Oproep: Welk tunneltje heeft de beste echo?

‘Wie is de koning van wezel?’, ‘Jodelahitie’, ‘Oeway’, ‘Oeloeloeloeloe’, en zo zullen er meer kreten zijn waarmee de echo van een tunnel is te testen, maar dit zijn de vier officiële ijkpunten.

Gisteren schreef Orkaan-redacteur Merel een stukje over haar stoere motor, haar midlifecrisis, maar vooral over de echo van de viaduct die aan de Zuiderweg onder de A7 doorloopt.

Die onderdoorgang geeft geen antwoord op de vraag: ‘Wie is de koning van wezel?’, maar er is wel een hollebolle naklank die de moeite waard is.

Via mail, app en sociale media reageerden lezers met tips over tunnels die wél weerklank geven. Zo zou die bij de Noordwachter antwoord op de Wezel-vraag’ geven, en het geval tussen het Oostzanerveld en de oude Moby Dick biedt ook een stukje wijsheid naar de vraagsteller toe.

Oproep

Nu zijn we nieuwsgierig geworden: welk tunneltje uit de Zaanstreek heeft de mooiste klank? Het beste antwoord? De mooiste akoestiek? Meld het onder dit stuk of via deorkaan@gmail.com

We stellen een kundig testteam* samen om de tips in kaart te brengen en te beoordelen op basis van de vier officiële ijkpunten.

*Als je het leuk vindt om je aan te sluiten bij het kundige testteam, mail dan naar De Orkaan. Het is dan handig als je over een fiets (of een bromfiets!) beschikt en als je een aardige ‘Oeway’ weet uit te stoten.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • hans van loo

  Grappige vraag. Recentelijk maakte ik gebruik van het tunneltje en kreeg de onweerstaanbare behoefte even te claxoneren (er reed toch verder niemand op dat moment). Het klonk goed.

 • Peter Schaap

  Maar vergeet ook de bruggen niet.
  (De Herman Gorterschool had jaren geleden een grote praam met bankjes die bij het Ter Laanplantsoen lag afgemeerd en als er dan met klassen gevaren werd barstte er onder de brug Wibautstraat altijd een galmend gejuich los. Terugweg ook.)

 • Nienke van der Male

  Volgens onze kinderen is het tunneltje onder de A8, langs de Gouw, in het verlengde van de Zwanebloemkade het allerleukst.
  Ook het tunneltje onder de A8 in het verlengde van de Javazee gooit hoge ogen.
  Beide zijn in Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *