De overval zondagmiddag 6 november op Entertainment CEX Exchange op de Gedempte Gracht in Zaandam is gepleegd door twee 14-jarigen uit Zaandam en Assendelft.

De twee tieners werden al snel in hun kraag gepakt in Westerwatering waar ze met hun buit op een gestolen scooter naartoe waren gevlucht.

Bij hun aanhouding zijn meerdere waarschuwingsschoten gelost door de politie. De politie laat weten dat het tweetal het personeel bedreigde met een (nep)wapen en er met de buit vandoor ging op een gestolen scooter. Bij het station van Zaandam werden de overvallers gespot door de politie die de achtervolging inzette. De daders kwamen ten val, lieten de buit vallen en gingen er te voet vandoor.

“Hierbij gaan de verdachten door een sloot om zo aan de agenten te ontkomen. Om de overvallers te laten stoppen wordt een waarschuwingsschot gelost en gaat een agent te water achter de verdachten aan. Andere agenten doorzoeken de wijk.

Als agenten één van de verdachten zien gaat die er opnieuw vandoor. Opnieuw wordt er een schot gelost om de verdachten te doen stoppen. Deze gaat door een sloot om te ontkomen en opnieuw ziet een agent zich genoodzaakt om een schot te lossen. Daarna besluit deze verdachte zich over te geven en kan nadat hij uit de sloot is gehaald worden aangehouden.”

In een steeg bij de Dom Helder Camarastraat in Westerwatering ziet de politie de andere verdachte, ook deze gaat er snel vandoor waarop de politie opnieuw waarschuwingsschoten lost. De jongen staakt zijn vluchtpoging en wordt aangehouden. 

Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe zegt op de website van de politie:

“Jongens van deze leeftijd hebben werkelijk geen enkel besef wat dit voor de slachtoffers en de politie betekent. Ze plegen een overval met een (nep) vuurwapen en brengen daarmee zich zelf ook in groot gevaar. Ze slaan op de vlucht en collega’s moeten hun vuurwapen meermaals gebruiken om ze tot stoppen te dwingen. De impact voor de betrokken agenten is groot. Ik ben blij dat de agenten doortastend hebben gehandeld en deze twee tieners hebben aangehouden”.

De aangehouden verdachten zijn voor verhoor en onderzoek ingesloten.

Lees ook: Overval op de Gedempte Gracht.

Politie bij de overvallen winkel
Politie in Westerwatering

Foto’s zijn aangeleverd.