Orkanen: restaurant Europa

We aten een gepofte oester (foto), snoekbaars in rozebottel, Geuzenveldtomaten met geitenboter, zeekat, lievevrouwebedstro, venkelijs, zeebaars met spruitjes…

Restaurant Europa werd gister door de Volkskrant ontdekt (een ‘8-‘), daarvoor kwamen NRC en Parool ook al langs… dat wordt dus reserveren. De Orkaan was er net voor de grote drukte.

Bijzondere gerechten met een eigenzinnig concept: het komt uit de streek (Beemster, Osdorp, Geuzenveld) of uit de Noordzee (volgens de kok kwam zelfs de snoekbaars uit de Noordzee, maar dat leek ons enigszins uit de koers).

In oktober staat er geen vlees op de kaart (“misschien doen we iets met wild in november”) maar dus wel vis, schaaldieren en veel groente (maar je kan ook vegetarisch bestellen). Eigen brood en eigen boter (we kregen de karnton te zien op verzoek). De koks serveren alles zelf en lichten het toe.

Europa zit op de begane grond in de oude kogelfabriek op het Hembrugterrein, het gebouw waar ook cultureel centrum Het Hem zit. Ze zijn alleen op donderdag t/m zondag open. Je kan niks kiezen, het is een vast menu (8 gerechtjes, 4 amuses) voor € 60 (voor de ‘matinee’ op zondagmiddag betaal je € 50).

Die ‘8-‘ van de Volkskrant vinden wij dik verdiend. Ook prettig: geen hoorbare muziek en meteen kraanwater op de tafels.

Minpuntjes: de wijn is aan de dure kant (beginnend met zo’n € 40 per fles), de koffie is niet zo lekker.

tomaat in geitenboter

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *