Opinie van Tjeerd Pietersma (PvdA): Het Stinkt

Raadsleden vanuit de vertrouwenscommissie bijten hun tong er bijna af, maar ze hebben nou eenmaal geheimhouding beloofd.

POV en DZ willen een onderzoek naar de voordracht van Jan Hamming als burgemeester van Zaanstad.

POV’s Harrie mag bij Rob Swart in Dagblad Zaanstreek vertellen over zijn gevoel dat er iets niet klopte. Swart besluit (zonder aanhalingstekens, dus op eigen titel) het artikel met:

“Maar wie kozen voor Hamming? De sollicitatieprocedure was in Zaanstad in handen van raadsleden van VVD, GroenLinks, PvdA, D66, Christenunie, Rosa, ZIP en SP. Een linkse meerderheid.”

Dat Van der Laan en DZ de kans hadden om zitting te nemen in de vertrouwenscommissie, dit om ‘persoonlijke redenen’ weigerden, laat hij overigens onvermeld.

PvdA-raadslid Tjeerd Pietersma reageert hieronder op de zaak.


Het ‘Stinkt’

Dat zeggen DZ en de POV over de burgemeestersbenoeming waarin Jan Hamming de voorkeur kreeg om de komende 6 jaar als burgemeester van Zaanstad te worden.

Zaankanters, recht voor hun raap, handen uit de mouwen en niet zeuren. Ik heb niet het beeld dat de POV en DZ in dat profiel passen. Hun werkwijze kenmerkt zich veelal door vooraf niet mee te doen en dan achteraf als een stelletje ‘azijnpissers’ hun plas te doen. Zo vonden ze achteraf veel van Maak.Zaanstad, Poelenburg en nu weer van de burgemeestersbenoeming (er zijn meer voorbeelden).

Nu weer een complot van ‘links’!

Het zal mij eerlijk gezegd een worst wezen van welke partij de burgemeester van Zaanstad is, als het maar een goede is! Uit alle berichten van organisaties en burgers (landelijk en regionaal) blijkt dat Jan Hamming een gewaardeerde persoonlijkheid is die zijn vak verstaat. Het feit dat Jan Hamming is gekozen betekent op zijn minst dat een meerderheid van de raad, in hem een goede burgemeester voor Zaanstad ziet.

Interessant is de vraag hoe de POV en DZ hebben gestemd, helaas mag ik daar niets over zeggen. Ik daag ze uit om dat dan zelf maar kenbaar te maken.

Gemakshalve voeg ik eraan toe, dat als ik het NHD mag geloven, de POV maandagmiddag al het gevoel had dat er iets mis was. De vraag is dan waarom de POV en DZ dat niet op dat moment hebben gedeeld met de raadscollega’s. Of… zagen ze hier weer een mogelijkheid tot achteraf ‘azijnpissen’?

Citaat NHD: “Raadslid Harrie van der Laan (POV) had in de aanloop naar de beslissende vergadering van maandag al het gevoel dat er iets niet klopte. ‘We worden gefuckt. Het was al een gelopen race. Het stinkt.’!

Ik word niet goed van dit ‘gezeik’ en ben blij met de keuze voor Jan Hamming als burgemeester en natuurlijk moet hij het waarmaken, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

Tjeerd Pietersma, gewoon inwoner van Zaanstad, maar ook raadslid en daar ben ik trots op.


Hier het voorlopige Hamming-dossier.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Ruud

  Laat die beste man zich gewoon bewijzen,
  Hamming heeft zich overigens voortijdig teruggetrokken uit de Bossche sollicitatieprocedure bij mijn weten.( ben zelf ex Bosschenaar)

  Ondergetekende en ex brabo voelt zich in elk geval al jaren prima thuis bij de Zaankanters,Ik hoop dat Hamming dat ook voor elkaar krijgt.
  Succes derhalve.

 • Juliëtte Rot

  Geachte redactie,

  Voering jaar heb ik mij gemeld bij de Raadsgriffier voor deelname aan de vertrouwenscommissie. Deze heeft mij medegedeeld dat ik geen zitting kon nemen in de commissie ter vervanging van de heer Molenaar. Wij hebben dus niets geweigerd. Verder verwijs ik u naar de Facebook pagina van Democratisch Zaanstad waar wij later zullen reageren op de opinie van de heer Pietersma waarin hij ten onrechte ons verzoek persoonlijk maakt.

  Hoogachtend,

  Juliëtte Rot

 • Evert Hartog

  Dit “gezeik” is het gevolg van de geheimzinnige benoemingsprocedure. Die is niet meer van deze tijd. De argwaan van de twee lokale populistische partijen is begrijpelijk. Desondanks heb ik nog steeds veel vertrouwen in de kiescommissie. Wel onfortuinlijk dat Jan Hamming op het laatste moment een keuze moest maken tussen Den Bosch en Zaanstad. Waarschijnlijk hebben de commissarissen van de Koning in moeten grijpen. Voer voor populisten, deze gang van zaken!

  • Boon

   Nee, nogmaals solliciteren is een prive zaak en hoort niet in het openbaar . Even een simpele: Stel dat Eric van der Burg naar deze post had gesolliciteerd. Dan had de A’damse VVD hem niet meer als lijsttrekker en mogelijke wethouder genomineerd.
   Dat de SP’ers minder kans maken maakt een populistisch praatje over openheid gemakkelijker maar misschien wil de SP wel een populist bij gekozen burgemeesters.

  • Ruud

   Den Bosch is al sinds jaar en dag een CDA en VVD bolwerk.
   Een PvdA burgemeester aldaar? Daar zit men echt niet op te wachten.in die stad van mislukte projecten en verkeerde keuzes 😉 # bartenbrug over riviertje de Aa
   dat is voor de niet kenners hier, een overmaatse sloot…;-) lees en huiver…;-)

 • Erik Esteie

  Nu gaan we zeker weer weken “debateren/discuzeuren”

  Zijn er geen belangrijkere onderwerpen?

  Of is de komkommertijd weer begonnen…

  Ik ben trouwens benieuwd of de hele bevolking van de Zaanstreek nu een Bossche bol krijgt om te vieren dat er een nieuwe burgemeester is
  (Als dit niet het geval is dan zou ik willen voorstellen om hier raadsvragen over te stellen)

 • Joop Tralala

  Typisch Nederlands iemand al beginnen af te zeiken voordat hij/zij uberhaupt begonnen is. Ben het helemaal met Boon eens, een dergelijke procedure hoort niet in het openbaar komen te liggen. Kan schadelijk zijn voor diegenen die het niet geworden zijn. Misschien dat DZ en POV eens op een rijtje gaan zetten waar zij het eigenlijk wel mee eens zijn en wat hun negativisme de gemeenschap al gekost heeft door het beantwoorden en onderzoeken van hun vaak irrelevante vragen.

  • Amsterdammertje

   Gelukkig komt er nu een onderzoek naar de geheimhoudingsplicht van Raadsleden in Den Bosch. Super gedaan DZ om dit zo aan de kaart te stellen bij de commesaris van de koning! Mijn stem hebben jullie.

 • Gre luttik

  Bijzonder dat de reden tot weigering die de Hamming Den Bosch gaf was een ” persoonlijke mstandigheid”. Was misschien een beetje dom? Het tijdsbestek tussen de opgaaf van deze reden en de aanvaarding voor het ambt in ZNSTD misschien een pietsie kort. Is een beller dan toch sneller?
  Ik hoop dat Hamming voor 100% voldoet aan het profiel met alle criteria. Hij is sowieso jong en kan de schouders er onder zetten! Geven we hem dit vertrouwen? W.A. van Oranje heeft ook wel eens iets doms gedaan.
  En wie weet speelt hij saxofoon, mengt zich onder het publiek op een feest. Zwaait gewoon naar mensen, leidt hij ZNSTD naar iets echt goeds. En die BOSSCHE BOL? Ik kom langs.

 • Alice

  Er zijn partijen die voor een verkiezing van de burgemeester zijn. Ik vraag me echter af: halen we dan niet een nog groter integriteitsprobleem binnen t/m meer corruptie aan toe; krijgen we dan een soort verkiezingscampagne? Hoe vaak worden er dan burgemeesters van “buiten” gekozen; burgemeesters met een kleurtje enz. Doen die vertrouwenscommissies het wel zo slecht als hier en daar gesuggereerd wordt?

 • vaartje197

  wat hebben we toch slechte verliezers tegenwoordig, je ergens bij neer leggen valt voor sommige mensen niet mee.

 • Noot

  Geen bis bis,
  bij onze oosterburen heeft de burgemeester meer te vertellen !!! en wordt door de burgers gekozen !!!. En dat helpt wel degelijk. Ik zie er tenminste veel minder overheidspalijzen dan hier. Daar is iedereen meer gehouden aan wat de burgers willen en niet wat ons door de strot geduwd wordt. Veel plezier met je “gekozen” burgemeester.

  • Boon

   Nee, want veel zaken zijn dus naar boven verplaatst. Zeg maar de provincie doet veel meer en dus de gemeenteraad veel minder. En juist in dat land heb je dus veel meer vriendjespolitiek.

 • Man zonder hoed

  U schrijft dat het U een worst zal wezen wie er burgemeester wordt,nou het zal de kiezers WEL een worst zijn. Uw partij is een partijtje geworden en is overduidelijk uitgekotst door de kiezer. Het stinkt aan alle kanten dat er een PVDA’er zo een belangrijke functie krijgt.Het is een misselijkmakend OldBoysNetwork actie. Het is weer een duidelijk bewijs waarom het kiezen van een burgemeester door de burgers mede door Uw PVDA met alle macht tegen wordt gehouden

  • De Orkaan

   Het grappige natuurlijk is dat er voor al die idiote complottheorieën helemaal geen bewijs is.

   • Joop Tralala

    Of de man van de PvdA is of van de PVV of VVD of CDA of van welke partij dan ook, volgens mij gaat het er om of de persoon voor de functie geschikt is. Niets meer en niets minder! Misschien verstandig je hoed op te zetten en daar eens over na te denken.En Oldboys netwerk is natuurlijk de grootste flauwekul, volgens mij is de sollicitatie door een kiescommissie van diverse partijen behandeld en niet alleen door PvdA mensen. Hoedje af voor de neutrale commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *