De Zaanse Kinderboekenmarkt stopt ermee. Organisator Stichting Oeverloos “kan niet langer voldoen aan de huidige regels die vanuit de gemeente Zaanstad worden opgelegd aan evenementen.”

Joost Weemhoff, docent Nederlands aan het Zaanlands Lyceum vindt dat een verkeerd signaal in tijden van ‘leescrisis’. Zaanstad zou zich beter kunnen richten op “mogelijkheden om de jeugd in aanraking te brengen met boeken” dan op regelgeving en handhaving:

Je kan geen krant openslaan of je leest over wat men tegenwoordig de ‘leescrisis’ noemt. De jeugd leest niet meer. En volwassenen lijken ook steeds minder te lezen.

Als docent Nederlands op het Zaanlands is de breed gevoelde weerzin tegen lezen dagelijks voelbaar. Lezen is niet meer cool. Naar de oorzaken is het gissen geblazen. Telefoons? Spelletjes? Netflix? Informatiemoeheid? Gebrek aan concentratie? De goedgevulde boekasten die uit de huiskamers zijn verdrongen? Bibliotheken die krimpen en uiteindelijk verdwijnen?

Grote beeldschermen in de klas, al bij de kleuters. Havisten en vwo’ers hoeven wettelijk respectievelijk nog maar 8 en 12 literaire titels op hun lijst te zetten. Dat was ooit wel anders. Op de pabo’s wordt ook nauwelijks nog gelezen, want alle leestijd wordt verdisconteerd in het curriculum en dan zou er te weinig tijd overblijven.

Was ooit wel anders. Een medestudent op de eerstegraadsopleiding Nederlands biechtte een paar jaar geleden op “eigenlijk niet zo van lezen te houden.” Tsja… Die staat nu ergens voor havo 5, hopelijk als lezer. Leesscores nemen al jaren af bij kinderen: Nederland zakt steeds verder weg op internationale ranglijsten. Zorgwekkende symptomen van de afkalving van iets wat zo vanzelfsprekend was: lezen, jezelf informeren, volksverheffing, doorgeven van cultuur….

De drukbezochte en gezellige kinderboekenmarkt was altijd een laagdrempelig en o zo belangrijk feest. Het zou de gemeente sieren als er naast handhaving van regels en naleven van procedures óók blijvend proactief wordt gezocht naar mogelijkheden om de jeugd in aanraking te brengen met boeken.

Door Joost Weemhoff, docent Nederlands aan het Zaanlands Lyceum. Foto’s: Zaanse Kinderboekenmarkt.

Editie 2023: wethouder Natasja Groothuismink leest voor.