Opinie: Laat Oud-West niet de dupe zijn van uw planologische wanprestatie 

Beste raadsleden van gemeente Zaanstad,

In dagblad Zaanstreek las ik dat vier partijen, VVD, PvdA, DZ en SP een ontsluiting van Westerwatering willen door middel van een tunnel onder het spoor en via de Vincent van Goghweg naar de A8.

Dit is echt een onzalig idee. Een ontsluiting door een woonwijk, waaraan twee scholen liggen, het Zaanlands Lyceum en OBS Hanny Schaft en door een straat waar een brug inzit, die bijzonder vaak open gaat en uitermate traag functioneert. 
Een brug die wanneer hij openstaat regelmatig een file veroorzaakt van de Westzijde tot ver voorbij de Jan van Goyenkade en een opstopping in de Westzijde ten noorden en ten zuiden van de Van Goghweg.

Vervolgens komt het verkeer na de Bernhardbrug bij de drukste rotonde van de Zaanstreek en zal daar binnen honderd meter na de brug wederom een opstopping veroorzaken. Een rotonde waaraan de brandweerkazerne en het Zaans Medisch Centrum gesitueerd zijn.

Met zo’n tunnel wordt het vrachtverkeer van Houtveld en Hoogtij door een groot deel van Westerwatering getrokken en veroorzaakt in die wijk een toename van ongewenste verkeersdrukte.

Wanneer dit plan doorgang vindt, zal de verkeersbelasting in oud-west enorm toenemen en meer fijnstof veroorzaken dan er nu al is. 

De wijken in Oud-West zullen dan de dupe worden van de planologische wanprestatie van Westerwatering.

Bezint eer u begint.

Met vriendelijke groet,
Jan Schoen.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jan Mulder

  Met als toevoeging dat het Verkade terrein nog ontwikkeld moet worden. Er ook nog 2 basisscholen zitten namelijk Westerkim en EtBuut samen goed voor 600 leerlingen. Het project tussen de school en de marga Klompestraat waar nog eens 200+ woningen gerealiseerd gaan worden. Dat komt allemaal bovenop de boven omschreven verkeersdrukte!

 • Erik van Druenen

  Het betreft de wijk Zaandam West, waar de weg de buurten Oud West en Schildersbuurt doorsnijdt.

  • Miriam tel

   Ik ben woonachtig op de Vincent Van Goghwegmijn jaren 30 woning trilt nu al onder de druk van het verkeer, met name van de vrachtauto’s! En dan heb ik het nog geeneens over de waarde vermindering van ons huis. Trouwens vervelend om het via de media te horen. Jammer dat de gemeente niet eerst met de buurtbewoners praat.

 • André van Beveren

  Redenen te meer om onderzoek te doen naar het verlagen van de sporen van NS. In een tunnelbak aanleggen die rails vanaf de Fly-over tot voorbij Zaandijk. Het gevolg is dat je op maai-niveau van het wanordelijke, chaotische stratenplan een fatsoenlijke verkeersplan op kan zetten met straat-verbindingen die niet persé straten verplichten meer verkeer op te nemen dan waarvoor ze gemaakt waren. Tegelijkertijd los je het probleem van de Guisweg overgang op, het ‘probleem’ Busbrug is er dan plotseling ook niet meer en de hierboven genoemde eventuele verkeer problemen op de Vincent van Goghweg hoeven de buurtbewoners ook niet als onaanvaardbaar te beschouwen.

 • Peter Goldstein

  Ja en de volgende stap wordt dan wellicht het doortrekken van die verbinding over de Houtveldweg door Westerwatering, het Westzijderveld en Westzaan naar Hoogtij.
  Het Recht van de Snelste (lees dat boek!) staat immers voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *