Over De Orkaan

De Orkaan begon in 1986 als een papieren krant. De belangstelling was zo overweldigend dat er na 2 nummers werd overgegaan tot een ledenstop en na nummer 5 de redactie het voor gezien hield.

Bijna 30 jaar later is De Orkaan digitaal wederopgestaan. Piet Bakker, één van de redacteuren van het eerste uur, heeft de Orkaan nieuw leven ingeblazen in februari 2014, samen met Merel Kan. Zij tekenen voor de inhoud.

De activiteiten van De Orkaan zijn sinds 25 november 2020 ondergebracht in Stichting Zaans Media Platform De Orkaan. 

Orkaankrachten

Wij hebben Orkaankrachten als Sam Reitsma (natuur), Martin Rep (terugblikken in de Zaanse recente historie), Jaap de Jong (Krommenie), Anneke van Dok, (columns), Ruth Pos (idem), Hessel Kraaij (evenementen), Martin Punt en Coby Voorn (LHBTIQ), Winnie de Wit (Schiphol, Cultuur), Sjors van Leeuwen (molens), Thijs de Gooijer (cacao), Ed van otterdvd (restauraties),  Katja Zwart, Ruben van Duuren en Edwin Kleiss (podcast Zaans Kwartiertje) en vele vele anderen; veel tips en foto’s komen van lezers van De Orkaan. Die zijn altijd welkom (lezers en tips).

Muziek gebruiken we bij voorkeur van de Zaanse topband De Kift (bestaat dit jaar 30 jaar), of van straatartiesten die we altijd om toestemming vragen.

De foto’s die wij gebruiken zijn soms van professionele fotografen – zoals die van Oog op Wormerveer en Oog op Assendelft, van Marcel van Someren, Nassio, Daniëlle Water en het fotoblog van Erik Esteie. Historische foto’s komen meestal van het gemeentearchief. Ook lezers (Fred, Wim, Jan, Bas, Eelco, Jan, Bart e.v.a.) leveren foto’s, soms via Facebook of Twitter. Dat gebeurt altijd met toestemming en we vermelden de bron. Andere foto’s komen van onszelf.

Het originele logo stamt uit 1986, het was losjes gebaseerd op de kop van de Zaanse krant De Typhoon en ontworpen door Studio Scarpa. In het nieuwe logo is gekozen voor een andere letter: Stencil. De steunkleuren worden ontleend aan de Zaanse kleurenwaaier: met Monet-blauw, Weefhuis-geel en “fris Zaans groen”. Het vliegtuig – de Typhoon – bleef.

Behalve dit blog is er ook een Twitter-account, een Facebook-pagina, een Pinterest-pagina (affiches & De Gedroomde Zaanstreek), een YouTube-kanaal een Instagram-account en een LinkedIn-account. 

21 reacties

 • Simone

  Jullie logo is losjes gebaseeerd op De Typhoon. Ik wasvanmiddag in de Bonifatiuskerk bij Memorial Holocaust Day en ik vind het helemaal niet losjes. Ineens begreep ik jullie logo en nu het rommelt bij het uitgeven van lokale kranten en lokaal nieuws: blijf alsjeblieft De Orkaan met het vliegtuig als logo! (

 • Jan Schoen

  Het is het oude liedje dat wordt gezongen: de boodschapper krijgt de schuld! Nu het streeknieuws in handen komt van grote concerns mogen we blij zijn dat er een medium als De Orkaan is, dat dagelijks het nieuws uit de Zaanstreek brengt, kritisch, onafhankelijk en informatief. Vrije pers is van essentieel belang in een democratie, ook al vindt de president van een bevriend democratisch land, aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, dat journalisten de oneerlijkste mensen in de wereld zijn. Met zulke presidenten aan het roer is het oppassen geblazen. Dus laten wij het streeknieuws van De Orkaan koesteren.

 • Goh, wat een goed team! Zou ik ook wel bij willen horen…

  • De Orkaan

   De ’team-pagina’ was al lang niet meer bijgewerkt. Nu dus wel. De Orkaan is eigenlijk meer een ‘community’ van lezers dan een traditioneel medium. Dagelijks krijgen we veel mail, reacties, DM’s, ‘FB-messages’ en tips via diverse kanalen. Zeker de helft van de nieuwsberichten op De Orkaan komt tot stand op basis van de inzet van lezers. Het gaat in totaal letterlijk om honderden mensen die tips, foto’s, documenten, aanvullingen, columns, verhalen, foto-reportages en ander materiaal aanleveren. Met de lezers en hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

 • Geweldig wat er in die 5 jaar ‘Orkanen’ allemaal online aan grappig, ontroerend, diepgravend, en informatief nieuws is verspreid!
  Erg belangrijk en fijn dat er zo’n online Zaanse gemeenschap is! Heel veel dank voor al die uren die hier door Orkaankrachten Piet en Merel in zijn gestoken en nog gestoken gaan worden!
  (Ik wilde hier een grappige VVD-ondersteuningsposter aan toevoegen, maar dat lukt helaas niet…)

 • in een Orkaan krant die bij de Bulle kerk lag daar staat in het volgende nummer een artikel over de Dolle Nico Roos ik heb Nico jaren lang goed gekend, oud voorzitter van woningbouw vereniging Zaandijk
  hij is ook al heel erg lang overleden maar zou heel graag dat artikel willen lezen. met vriendelijke groet

 • Hebben jullie dit al gezien?

  Er is op korte termijn een alternatieve OV-verbinding nodig om te kunnen voldoen de verwachte reizigersgroei tussen Amsterdam en Zaanstad. De huidige busverbindingen zullen snel tegen hun grenzen aanlopen, is de conclusie van een verkennend onderzoek. Tussen 2026 en 2028 is een alternatief nodig, zoals een tram, metro of innovatieve vorm van busvervoer.
  De Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en gemeenten Zaanstad, Purmerend en Amsterdam lieten vorig jaar een probleemanalyse uitvoeren om te achterhalen of de huidige verbindingen tussen Amsterdam, Zaanstad en Purmerend bestand zijn tegen de verwachte reizigersgroei. Het is de bedoeling dat de komende twintig jaar 250.000 nieuwe woningen worden gebouwd in de regio Amsterdam, met als gevolg een toenemende druk op het OV.
  https://www.ovpro.nl/bus/2021/03/11/snel-nieuwe-ov-verbinding-nodig-tussen-amsterdam-en-zaanstad/?gdpr=accept&gdpr=deny

  • De Orkaan

   Dat schreven we begin deze maand zelfs al een kritisch artikel over… de website die jij noemt, houdt zich vooral bezig met het overtikken van persberichten… daar zijn wij net zo van.

  • André van Beveren

   Waar moeten in godsnaam 250.000 woningen komen in de regio Amsterdam? Gaat dan het hele Waterland eraan?

 • Hans van Dijk

  Hallo Orkaan,
  Ik heb twee Zwarte Zwanen gezien op de zaan. Echt waar: Zwarte!
  Ze zwommen voor onze steiger langs en ze kwamen terug toen ik ze met brood lokte.
  Er zijn foto’s en zelfs een filmpje, kijk maar op instagram en zoek hansvandijk49.

  Ik was verbijsterd. Dacht dat Zwarte Zwanen in deze streken niet voorkwamen. Jullie hebben connecties met een bioloog, kunnen jullie eens vragen of dit normaal is. Vriendelijke groet,

  Hansvan Dijk

 • Goede dag redactie en bestuur. Mijn naam is Gracilio Pigot. Ik ben voorzitter van aannemersleerwerk bedrijf http://www.roffabop.com Wij werken landelijk voor grote aannemers en woningbouwcooperaties met een SROI (sociale) verplichting. Wij leiden kansenburgers op die problemen veroorzaken. Wij willen Zaanstad helpen met het Veldpark probleem. Kunnen wij met u in gesprek? Mvgr Ir GC.Pigot

 • Geachte redactie,

  Op vrijdag 18 maart houden alle 360 leerlingen van basisschool de Oceaan in Assendelft een sponsorloop voor Giro 555 Steun Oekraïne.

  Op een versierd plein zullen de groepen vanaf 09:00 uur rondes rond het gebouw lopen, om geld in te zamelen voor dit goede doel.
  U bent van harte welkom om dit evenement te bezoeken bij IKC de Oceaan, Parkrijklaan 121A, te Assendelft-noord.

  Met een vriendelijke groet,
  Ronald Numan
  Directeur IKC de Oceaan

  IKC de Oceaan, Parkrijklaan 121A, 1566HD Assendelft, Tel. 075-2010132.

 • wim de bruin

  waarom staat er op de beginsite van De Orkaan geen linkje naar Kortzaans?

  • Erik Schouten

   Als u helemaal naar beneden scrolt op de startpagina van de Orkaan lopen plaatjes van de Orkaan junior en Kortzaans dit zijn de linkjes waar u naar vroeg.

 • Geachte lezers,

  Gaarne uw aandacht voor het volgende.

  OFFICIËLE PRESENTATIE MUURSCHILDERING.
  Muurschildering onder de ANTON DE KOMBRUG in Zaandam plaats.
  Namens het College van de gemeente Zaanstad, zal de Wethouder van Cultuur hierbij aanwezig zijn. De bewoners van de Kleurenbuurt en andere belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom.
  Speciale gast is Koning Nana Kwame Mensah Bediako Bogha.

  De presentatie zal
  Op dinsdag 31 mei 2022, van 16:00 tot 18:00 uur, vindt de officiële presentatie van de op de locatie zelf plaatsvinden, dus bij het viaduct van de Anton de Kom brug, bij de kruising van de dr. Martin Luther King weg, de Laan der Vrijheid en de Vermiljoenweg, 1503 KW in Zaandam.

  HET PROGRAMMA:
  15:30. Inloop, bezichtiging Muurschildering.
  16:00. Welkomswoord: Comité 30 juni – 1 juli.
  16:15. Duiding Verbinding: Klankbordgroep.
  16:30. Poëzie: Stadsdichter.
  16:45. Uitleg Muurschildering: Ontwerpers.
  17:00. Toespraak en Inwijding. Wethouder Cultuur.
  17:15. Namens Gemeenteraad: DENK Zaanstad.
  17:30. Namens Provincie: DENK Noord-Holland.
  17:45. Vragen + Input: Bewoners + Publiek.
  18:00. Dankwoord: ADUN-ADVN.

  Klankbordgroep Zaan Stedelingen van Surinaamse Afkomst.
  Stichting 30 juni – 1 juli.
  Afrikaanse Diaspora Vereniging Nederland.
  Samen 1 Samen Sterk.

 • D. de Jong

  Goedemorgen,

  Ik zocht een mailadres om een foto te delen over het herhaaldelijk wegslepen van auto’s door de gemeente waarbij de verkeerde borden worden gebruikt en dus niet weggesleept mag worden.
  Misschien toch eens onder de aandacht brengen want de gemeente gaat hier vaak de fout mee in.

  Echter vind ik nergens een link waar ik een item kan aandragen.

 • Ik kan op jullie website geen contactgegevens vinden. Ik wilde melden dat de website stuk is, als ik scrol door de berichten beginnen de letters te beven. Ik heb het op de desktop en op de laptop met de Chrome browser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *