Paaltjes-probleem in Kalf…

In de laatste fase van de herinrichting van de Beken- en Merenbuurt in het Kalf zijn vanmorgen op sommige plekken op de stoep anti-auto-paaltjes geplaatst.

Niet iedereen is daar even blij mee, op de SlimMelden-pagina van Zaanstad en bij De Orkaan kwamen meldingen binnen voor Waal en Zandbeek. Straten zouden op deze manier afgesloten worden van hulpdiensten, ‘Spoed’, ‘Levensgevaarlijk’ meldden bewoners.

Zaanstad stelt dat die paaltjes bewust geplaatst zijn. Omdat bewoners en bezoekers de trottoirs gebruikten om door te steken naar de rijweg en ook via gazons naar hun favoriete parkeerplek reden, ontstond er volgens de woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (CDA) onveilige situaties.

Beton

Dat die paaltjes er zouden komen is ook bekend gemaakt via de plannen voor de buurt en het is gebeurd in overleg met bewoners aldus de gemeente.

De paaltjes zijn nu van gerecycled kunststof, maar in enkele gevallen hebben bewoners ze eigenhandig uit de grond gehaald. De woordvoerder:

“Als dat weer gebeurt worden ze vervangen door betonnen palen”.

Mensen die het plaatsen van paaltjes gemeld hebben via de SlimMelden-website krijgen persoonlijk bericht.

Zie ook:

Door Piet Bakker. Extra info Bouwapp aannemer, gemeente Zaanstad (woordvoerder wethouder Verkeer), SlimMelden. Foto’s: Alicia van Duuren.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Bianca Visser

  die kunnen ze beter in het winkelcentrum plaatsen

 • Roos Regoort

  Een boom,plantenbak of bankje was leuker geweest.

 • Thijs van Oostveen

  Maak er dan minstens paaltjes die in geval van een calamiteit met een sleutel ingeklapt kunnen worden.

 • Paul Karremans

  Niet de meest doordachte of van alle zijde bekeken optie en da’s jammer. Mijn aanhanger die ik op eigen erf heb kan er nu niet meer uit of in, een volle achterbak met boodschappen mag je nu dus ik weet niet hoe naar binnen zien te krijgen als je de pech hebt binnen zo’n afgepaalde ruimte te wonen.
  Over hoe “onveilig” de door de woordvoerder genoemde situaties zouden zijn ga ik de discussie graag aan. In een woonwijk als de onze wordt al met zeer matige snelheid gereden want iedereen waardeert ook de rust en de enkele keer dat er eens een auto van de stoep gebruik maakt zal dat echt stapvoets en voorzichtig zijn. Nu wordt de indruk gewekt dat de stoep als racebaan benut wordt en meent de gemeente daar een stokje voor te moeten steken (!). Zien we hier ooit een BOA bv om een potentieel onveilige situatie te adresseren?

  • Alicia v Duuren

   Exact.
   Wethouder parkeren heeft weinig op van veiligheid en baseert iets mogelijk op een eigen eenmalige situatie. Maar niet op dat van de honderden bewoners die weten hoe t hier al 40 jaar gaat. Een handhaver zien we alleen wanneer deze gebeld wordt door 1 verzuurde bewoner, voor eventueel fout parkeren. Waar ook nauwelijks meer een andere optie voor is gezien er geminderd is met plekken na de straat vernieuwen.
   Overigens kan niemand zich de brief herinneren waar naar gerefereerd wordt. Nimmer staan de paaltjes getekend in de planningen die bewoners hebben gekregen.

 • Paul Karremans

  #watthijszegt

 • Jaap Meeuwsen

  @ Paul Karremans
  Toch maar weer een melding doen, het belemmert de doorgang naar de woning volgens mij.

 • Bert Versteeg

  Grapjas, die woordvoerder, “als ze weer eigenhandig verwijderd worden dan worden ze vervangen door betonnen paaltjes!”
  Even naar Boels of Goedhart, een elektrische kango huren en binnen 5 minuten ligt het betonnen paaltje om, bewoners zijn de baas over hun straat en niet de gemeente.

 • Frans Kwast

  Zo werkt dat niet Bert. Ga jij de chaos die er al is nog even groter maken dan het al is.
  Gelukkig zijn er nog wetten en ( voor de meeste) van ons nog enige normen.
  Ik begrijp de frustratie maar als iedereen gaat doen waar hij, zij en het zelf zin in hebben dan weten we wel hoe het afloopt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *