De buschauffeurs in het streekvervoer staken op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober. Ze eisen van hun werkgever “een fatsoenlijke cao en ze voeren actie tegen de afbraak van het openbaar vervoer.”

Dat betekent dat er geen bussen in de Zaanstreek rijden. In Amsterdam rijdt het openbaar vervoer wel.


Update: wij namen een kijkje bij de stakers in Zaandam.


Het streekvervoer staakte vorige maand ook al twee keer op 7 en 16 september. Ook het treinpersoneel staakte in die maand en kreeg na afloop vrijwel alle eisen ingewilligd. De werkgevers in het streekvervoer hebben € 1000 ineens afgesproken met de vakbond CNV maar willen de lopende cao niet openbreken. Na de vorige stakingen hebben de werkgevers volgens de FNV geweigerd om opnieuw te onderhandelen. Daarop is deze driedaagse staking afgekondigd.

Omdat de staking door het FNV is uitgeroepen is het mogelijk dat chauffeurs van andere bonden of mensen die geen lid zijn wel werken. Maar gezien de ervaringen bij eerdere stakingen is dat niet aannemelijk.

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer laat op de site van het FNV weten:

‘De werkgevers steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.

Chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen. Daarnaast maken de chauffeurs zich ernstig zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is.’

De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van € 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden.

In de Zaanstreek kunnen stakers zich registreren bij de Connexxion-vestiging in de Achtersluispolder.

Door: Piet Bakker