Over De Orkaan

De Orkaan begon in 1986 als een papieren krant. De belangstelling was zo overweldigend dat er na 2 nummers werd overgegaan tot een ledenstop en na nummer 5 de redactie het voor gezien hield.

Bijna 30 jaar later is De Orkaan digitaal wederopgestaan. Piet Bakker, één van de redacteuren van het eerste uur, heeft de Orkaan nieuw leven ingeblazen in februari 2014. Hij is, samen met Merel Kan, verantwoordelijk voor de inhoud.

De activiteiten van De Orkaan zijn sinds 25 november 2020 ondergebracht in Stichting Zaans Media Platform De Orkaan. 

Orkaankrachten

Wij hebben Orkaankrachten als Sam Reitsma (natuur), Martin Rep (terugblikken in de Zaanse recente historie), Jaap de Jong (Krommenie), Anneke van Dok, (columns), Ruth Pos (idem), Hessel Kraaij (evenementen), Martin Punt en Coby Voorn (LHBTIQ), Winnie de Wit (Schiphol, Cultuur), Sjors van Leeuwen (molens), Thijs de Gooijer (cacao), Ed van otterdvd (restauraties),  Katja Zwart, Ruben van Duuren en Edwin Kleiss (podcast Zaans Kwartiertje) en vele vele anderen; veel tips en foto’s komen van lezers van De Orkaan. Die zijn altijd welkom (lezers en tips).

Muziek gebruiken we bij voorkeur van de Zaanse topband De Kift (bestaat dit jaar 30 jaar), of van straatartiesten die we altijd om toestemming vragen.

De foto’s die wij gebruiken zijn soms van professionele fotografen – zoals die van Oog op Wormerveer en Oog op Assendelft, van Marcel van Someren, Nassio, Daniëlle Water en het fotoblog van Erik Esteie. Historische foto’s komen meestal van het gemeentearchief. Ook lezers (Fred, Wim, Jan, Bas, Eelco, Jan, Bart e.v.a.) leveren foto’s, soms via Facebook of Twitter. Dat gebeurt altijd met toestemming en we vermelden de bron. Andere foto’s komen van onszelf.

Het originele logo stamt uit 1986, het was losjes gebaseerd op de kop van de Zaanse krant De Typhoon en ontworpen door Studio Scarpa. In het nieuwe logo is gekozen voor een andere letter: Stencil. De steunkleuren worden ontleend aan de Zaanse kleurenwaaier: met Monet-blauw, Weefhuis-geel en “fris Zaans groen”. Het vliegtuig – de Typhoon – bleef.

Behalve dit blog is er ook een Twitter-account, een Facebook-pagina, een Pinterest-pagina (affiches & De Gedroomde Zaanstreek), een YouTube-kanaal een Instagram-account en een LinkedIn-account. 

12 reacties op Over De Orkaan

 1. Simone schreef:

  Jullie logo is losjes gebaseeerd op De Typhoon. Ik wasvanmiddag in de Bonifatiuskerk bij Memorial Holocaust Day en ik vind het helemaal niet losjes. Ineens begreep ik jullie logo en nu het rommelt bij het uitgeven van lokale kranten en lokaal nieuws: blijf alsjeblieft De Orkaan met het vliegtuig als logo! (

 2. Jan Schoen schreef:

  Het is het oude liedje dat wordt gezongen: de boodschapper krijgt de schuld! Nu het streeknieuws in handen komt van grote concerns mogen we blij zijn dat er een medium als De Orkaan is, dat dagelijks het nieuws uit de Zaanstreek brengt, kritisch, onafhankelijk en informatief. Vrije pers is van essentieel belang in een democratie, ook al vindt de president van een bevriend democratisch land, aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, dat journalisten de oneerlijkste mensen in de wereld zijn. Met zulke presidenten aan het roer is het oppassen geblazen. Dus laten wij het streeknieuws van De Orkaan koesteren.

 3. Martin Rep schreef:

  Goh, wat een goed team! Zou ik ook wel bij willen horen…

  • De Orkaan schreef:

   De ‘team-pagina’ was al lang niet meer bijgewerkt. Nu dus wel. De Orkaan is eigenlijk meer een ‘community’ van lezers dan een traditioneel medium. Dagelijks krijgen we veel mail, reacties, DM’s, ‘FB-messages’ en tips via diverse kanalen. Zeker de helft van de nieuwsberichten op De Orkaan komt tot stand op basis van de inzet van lezers. Het gaat in totaal letterlijk om honderden mensen die tips, foto’s, documenten, aanvullingen, columns, verhalen, foto-reportages en ander materiaal aanleveren. Met de lezers en hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

 4. Winnie de Wit schreef:

  Geweldig wat er in die 5 jaar ‘Orkanen’ allemaal online aan grappig, ontroerend, diepgravend, en informatief nieuws is verspreid!
  Erg belangrijk en fijn dat er zo’n online Zaanse gemeenschap is! Heel veel dank voor al die uren die hier door Orkaankrachten Piet en Merel in zijn gestoken en nog gestoken gaan worden!
  (Ik wilde hier een grappige VVD-ondersteuningsposter aan toevoegen, maar dat lukt helaas niet…)

 5. Dea Verbunt schreef:

  in een Orkaan krant die bij de Bulle kerk lag daar staat in het volgende nummer een artikel over de Dolle Nico Roos ik heb Nico jaren lang goed gekend, oud voorzitter van woningbouw vereniging Zaandijk
  hij is ook al heel erg lang overleden maar zou heel graag dat artikel willen lezen. met vriendelijke groet

 6. Hebben jullie dit al gezien?

  Er is op korte termijn een alternatieve OV-verbinding nodig om te kunnen voldoen de verwachte reizigersgroei tussen Amsterdam en Zaanstad. De huidige busverbindingen zullen snel tegen hun grenzen aanlopen, is de conclusie van een verkennend onderzoek. Tussen 2026 en 2028 is een alternatief nodig, zoals een tram, metro of innovatieve vorm van busvervoer.
  De Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en gemeenten Zaanstad, Purmerend en Amsterdam lieten vorig jaar een probleemanalyse uitvoeren om te achterhalen of de huidige verbindingen tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend bestand zijn tegen de verwachte reizigersgroei. Het is de bedoeling dat de komende twintig jaar 250.000 nieuwe woningen worden gebouwd in de regio Amsterdam, met als gevolg een toenemende druk op het OV.
  https://www.ovpro.nl/bus/2021/03/11/snel-nieuwe-ov-verbinding-nodig-tussen-amsterdam-en-zaanstad/?gdpr=accept&gdpr=deny

  • De Orkaan schreef:

   Dat schreven we begin deze maand zelfs al een kritisch artikel over… de website die jij noemt, houdt zich vooral bezig met het overtikken van persberichten… daar zijn wij net zo van.

 7. Hans van Dijk schreef:

  Hallo Orkaan,
  Ik heb twee Zwarte Zwanen gezien op de zaan. Echt waar: Zwarte!
  Ze zwommen voor onze steiger langs en ze kwamen terug toen ik ze met brood lokte.
  Er zijn foto’s en zelfs een filmpje, kijk maar op instagram en zoek hansvandijk49.

  Ik was verbijsterd. Dacht dat Zwarte Zwanen in deze streken niet voorkwamen. Jullie hebben connecties met een bioloog, kunnen jullie eens vragen of dit normaal is. Vriendelijke groet,

  Hansvan Dijk

 8. Gracilio Pigot schreef:

  Goede dag redactie en bestuur. Mijn naam is Gracilio Pigot. Ik ben voorzitter van aannemersleerwerk bedrijf http://www.roffabop.com Wij werken landelijk voor grote aannemers en woningbouwcooperaties met een SROI (sociale) verplichting. Wij leiden kansenburgers op die problemen veroorzaken. Wij willen Zaanstad helpen met het Veldpark probleem. Kunnen wij met u in gesprek? Mvgr Ir GC.Pigot

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *