Deze dagen brengen wij in lome komkommerstand door met de neus in de boeken en warm zand tussen de tenen.

Toch jeukt er iets. Een van de werkjes van Wim Hazeu stond al jaren te lonken in de boekenkast, maar we kwamen er niet aan toe. Het gaat om ‘Wat niet mocht’ over Censuur in Nederland van 1962-1971.

Naast vermakelijke weetjes over een meneer Hamming (familie burgemeester?) die gearresteerd wordt omdat hij rondrijdt in een auto met beledigende leuzen, de KRO die de serie Batman verminkt omdat bepaalde scenes te hard zouden zijn, het liedje ‘Weg met Beatrix’ van Drukwerk, dat door de VARA gewraakt wordt, blijven wij hangen bij het volgende tekstje:

‘7 maart 1971 De directrice van de nijverheidsschool De Schakel te Wormerveer verbiedt de 15-jarige Mary Otter het dragen van hotpants op school.’

______________________________________

Update: Mary Otter heeft gereageerd, zij plaatste een krantenknipsel dat we onder dit stuk toevoegen. Dit verhaal wordt vervolgd….

______________________________________

Het beeld van een meisje dat 47 jaar geleden door de strenge directrice van de meisjesschool aan de Krokusstraat in Wormerveer naar huis werd gestuurd om zich fatsoenlijk te kleden, laat ons niet meer los. Wij zijn benieuwd of Mary die nu zo’n 62 moet zijn, zich dit voorval nog herinnert, en belangrijker nog, hoe ze zich nu kleedt.

Mocht je iets weten over hotpants Mary, dan horen we het graag. Dan kunnen we daarna weer fijn achterover gaan hangen met een boek.

De Schakel in 1960 (foto: gemeentearchief)

 

De Schakel. Op deze plek staat nu appartementencomplex “De Schakel”. Foto: Gemeentearchief Zaanstad

Mary (destijds woonde ze in een van de enige twee huizen aan de Noordsterweg in Wormerveer) reageerde via Facebook (met ook andere klaasefoto’s nu)! Zij plaatse onder meer onderstaand krantenbericht:

 

De Schakel, klassefoto 1971 (Mary met coltrui, vooraan zittend), het meisje achteraan heeft geen hotpants maar een minirok, dat mocht wel). Juffrouw Van Dijk, de directrice, zou het ook niet op lange broeken hebben gehad (alhoewel dat aan foto niet te zien is).

Het Vrije Volk kwam er in 1982 nog op terug.