Over De Orkaan

De Orkaan begon in 1986 als een papieren krant. De belangstelling was zo overweldigend dat er na 3 nummers werd overgegaan tot een ledenstop en na nummer 5 de redactie het voor gezien hield.

Bijna 30 jaar later is De Orkaan digitaal wederopgestaan. Piet Bakker, één van de redacteuren van het eerste uur, heeft de Orkaan nieuw leven ingeblazen in februari 2014. Hij is verantwoordelijk voor een groot deel van de inhoud en redacteur Merel Kan blaast met hem mee. Zij redigeert, verzorgt rubrieken, schrijft artikelen, maakt filmpjes -vaak van een minuut- en doet live reportages. Daarnaast schreef ze het eerste boek van Uitgeverij de Orkaan: Lijn 45.

Orkaankrachten

Wij hebben Orkaankrachten als Sander Wegereef, hij schrijft over de geschiedenis van de Zaanstreek, Jaap de Jong is niet te beroerd om zijn woorden in een wervelende volgorde te plaatsen, Anneke van Dok- van Weele, die elke dinsdag haar hersenspinsels deelt, Hessel Kraaij die evenementen in de streek voor ons verzamelt, en veel tips komen van lezers van De Orkaan. Die zijn altijd welkom (lezers en tips).

Muziek gebruiken we bij voorkeur van de Zaanse topband De Kift (bestaat dit jaar 30 jaar), of van straatartiesten die we altijd om toestemming vragen.

De foto’s die wij gebruiken zijn van professionele fotografen – zoals die van Oog op Wormerveer en Oog op Assendelft, van Marcel van Someren, Nassio en het fotoblog van Erik Esteie. Historische foto’s komen meestal van het gemeentearchief. Ook lezers leveren mooi materiaal, soms via Facebook of Twitter. Dat gebeurt altijd met toestemming en we vermelden de bron. De kiekjes komen van onszelf.

Het originele logo stamt uit 1986, het was losjes gebaseerd op de kop van de Zaanse krant De Typhoon en ontworpen door Studio Scarpa. In het nieuwe logo is gekozen voor een andere letter: Stencil. De steunkleuren worden ontleend aan de Zaanse kleurenwaaier: met Monet-blauw, Weefhuis-geel en “fris Zaans groen”. Het vliegtuig – de Typhoon – bleef.

Behalve dit blog is er ook een Twitter-account, een Facebook-pagina, een Pinterest-pagina (affiches & De Gedroomde Zaanstreek), een YouTube-kanaal en een Instagram-account.

3 Reacties op Over De Orkaan

  1. Simone schreef:

    Jullie logo is losjes gebaseeerd op De Typhoon. Ik wasvanmiddag in de Bonifatiuskerk bij Memorial Holocaust Day en ik vind het helemaal niet losjes. Ineens begreep ik jullie logo en nu het rommelt bij het uitgeven van lokale kranten en lokaal nieuws: blijf alsjeblieft De Orkaan met het vliegtuig als logo! (

  2. Jan Schoen schreef:

    Het is het oude liedje dat wordt gezongen: de boodschapper krijgt de schuld! Nu het streeknieuws in handen komt van grote concerns mogen we blij zijn dat er een medium als De Orkaan is, dat dagelijks het nieuws uit de Zaanstreek brengt, kritisch, onafhankelijk en informatief. Vrije pers is van essentieel belang in een democratie, ook al vindt de president van een bevriend democratisch land, aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, dat journalisten de oneerlijkste mensen in de wereld zijn. Met zulke presidenten aan het roer is het oppassen geblazen. Dus laten wij het streeknieuws van De Orkaan koesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *