OVO: geen aardappelschilmesjes… CDA: ‘schoolcops’

De grote kluisjescontrole op scholen dreunt nog na in Zaanstad. In een brief aan de ouders schrijft onderwijskoepel OVO dat ze geen “aardappelmesjes die door leerlingen worden gebruikt bij hun werk in de supermarkt” in de schoolkluisjes willen.

Als reactie op de vondsten pleit het CDA voor ‘schoolcops’ die scholen onaangekondigd komen controleren en leerlingen preventief gaan fouilleren.

Na het controleren van bijna 8000 kluisjes maakte de politie dinsdag bekend dat ze drie hamers, zes messen, illegaal vuurwerk, pepperspray, een stroomstootwapen en vals geld hadden gevonden. Gisteren bleek uit vragen van De Orkaan aan het OVO-bestuur dat drie van deze zaken ‘strafbaar’ waren: het vuurwerk, de pepperspray en het stroomstootwapen.

Maar ook de andere vondsten, waarvan alleen aardappelmesjes met name worden genoemd, worden door het College van Bestuur van OVO als ‘ongewenst’ beschouwd. Het bestuur heeft over de aardappelschilmesjes dan ook contact opgenomen met de leerlingen en hun ouders:

“De schoolleiding en het schoolbestuur keuren het af dat ongewenste voorwerpen in kluisjes worden bewaard. Die spullen horen niet op school.”

Over de hamers en het valse geld wordt niet gerept in de brief. Op welke school wat gevonden is, wil OVO niet bekend maken.

Schoolcops

De PvdA en het CDA hebben inmiddels vragen gesteld aan B&W. Steunraadslid Nick Hendriks van het CDA maakt zich zorgen:

“Als CDA zijnde baat ons dit grote zorgen dat er tijdens deze controle zoveel wapens zijn aangetroffen. Wij zijn van mening zijnde dat er geen wapens horen te zijn in onze stad maar al helemaal niet op scholen. Daarom zijn wij als CDA Zaanstad van mening dat deze controles vaker op middelbare scholen moeten plaatsvinden.”

Volgens Hendriks zou een speciaal politieteam deze controles moeten uitvoeren.

“Heeft het college de bereidheid om in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen dat zogenaamde schoolcops – politieteams – scholen onaangekondigd komen controleren op wapen- en drugsbezit. Dit door het preventief fouilleren van leerlingen en het controleren van de kluisjes. Zo ja, hoe gaat u de Schoolcops handen en voeten geven? Zo neen, waarom kijkt u weg voor de verontrustende signalen over toenemend wapenbezit onder jongeren?

Volgens het Christen-democratische steunraadslid moeten ‘wapengevaarlijke’ scholen extra aandacht krijgen:

“Is het college bereid om een plan van aanpak te maken waar ervaringsdeskundigen op (wapengevaarlijke) scholen gaan inspelen op de perceptie van jongeren, waar jongeren aan het verstand geholpen worden dat het niet stoer is om een wapen te dragen en dat de kans dat je slachtoffer wordt bij het dragen van wapens juist groeit?”

PvdA-raadslid Eylem Koseoglu zegt “als PvdA Zaanstad de grootschalige kluisjescontrole die is uitgevoerd op de Zaanse scholen” te steunen en vraagt het college of dergelijk acties zullen worden voortgezet.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Herman Aartsen

    Het CDA moet van een spiering geen haai maken

  • Gre Luttik

    ………CDA baat niet, schaadt zich wel zorgen. In mijn tas zit ook een mes (je). We nemen deze berichtgeving vanuit de politieke hoek, voor zoete koek. Mijn mening? Dit nieuws gewoon stoppen. Sop is de kool niet waard. Als het nou Kalasjnikovs waren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *