Opinie: Opvang in de regio? Afkopen van je morele verplichtingen

Rob Hond is geen schreeuwer vanaf de zijlijn. Vanaf het eerste uur, toen de vluchtelingen begin oktober 2015 in burgemeester In ’t Veldpark arriveerde, stond hij klaar om zijn handen uit zijn mouwen te steken.

Hij werd taalcoach en hielp waar mogelijk. Later ging hij mee naar Taets en daarna vervoegde hij zich bij de POL.

Het COA gaat asielzoekerscentra sluiten, verkleinen of niet meer openen. Zaanstad en Zaandam komen in de lijst met te sluiten en krimpende centra voor.

Rob deelt zijn mening over deze ontwikkeling:

COA bouwt het aantal opvangplekken voor asielzoekers af. Reden: er komen de laatste tijd veel minder asielzoekers ons land binnen.

Ik zou willen dat ik dit positief kon inzien. Alleen is de terugloop van het aantal vluchtelingen niet het gevolg van een verbeterde situatie in het midden- oosten. De mensenrechtensituatie daar is nog even slecht als, of zelfs slechter dan, vroeger. Mensenrechten worden in die landen nog altijd met voeten getreden. Mensen worden nog even hard vermoord, gediscrimineerd, mishandeld en verkracht. En niet alleen door IS, Taliban of ander geboefte; nee, in geval van (onder meer) Syrië ook door de staat zelf.

De afname van het aantal asielzoekers is voornamelijk te wijten aan de abjecte Turkije deal, waardoor nu duizenden onder erbarmelijke omstandigheden -al dan niet in kampen- aan de grens wachten op een mogelijkheid om tóch binnen te komen. Is dit menselijkheid; is dit het humane gezicht van Europa? Nee; het is puur populisme.

Europese politici zijn bang voor de opkomst van de Wildersen en de Le Pens die met hun verdraaiingen en halve waarheden de Europese bevolking op het verkeerde been hebben weten te zetten.

“Opvang in de regio” heet het. Ik noem het afkopen van je morele verplichtingen. Afkopen met geld, waarvan nog helemaal niet duidelijk is of dit allemaal ten goede komt van de wachtende vluchtelingen. Waarvan geen enkele garantie is, dat dit niet verdwijnt in de zakken van corrupte bestuurders ter plekke.

Maar we gaan het zien. Eens zal de bom daar aan de grens misschien toch barsten. En dan zal de vluchtelingenstroom weer op volle sterkte loskomen. Op dat moment zullen de locaties, die nu worden gesloten of afgebouwd weer hard nodig zijn.

Voorlopig ben ik een beetje misselijk van het “succes” van de Europese xenofobe politiek. Bah.

De foto linksboven is gemaakt door Anjo Kan.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Broekjevol de 3e

    Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk doet iedereen alles voor zichzelf. De een alleen voor zichzelf, een ander voor anderen. Omdat het een goed gevoel geeft. Een goed gevoel om een nieuwe auto te kopen, een goed gevoel om een zwerver eten te geven of onderdak.
    Dan kan je een ander verwijten gaan maken maar uiteindelijk steelt een ieder net zo simpel in elkaar.

    • Jonathan

      Ik denk dat menselijke relaties voor alles komen. Als je mensen vraagt naar wat hen werkelijk beweegt dan ontkomen ze er zelden aan om anderen te noemen. Wat ons beweegt heeft dus bijna altijd met andere mensen te maken en in die zin zijn we juist helemaal geen egoïsten. We zijn van elkaar afhankelijk, niet voor zomaar een goed gevoel maar voor het verkrijgen van veel fundamenteler zaken zoals een identiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *