gehoor kreeg. Immers: commerciële visvangst is een globale mega industrie waar miljarden mensen hun overleven aan danken. Maar dat is een ander thema.
  Hier gaat het om het zgn. ‘sport vissen’. Een beduiding die nogal controversieel klinkt. Wat is de definitie van sport? Volgens de Dikke van Dale (2016) bestaat sport uit “allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden” Naar die maat gerekend is oorlog voeren dus ook een sport. Vissen is idd een vorm van oorlogvoering. Met dit verschil dat de zgn ‘sportvisser’ zichzelf vrij pleit door het gevangen slachtoffer weer uit te zetten. Mét alle fysieke schade die het dier heeft opgelopen en dientengevolge niet meer optimaal in zijn/haar habitat kan leven. Kwetsbaar wordt voor roofdieren. De voortplantingscyclus ernstig wordt verstoord.
  Naar de mens toe gerekend; het eigen geweten wordt gesust door de vele cliché argumenten. ‘Sportvissers’ zijn natuurliefhebbers. Werkelijk?
  Een stuitende, stupide en weerzinwekkende reactie zag ik van de persoon die als eerste reageerde. Niet zijn laatste. Daar haak ik even op in.
  ‘’Sportvisserij Nederland heeft hier ook al onderzoek naar gedaan en uit dat onderzoek is gebleken dat vissen niet of nauwelijks het haakje voelen als dat in de bek zit.’’
  Bron: Sportvisserij Nederland. De slager keurt zijn eigen vlees.
  “Haken zijn meestal dun en zijn van staal en zullen vrij snel verteren.”
  Staal is een legering van ijzer met wat extra koolstof toevoegingen. Het ‘’verteerd’’ niet. Was dit wel zo, dan hadden we nooit het wrak van de Titanic gevonden. Dat is nu nog steeds, na 110 jaar vindbaar op de zeebodem.
  Het prachtige Toscaanse landschap is rijk aan metalen én zwaar verontreinigd, al sinds de prehistorie. Op Elba is de vervuiling van ijzerproductie uit de derde eeuw voor Christus nog steeds meetbaar in grondmonsters. Op het vasteland zijn in een haar van een vrouw uit 350 voor Christus zware metalen aangetroffen; een aanwijzing voor metaalvergiftiging. (De Correspondent)

  “Daarnaast benadrukken ze (de landelijke vereniging) steeds om je visplek schoon achter te laten en om afval op te ruimen.”

  Och ja! De sportvissers zijn zo begaand met de natuur. Ze zitten zelf graag in een schone omgeving. Maar het leed dat ze diezelfde natuur aandoen past niet in hun belevingswereld.

  “En wat is er nou mooier als het vangen van een grote karper, snoekbaars of snoek?”
  Ik kan miljoenen argumenten opsommen die veel mooier zijn. Primair: Laat die vissen met rust. Gun ze hetzelfde vrije leven dat jij, als visser, ook graag wilt.

  Woorden die aan deze reageerder verspilt zijn. Eerder raadde hij bewoners rond Schiphol maar aan om niet te zeuren of te verhuizen. Eerder trok hij een lans voor vrij vuurwerk.
  Of het nu om vissen, luchtvaart of vuurwerk gaat, deze persoon illustreert een stuitende vorm van egoïsme. Het leed (geluid en fijnstof) door omwonenden rond de luchthaven ervaren, raakt geen empathische snaar. Vuurwerk is vooral voor eigen vermaak en plezier. Geen empathie met medebewoners en dieren. En nu ook zijn liefde voor het martelen van vissen voor eigen genot.
  Weerzinwekkend! Nog even ter verduidelijking, de definitie van egoïsme:
  Egoïsme, ook wel ik-zucht of zelfzucht, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.
  En onder ‘anderen’ verstaan we hier ook; dieren.

  Respect voor elk leven is het grootste goed dat de mens uit zichzelf kan halen. En ieder mens heeft dat in zich. Mahatma Ghandi heeft dit in zijn vele wijze woorden kenbaar gemaakt. Moge dit een wijze les zijn voor de mens.

  • Wout van de Hoek

   Prachtig betoog, ik ben het er helemaal mee eens.
   Als je iets sport wilt noemen is eerlijke competitie toch best elementair.
   Of gaan ze ’szondags ook een potje voetballen met de leeuwen? Net zo goed een sport – volgens de Romeinen dan…
   Weerloze dieren martelen is wat mij betreft geen sport. Het is geen eerlijke competitie want die vis maakt geen schijn van kans tegen een weerhaak.
   Ga lekker modderworstelen of darten of zo, maar zoek iemand van je eigen postuur als je het sport wilt noemen.

 • Bert Versteeg

  Visser, mooie naam trouwens, je moet wel bij de les blijven!
  Wat hebben Schiphol en vuurwerk met vissen te maken?
  Dat zijn heel andere onderwerpen waar ik inderdaad op gereageerd heb.
  Mijn argumenten hebben niks met egoisme te maken maar met onze vrijheden en met name de linkse groeperingen waartoe ook de pvdd behoort zijn hard bezig om onze vrijheden af te pakken. Of het nu gaat om sportvissen, het afsteken van vuurwerk, Zwarte Piet, het vermeende Nederlandse slavernijverleden of het eten van vlees en vis!

  Maar de paar leden van de actiegroep pvdd hebben elkaar weer gevonden !
  Argumenten die kant noch wal raken !
  Laat iedereen in zijn waarde en laat die duizenden sportvissers in Zaanstad en de miljoenen in Nederland genieten van hun hobby.
  Wij sportvissers gaan heel zorvuldig om met de. vis, we pakken ze beet met natte handen , onthaken ze netjes en indien nodig met een hakensteker, we gebruiken een onthaakmat bij grote vissen en zetten ze voorzichtig weer terug.
  Ik en de vele andere sportvissers hopen nog jarenlang van onze hobby te genieten en laten ons zeker niet tegenhouden door meneer Mattens en zijn kornuiten!

  • Henk Visser

   Meneer Versteeg,

   Fijn dat u duidelijk maakt waar de bron van uw emotionele reacties ligt.
   Een bevooroordeelde mening t.o.v. linkse partijen.
   Bedoeld u met “onze vrijheden” ook de vrijheid van vissen om zonder ‘haak’ gevaar te leven, zich voort te planten, hun levenscyclus onaangetast te ronden?
   Nee! Wat u bedoeld met “onze vrijheden” betreft uw persoonlijke vrijheid.
   Ongeacht welk effect dit heeft op mens en dier in uw leefomgeving.
   En dat, meneer Versteeg, heet egoïsme.
   Verder komt u met geen enkel steekhoudend argument dat op mijn reactie aanslaat. Slechts een herhaling van wat u eerder schreef. En vuur spuwen op de linkse politiek. Wist u trouwens dat alle vissen links stemmen?

   • Goedenavond

    ik ben sportvisser en kan mij in beide kanten enigzins vinden ..toch is het dierenleed wat door gemeentes en waterschappen niet opgelost word in de vorm van riooloverstorten en nalatigheid waardoor er de afgelopen jaren duizenden vissen gestorven zijn in vergelijking met onze “mishandeling van vissen” toch enigzins zeer mild te noemen heb zelf gezien hoe er word gereageerd door het waterschap en de gemeente zal wel weer een kwestie van geld zijn..mensen staan erbij en kijken erna dat is onze maatschappij en dan wil je mensen veroordelen die een vis een stukje metaal door het lipje tikken ?! Tja ik ben niet zo slim alleen rationeel nadenken kan ik nog enigzins..misschien eerst dit grote probleem aanpakken en oplossen en dan misschien verder kijken?

 • S. Meijn

  Moet ik toch weer de fuiken te voorschijn halen, dan bestaat de kans weer dat de dorpsagent weer achter me aan komt. Of op de loer gaan liggen waar ik deze fuiken heb staan.En dit dank zij de Partij van de Dieren.Stuur ik de bekeuringkies wel naar hun.

  • Louis Dirksen

   Ik denk niet dat er iemand is die bezwaar kan maken tegen vissen voor eigen consumptie…..

   • Jeroen v/d Laat

    Als ik het goed, tussen de regels, gelezen heb dan heeft de heer Meijn het hier over paling fuiken. Dit valt, voor zover ik weet, onder stropen en is dus verboden. Dus ja, daar is wettelijk nogal bezwaar tegen.

   • Kick van der Horst

    Ik ben bang dat je pas van ze (PvdD)af bent als je vegetarische vis gaat vangen. Gestoofde alg met zeegras. Ze hebben eigenlijk gelijk maar het zijn vervelende drammers. En dan heb ik de neiging de kont dwars te gooien. Zeuren is NEE.

    Mijn opa viste graag. Zijn bootje was zijn lust en zijn leven. De kleine vis was voor poes, de lekkere ging in de pan. Toen dacht men nog dat vissen geen pijn hadden. Als ik ga pleiten voor het verbieden van vissen ontneem ik veel nensen hun plezier. En ik kan het postuum niet maken tegenover mijn opa.

    Maar je trekt je buurjongen ook niet aan zijn lippiercing het zwembad uit…

    Tegenwoordig “jagen” veel mensen met een camera in plaats van met een geweer. Misschien is er een alternatief te bedenken voor het vissen dat net zo ( ont)spannend is…

    En voor de consumptie ga je gewoon naar de haringkar. Boter op je h…eh bij de vis..

 • Jorge Ooms

  Ik ben zelf een fanatieke sportvisser en begrijp sommige reacties gerust . Alleen vind ik het jammer dat deze van mensen komen die niet verder kijken als de neus lang is en zich vast houden aan de gedachte die zij hebben bij het vangen van een vis . De dingen die beschreven worden zoals een haak uit de strot trekken gaan mij te ver . Dit zijn dingen die een sportvisser nooit zal doen zelfs niet als de vis meegaat voor consumptie .ik begrijp niet hoe mensen aan zulke ideeën komen ? Is dit soms omdat ze als kind zelf zo met het welzijn van een vis zijn omgegaan . Mooie dierenvriend ben je dan !! En wat wordt het volgende punt mocht dit ooit tot een verbod komen ? Gaan we dan zeggen dat we een mug die ons gestoken heeft of dat graag wilt doen niet mogen doodslaan iets wat voor die mug nog vele malen gruwelijker is maar ieder van ons mensen meermaals gedaan heeft. Ik zie vele malen liever dat iemand een vis vangt met de hengel als dat iemand een dier dood maakt puur uit irritatie. Wil je zo graag wat voor de vissen doen val dan de varende vis fabrieken aan waar men onmenselijk met diëren omgaan . Maar blijf van de sportvisser af wij gaan met respect om met het dier behandelen het zoals dat hoort . Wij hebben respect voor de natuur en laten ons horen als wij mensen treffen die dat niet doen . Als ik een vis vangt die vol zit met parasieten dan verwijder ik deze.iets wat de vis ten goede komt . Dus mensen kijk aub eerst naar je eigen tekortkomingen omtrent het welzijn van dieren voordat je zomaar een ander veroordeeld . Mvg jor

  • Vissen vangen blijft dierenleed. En ik hoef hier helemaal niets over uit te leggen!

  • Henk Visser

   Beste meneer Ooms,

   Ik waardeer het zeer dat u zoveel aandacht schenkt aan het zorgvuldig onthaken van een vis.
   En ik begrijp ook dat u wijst naar de commerciële visserij. Dat is i.d.d. een industrie die scrupuloos met dieren omgaat. Echter, dit staat in geen vergelijk met de hobby visserij in de binnenwateren.
   Evenmin is de vergelijk met het doodslaan van muggen hier relevant. Muggen kunnen ziektes overbrengen en vissen niet. Maar Jorge, als ik zo vrij mag zijn u Jorge te noemen, je hebt het over respect voor de natuur. Is een vis niet onderdeel van die natuur? En heeft die vis in zijn natuurlijke habitat niet recht op een natuurlijk leven, zonder haak in de bek? Wanneer elke hobby visser dit respect ook toekent aan de vis, dan heeft hij of zij recht van spreken over respect. En voegt de daad ook naar het woord. Ik hoop, Jorge, dat je hier nog eens goed over nadenkt.

   • Jorge Ooms

    dus omdat een mug ziektes over kan brengen is doodslaan in jou ogen normaal met de natuur omgaan . sorry maar dit vind ik een hele nare trieste manier van denken . een mens brengt ook ziektes over dan zou je die ook dood mogen slaan ??? zoals ik je antwoord begrijp heeft respect voor de natuur bij jouw 2 kanten die wal nog kant slaan .

 • Ramon Spanjaard

  Vind ook dat je met vissen dierenleed veroorzaakt. De vis wordt zowieso beschadigd.

  Veel vissers vinden het geloof ik fijn om een te zijn met de natuur. Neem je hele uitrusting mee. verwijder de haak en rijg bijvoorbeeld mais aan de lijn. Als je dopper ondergaat of je pieper afgaat weet je dat je een vis hebt verwend!

  • MH Nieuwenhuis

   Het manco van de democratie is dat je kunt weten wat de juiste beslissing is maar dat er onvoldoende draagvlak is omdat veel mensen het niet leuk vinden om het juiste te doen.
   Of het nu gaat over georganiseerde dierenmishandeling, teveel eten, de vleesindustrie of zwarte piet.
   Het argument ‘wij sportvissers zijn met velen en dus mogen we lekker doorgaan met dieren mishandelen’ is een prachtig democratisch argument, niet gespeend van enig ethisch, moreel besef.
   Onderwijsinstanties die les geven met dieren vallen onder de wet op de proefdieren en gewervelde dieren aan een haak uit het water trekken valt daar onder. Ik denk dat het wel eens snel afgelopen kan zijn met die lesprogramma’s in het basisonderwijs.

 • Louis Dirksen

  Duidelijk, de komkommertijd is voorbij; de krantensnoek gloort aan de horizon. Waarom anders de vissport weer uit de kast getrokken? Maar je kan ook haakloos vissen. Gewoon een magneet aan de lijn binden. Je vangt verdraaid weinig vis maar ik heb al een stalen leefnet opgehaald. En die hamerhaai komt nog wel….

 • Ramon Spanjaard

  off topic, maar de vis -en vleesindustrie zijn allerminst diervriendelijk:

  Vleesindustrie
  we kunnen kiezen tussen: Geen ster, 1 ster, 2 sterren, 3 sterren, biologisch en demeter. laatste heeft het beste leven gehad maar mag nog steeds uren vervoerd worden in hitte naar de slachterij.

  Visindustrie
  Alleen biologische vis wordt redelijk verzorgd. maar is zeer prijzig.

  Waarom zijn vlees-en visvervangers duurder dan plantaardige vervangers? Waarom is het aanbod in supermarkten en horeca groter?

  waarschijnlijk worden vlees en vis gesubsidieerd. Weg van de minste weerstand….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *