Oud-burgemeester Kerling van Wormer overleden

Oud-burgemeester Cock Kerling-Simons (1929) is op 19 februari in Leiden overleden. Zij was burgemeester van Wormer van 1982 tot de gemeentelijke herindeling in 1991.

Op de website van Wormerland krijgt de ex-burgemeester veel lof toegezwaaid, met name vanwege haar positie bij het verdedigen van de rechten van vrouwen. Tijdens haar ambtsperiode zorgde de PvdA-politica ervoor dat er meer vrouwen een positie kregen bij de gemeente. Er kwam een vrouwelijke gemeentesecretaris, vrouwelijke ambtenaren van de burgerlijke stand, maar ook de eerste vrouwelijke marktmeester werd een feit.

In 1988 schreef zij de ‘meisjesbrief‘:

“Kerling-Simons was zeer sociaal bewogen en werd landelijk bekend toen zij in 1988 aan alle 15- en 16-jarige meisjes in Wormer ‘de meisjesbrief’ stuurde. Dit was een brief over de mogelijke gevolgen van in te voeren 1990-maatregel. Met deze maatregel wilde de overheid meiden stimuleren te streven naar economische zelfstandigheid.

Kerling-Simons vond dat meiden die verplicht werden om te werken in een gezamenlijk huishouden niet in hun eentje met huishoudelijke taken opgescheept moesten worden. Wegens het, toen nog, ontbreken van landelijke voorlichting hierover besloot zij om deze brief op te stellen en te versturen.”

Op de site De Wormerlander is een verslag te vinden van de gemeenteraadsvergadering waarop ze geïnstalleerd werd.

Foto Henk van de Leur (Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie): “Superloterij van voetbalvereniging WVS ’30 uit Wormer. Burgemeester Kerling-Simons koopt een lot.” (14 december 1987). Gemeentearchief Zaanstad

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *